Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Ανακοίνωση για τα άμεσα προβλήματα του ΣΕΜΟΔ και τη νέα οικονομική κατάσταση.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Στη ΜΟΔ τα εργασιακά προβλήματά μας παραμένουν και οξύνονται. Η εφαρμογή της ΣΣΕ του 2019, εκτός από τη διατακτική, έχει μείνει πρακτικά κενό γράμμα ενώ βασικές μας διεκδικήσεις υποτάσσονται στις φιλοκυβερνητικές σκοπιμότητες της πλειοψηφίας του ΣΕΜΟΔ.
v  Ενώ στο τέλος Ιουνίου λήγει και η παράταση που έδωσε ο υπουργός Εργασίας, ο οδηγός εφαρμογής της ΣΣΕ δεν έχει δημοσιευτεί. Ο περίφημος «κουβάς» με τις κοινωνικές παροχές, που θα έπρεπε να έχουν ήδη αποδοθεί και στον οποίο τόσο πόνταρε η
πλειοψηφία του ΣΕΜΟΔ για να εγκριθεί η πετσοκομμένη ΣΣΕ, δεν έχει καν εξειδικευτεί. Οι δαπάνες προηγούμενων ετών (κατασκηνώσεις, βρεφονηπιακοί, κλπ) δεν έχουν αποδοθεί.
v  Η συζήτηση για επέκταση της υφιστάμενης ΣΣΕ για το 2020 γίνεται σε κλίμα εφησυχασμού λόγω της ανέξοδης συμφωνίας της διοίκησης, που όμως ξέρει καλά πως μας περιμένει στη γωνία το ΓΛΚ, έχοντας τον τελικό λόγο. Έτσι, είναι για μια ακόμα φορά αβέβαιες οι παροχές για το καλοκαίρι του 2020 (κατασκηνώσεις, camp) και δεν είναι δεδομένη η παροχή για βρεφονηπιακούς το φθινόπωρο. Εκτός και αν κάποιοι ονειρεύονται να κοπούν και αυτά και να μεταφερθούν τα ποσά στη διατακτική για επικοινωνιακούς λόγους.
v  Το αίτημα για μισθολογική ισότητα και επαναφορά κλιμακίων δεν αποτελεί πλέον προμετωπίδα του σωματείου. Αντίθετα, με ευθύνη της ΜΟΔ Συλλογικά και της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας, σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΜΟΔ, υπονομεύεται με τη μη παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών επί της προσωπικής διαφοράς, που χαρακτηρίζεται πλέον ως «μη σταθερή παράμετρος» του μισθού. Με τη μη παρακράτηση χτυπιούνται τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και δίνεται δωράκι 1,7 εκ € ετησίως στη ΜΟΔ, που απαλλάσσεται από τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές επί της προσωπικής διαφοράς, τα οποία είναι χρήματα των εργαζομένων που δεν μας αποδίδονται.
v  Η διεκδίκηση εργασιακής και μισθολογικής ισότητας των εργαζομένων ΙΔΟΧ και ΙΔΑΧ και μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου έχει καταντήσει το πλέον σύντομο «ανέκδοτο».
v  Οι συνάδελφοι outsourcing δεν έχουν συνδικαλιστική κάλυψη και βρίσκονται στην αθέατη πλευρά του συστήματος ΕΣΠΑ, υπό συνθήκες απόλυτης ελαστικής απασχόλησης.
v  Οι υπηρεσίες αποψιλώνονται από προσωπικό, την ώρα που η ΜΟΔ έχει να κάνει προσλήψεις εδώ και 13 χρόνια.
v  Οι διαδικασίες στελέχωσης των θέσεων ευθύνης καρκινοβατούν, ενώ πρακτικά ισχύουν οι αδιαφανείς διαδικασίες του διαβόητου Ν. 3614/07.
Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στην αγωγή ενάντια στην απόφαση της διοίκησης για μη παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών στην προσωπική διαφορά.
Καλούμε, έστω και αυτή τη στιγμή, την πλειοψηφία του ΔΣ να στηρίξει πρακτικά την προσφυγή αυτή, ώστε να γίνει υπό την αιγίδα του ΣΕΜΟΔ.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.
Μετά την απόλυτη σχεδόν σιωπή στο σωματείο την περίοδο της καραντίνας, η ΜΟΔ Συλλογικά, συνεπικουρούμενη από την Εναλλακτική Πρωτοβουλία, λειτουργεί ως κυβερνητικό προπύργιο.
Τώρα καμώνονται πως ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή των συναδέλφων στις διαδικασίες του σωματείου επαναφέροντας την εξατομικευμένη τηλε-παρακολούθηση των Γενικών Συνελεύσεων με μια λογική διάλυσης της συνδικαλιστικής δράσης και αποξένωσης των συναδέλφων.
Οι παρατάξεις αυτές που λοιδορούν και διαλύουν τις Γενικές Συνελεύσεις όταν δεν συμφωνούν με τις απόψεις τους, που λειτουργούν απεργοσπαστικά, που δεν έχουν συγκαλέσει τα τελευταία χρόνια ούτε μια κοινή συνάντηση των ΤΣΕ, πάει πολύ να εμφανίζονται υπερασπιστές της συμμετοχής των συναδέλφων.
Ενώ το ΔΣ έχει ανακοινώσει για δεύτερη φορά τη συγκρότηση ομάδας για την αναθεώρηση του καταστατικού με κύριο θέμα τη μεγαλύτερη συμμετοχή των συναδέλφων από τις περιφέρειες, δεν έχουν καν συγκαλέσει την ομάδα εδώ και 4 μήνες, στην οποία υπεύθυνη εκ μέρους του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ είναι η εκπρόσωπος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας.
Ως ΑΠΕ ΜΟΔ στηρίζουμε τη δυνατότητα συμμετοχής των συναδέλφων της περιφέρειας στις διαδικασίες του σωματείου, έχοντας καταθέσει ήδη από το 2017 συνολική πρόταση (βλ. 1ο  θέμα του συνημμένου σχεδίου πρακτικού συνεδρίασης της επιτροπής καταστατικού, στις 3/2/2017).
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η πρώτη φάση της αντιμετώπισης του κορονοϊού, με το lock down, τις απαγορεύσεις, τα πρόστιμα, τελείωσε (προσωρινά;).  Το «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» είναι το νέο μότο της κυβέρνησης, μπροστά σε μια νέα όξυνση του ιού την τουριστική περίοδο και την κατάρρευση του ΕΣΥ που παραμένει στα ίδια χάλια με πριν.
Με τη χώρα και το λαό μας να στενάζει μετά από 10 χρόνια μνημονίων που συνεχίζονται, την κατάρρευση του εδώ και 40 χρόνια μοντέλου ανάπτυξης με τα μυθεύματα περί «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού, νέα δεινά προοιωνίζονται για τους εργαζόμενους. Από τα μέσα του 2019 πύκνωναν τα σημάδια επιδείνωσης της κρίσης (που σιγοκαίει από το 2008) στην παγκόσμια οικονομία, την οποία επιτάχυνε η πανδημία.
Τα αντεργατικά μέτρα που ψηφίστηκαν με αφορμή τον ιό όπως η επιδότηση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους εργοδοτών με παράλληλη μείωση 20% των μισθών μέσω του προγράμματος «ΣΥΝ-εργασία» που χρηματοδοτείται από το ταμείο SURE της Ε,.Ε., η εκ περιτροπής εργασία (μισή δουλειά—μισός μισθός), η τηλεργασία, η αναστολή εργασίας και στο τέλος η ανεργία,  ήρθαν για να μείνουν με το πρόσχημα ότι «όλοι είμαστε ίσοι» απέναντι στον ιό και τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης.
Η υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών μας δικαιωμάτων αποτελεί υπόθεση όλων μας, και πρώτο απαραίτητο βήμα γι’ αυτό είναι η απομόνωση όσων τα υπονομεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: