Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Ανακοίνωση για τη διαχείριση της πανδημίας και τα εκκρεμή εργασιακά ζητήματα στη ΜΟΔ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας, το αφήγημα της «ατομικής» ευθύνης πνέει τα λοίσθια, μένοντας στα χρυσοπληρωμένα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια να στοχοποιούν νέους, πρόσφυγες και μετανάστες, για να καλύψουν τις πραγματικές ευθύνες εν όψει ενός νέου μερικού ή γενικού «lockdown». Το κυβερνητικό αλαλούμ επιχειρείται να καλυφθεί με όχημα και τους «ψεκασμένους» αρνητές της πανδημίας, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό από τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες που υπάρχουν για:

ü  τα «σαρδελοποιημένα» σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,

ü  το διαλυμένο σύστημα υγείας, την έλλειψη μονάδων ΜΕΘ και νοσηλευτικού προσωπικού,

ü  τα τεράστια κενά σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, 

ü  την ανυπαρξία τεστ, τα οποία δεν τα καλύπτει ο ΕΟΠYΥ και τα χρυσοπληρώνουν οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους στα ιδιωτικά μικροβιολογικά κέντρα,

ü  το «άνοιγμα» του τουρισμού με όρους «ανοσίας αγέλης» (χωρίς τεστ στις πύλες εισόδου, με 85 -100% πληρότητα σε καράβια και αεροπλάνα κάτω από την απαίτηση της TUI, των αεροπορικών εταιρειών και των εφοπλιστών),

ü  τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την εργοδοτική ασυδοσία,

ü  τις αντιφατικές εγκυκλίους για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Στη ΜΟΔ ακόμη αναμένουμε την υλοποίηση της δέσμευσης του ΓΓ ΕΣΠΑ για δυνατότητα δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του ΕΣΠΑ και την ΚΥ της ΜΟΔ. Πού να αρχίσουν και οι φθινοπωρινές ιώσεις ή/και να κλείνουν σχολεία λόγω Covid19 ή/και να διαπιστώνονται κρούσματα στις υπηρεσίες.

Αν αυτή είναι η δυσοίωνη κατάσταση σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, με ακόμη πιο μελανά χρώματα προδιαγράφεται η νεοφιλελεύθερη πολιτική της για τη διαχείριση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ ήταν ξεκάθαρος ανακοινώνοντας «εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας» με κατάργηση «παρωχημένων ρυθμίσεων του περασμένου αιώνα» επιδιώκοντας την κατάργηση της 8ωρης και πενθήμερης εργασίας, τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του δικαιώματος στη σταθερή και πλήρη εργασία, στο όνομα της «ευελιξίας». Την επιστροφή δηλαδή στον 19ο αιώνα της 12ωρης – 14ωρης εργασίας και της πλήρους απουσίας εργασιακών δικαιωμάτων!

Μεταξύ άλλων αντιλαϊκών μέτρων, κυβερνητική προτεραιότητα είναι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης (με την είσοδο του κεφαλαιοποιητικού συστήματος) που θα δημιουργήσει, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, «επενδυτικό κεφάλαιο» προς εκμετάλλευση από μεγαλοεπιχειρηματίες, όταν η πανδημία έχει αναδείξει την υπεροχή και την αναγκαιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και ασφάλισης.

Γνωρίζοντας ότι αυτή η πολιτική θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε νέους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες η κυβέρνηση θωρακίζει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της με προμήθειες μαμούθ και με τον νέο αντιδημοκρατικό, βγαλμένο από τις πιο σκοτεινές εποχές της ιστορίας μας, νόμο για τις διαδηλώσεις, ενώ προετοιμάζει νέα παρέμβαση στη δημοκρατική λειτουργία των σωματείων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στη ΜΟΔ η κατάσταση σε ό,τι αφορά την επίλυση των εργασιακών δικαιωμάτων μας στην καλύτερη περίπτωση είτε γίνεται με ρυθμούς χελώνας, είτε παραπέμπεται στις καλένδες.

Εννέα μήνες μετά τη λήξη της προηγούμενης ΣΣΕ, ακόμη να αποδοθούν βασικές παροχές (κατασκηνώσεις, βρεφονηπιακοί κλπ) ή ο περίφημος «κουβάς». Για την επέκταση της ΣΣΕ και για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 δεν έχουμε ακόμη καμία ενημέρωση (είναι κάπου χαμένη ανάμεσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και το ΓΛΚ) αν και έχουν περάσει 20 ημέρες από τη συνάντηση με τον ΓΓ ΕΣΠΑ, ο οποίος διαβεβαίωνε ότι αυτή θα είναι μια «εύκολη διαδικασία».

Σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά, βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο μηδέν, πέρα από τη ρητή διατύπωση του ΓΓ ότι δεν υπάρχει περίπτωση επαναφοράς κλιμακίων μέσω ΣΣΕ, και εξόδου από το Ενιαίο μισθολόγιο, καθώς δήλωσε «από θέση αρχής» ενάντιος στις εξαιρέσεις. Καταρρίπτεται έτσι το αφήγημα της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ για έξοδο από τη Γενική Κυβέρνηση ενώ  επί της ουσίας δεν υπήρξε και καμία πρόταση από τη μεριά του υπουργείου για την ικανοποίηση του πάγιου και δίκαιου αιτήματός μας για μισθολογική εξομάλυνση-ισότητα, ως πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της μισθολογικής «κανονικότητας» με την επαναφορά κλιμακίων μέσω ΣΣΕ.

Όμοια ήταν και η τοποθέτηση για τη μετατροπή  των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου για τους συναδέλφους στις ΚΓ, ενώ σε ό,τι αφορά τον περίφημο διαγωνισμό για τις θέσεις ευθύνης στο ΕΣΠΑ με ενδιαφέρον αναμένουμε να δούμε πώς θα λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός.

Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες υποστελεχώνονται αφού έχουν να γίνουν προσλήψεις στη ΜΟΔ πάνω από 13 χρόνια και οι εργολαβίες γιγαντώνονται.

Δεδομένων των παραπάνω καλούμε το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ να διεκδικήσει μαζί και με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα:

ü  Εδώ και τώρα δυνατότητα δωρεάν τεστ, μέτρα προστασίας και σαφείς οδηγίες για τη διαχείριση της νέας έξαρσης της πανδημίας στις Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ και την ΚΥ της ΜΟΔ.

ü  Εδώ και τώρα δυνατότητα δωρεάν τεστ, μέτρα προστασίας και σαφείς οδηγίες για τη διαχείριση της νέας έξαρσης της πανδημίας στις Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ και την ΚΥ της ΜΟΔ.

ü  Απόδοση των εκκρεμών παροχών της ΣΣΕ και άμεση έγκριση της επέκτασής της για το Β΄ εξάμηνο του 2020.

ü  Μισθολογική εξομάλυνση-ισότητα στη ΜΟΔ.

ü  Νέα ΕΣΣΕ για τα έτη 2021-2022 με επαναφορά μισθολογικών κλιμακίων στη βάση της πρότασης για ΕΣΣΕ του 2017.

ü  Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου στις ΚΓ.

ü  Νέους διορισμούς στη ΜΟΔ με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, ίδια με τους υφιστάμενους εργαζόμενους.

ü  Μαζικούς μόνιμους διορισμούς υγειονομικού προσωπικού, νέες κλίνες ΜΕΘ και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με αύξηση των δαπανών για την υγεία,

ü  Δωρεάν τεστ για Covid19 για όλο το λαό. Κάλυψή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

ü  Μείωση των παιδιών στις σχολικές αίθουσες με 15 παιδιά ανά τάξη, προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία.

ü  Αύξηση των δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες με προσλήψεις προσωπικού και προμήθεια νέων μέσων μεταφοράς

ü  Ουσιαστική προστασία των ανέργων και των εργαζόμενων σε αναστολή και υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

ü  Όχι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και καμία παρέμβαση στα αποθεματικά των ταμείων.

ü  Υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών και κατάργηση του νέου «χουντονόμου» για τις διαδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: