Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΣΣΕ

 


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι


Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση σε ότι αφορά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τη νομοθετική ρύθμιση για την αποκατάσταση της μισθολογικής ισότητας στη ΜΟΔ.


Σε ότι αφορά τα μη μισθολογικά και θεσμικά μας αιτήματα, παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις με τη διοίκηση της ΜΟΔ έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, υπάρχουν ακόμη σοβαρές εκκρεμότητες.


Οι σημαντικότερες από αυτές είναι ο καθορισμός του ύψους της Εφάπαξ Ετήσιας Κοινωνικής Παροχής (δωροκουπόνι), του Σχολικού Επιδόματος Τέκνου, της Οδοντιατρικής Κάλυψης και των αποζημιώσεων σε περίπτωση συνταξιοδότησης/απόλυσης. Οι διεκδικήσεις αυτές, όπως έχουν διατυπωθεί από το ΔΣ του Συλλόγου στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΜΟΔ, ανεβάζουν το συνολικό κόστος, πάνω από το «ταβάνι» που μέχρι σήμερα έχει ορίσει η διοίκηση της ΜΟΔ η οποία, στην τελευταία συνάντηση, απλά είπε ότι θα τα εξετάσει.


Παράλληλα, η μέχρι σήμερα παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης διαμέσου του ΥΠΟΙΑΝ, που κωλυσιεργεί, σε ότι αφορά τη νομοθετική παρέμβαση που απαιτείται για την αποκατάσταση της μισθολογικής ισότητας στη ΜΟΔ και την επίλυση μέρους των μισθολογικών διεκδικήσεών μας, είναι ένας βασικός παράγοντας που υπονομεύει την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υπογραφή της Επ. ΣΣΕ. Στην τελευταία επικοινωνία του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ με το ΥΠΟΙΑΝ υπήρξε η δέσμευση –που δεν τηρήθηκε - ότι θα δρομολογηθεί η ολοκλήρωση της νομοθετικής παρέμβασης εντός του Ιανουαρίου.


Η κυβέρνηση, παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις για την επιστροφή στην «κανονικότητα» των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, που σημαίνουν (πρωτίστως) Συλλογικές Συμβάσεις με Κλιμάκια, Αυξήσεις, Ωριμάνσεις και επιπλέον, μη μισθολογικές παροχές και θεσμικά αιτήματα, διατηρεί ακέραιο όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε την περίοδο των μνημονίων. Σε συνδυασμό με το ψευδεπίγραφο Ενιαίο Μισθολόγιο, έχει βάλει «ταφόπλακα» στις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις «επιτρέποντας» διεκδικήσεις που δεν αμφισβητούν τις μετα-μνημονιακές της δεσμεύσεις.


Ειδικά στους εργαζόμενους της ΜΟΔ, η εφαρμογή των νόμων 4205/2013 (άρθρο 9) και 4354/15 (Ενιαίο Μισθολόγιο) έχει δημιουργήσει ένα άνισο, πλήρως εξατομικευμένο μισθολογικό καθεστώς με αποτέλεσμα την καλλιέργεια ενός κλίματος συντεχνιασμού και καχυποψίας  μεταξύ των συναδέλφων, αφού έχει ανατραπεί πλήρως ο τρόπος καθορισμού των μισθών μας, με την κατάργηση της Επ. ΣΣΕ που ίσχυε.


Η διεκδίκηση προς δύο κατευθύνσεις που αναγκαστικά διεξάγει ο ΣΕΜΟΔ, τόσο διαπραγματευόμενος με τη διοίκηση της εταιρείας τα μη μισθολογικά και τα θεσμικά αιτήματα, όσο και απαιτώντας από το ΥΠΟΙΑΝ την αποκατάσταση της μισθολογικής ισότητας των εργαζομένων, αφού εξ’ αρχής τέθηκε από τον Πρόεδρο της ΜΟΔ ότι δεν εξουσιοδοτείται να διαπραγματευτεί περί των μισθολογικών μας αιτημάτων, έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.


Επίσης, η στάση κυρίως των παρατάξεων που αποτελούν το προεδρείο του ΣΕΜΟΔ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση αυτή, όπως: 

  • Οι αρχικές παλινωδίες και η καλλιέργεια κλίματος «απαξίωσης» της υπόθεσης της ΣΣΕ. 
  • Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις και οι αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες. 
  • Ο «χαλαρός» τρόπος διεκδίκησης και η έλλειψη πίστης στις αγωνιστικές διαθέσεις των συναδέλφων. 
  • Η δυστοκία στην υιοθέτηση του αιτήματος «ίση αμοιβή για ίση εργασία». 
  • Η φοβική έως αρνητική στάση να ανοίξει θέμα μισθολογίου στη ΜΟΔ. 
  • Η άρνηση ενημέρωσης των συναδέλφων για τις ακριβείς διαστάσεις των μισθολογικών ανισοτήτων. 
  • Η καλλιέργεια κλίματος καχυποψίας, συντεχνιασμού και άγονης αντιπαράθεσης.

Ακόμα και σήμερα, ένα χρόνο μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης με σαφές περιεχόμενο από την πλευρά του ΣΕΜΟΔ, μια πλειοψηφία του ΔΣ υπονομεύει την ουσία των διεκδικήσεών μας για ΣΣΕ. Ερμηνεύοντας αυθαίρετα και λανθασμένα νόμους και εγκυκλίους, εκφράζει θέσεις που κατατάσσουν τη ΜΟΔ στο «σκληρό» δημόσιο και θεωρεί την προσωπική διαφορά ως «μη σταθερή παράμετρο» του μισθολογίου. Ανοίγει δηλαδή το δρόμο για τη μη δυνατότητα συλλογικών διαπραγματεύσεων από το ΣΕΜΟΔ, για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ακόμα και για τη διετή – και όχι πενταετή- αναδρομικότητα των δικαστικών μας διεκδικήσεων. Απαιτούμε από το ΔΣ να σταματήσει να οδηγεί το ΣΕΜΟΔ σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι


Η τελική φάση της διεκδίκησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων (Επ. ΣΣΕ, μισθολόγιο) απαιτεί τη συσπείρωση όλων μας για την επιτυχή ολοκλήρωσή της.

Στη φάση που βρισκόμαστε, το πιο κρίσιμο είναι να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση για την αποκατάσταση της μισθολογικής ισότητας των εργαζομένων στη ΜΟΔ, ανά κατηγορία (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) και μισθολογικό κλιμάκιο, ώστε να «ξεκλειδώσει» και η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα μη μισθολογικά και θεσμικά αιτήματα.


Καλούμε το ΥΠΟΙΑΝ να αναλάβει άμεσα τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Με δεδομένη αυτή την διακηρυγμένη πρόθεση και εφόσον δεν υπάρξει υπαναχώρηση από αυτή τη δέσμευση:


Καλούμε τη διοίκηση της ΜΟΔ, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιανουαρίου να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση, αποδεχόμενη το σύνολο των καταγεγραμμένων μη μισθολογικών και θεσμικών αιτημάτων μας.


Προκηρύσσουμε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 30 Ιανουαρίου 2019 με κύριο αίτημα το μισθολογικό, με συγκέντρωση στον ΥΠΟΙΑΝ στις 10:00 το πρωί και νέα συγκέντρωση το μεσημέρι στη ΜΟΔ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη διοίκηση.


Συγκαλούμε νέα Γενική Συνέλευση  το αργότερο έως τις 8 Φεβρουαρίου, για την εκτίμηση της κατάστασης.

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: