Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ανακοίνωση ΑΠΕ ΜΟΔ για τη διεκδίκηση ΣΣΕ

ΣΣΕ: «Eμμονικές ιδεοληψίες» (Κυριάκος Μητσοτάκης, 23/11/2016 ) ή
Άμεση ανάγκη και σημείο πάλης των εργαζομένων

Από τις αρχές του 2015 θέτουμε με επιτακτικό τρόπο είτε με ανακοινώσεις μας, είτε με τοποθετήσεις της ΑΠΕ ΜΟΔ στο ΔΣ (απουσία σύγκλησης ΓΣ), την έναρξη διαδικασιών για τη σύναψη νέας ΣΣΕ αντιμετωπίζοντας την αλαζονεία της πλειοψηφίας, την υποτίμηση του θέματος και τελικά την απραξία παρά τις αντίθετες διακηρύξεις (που στόχο έχουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των αφελών).
Ακόμα και μετά την απόφαση της ετήσιας τακτικής Συνέλευσης της 23/11/2016 στην οποία αποφασίστηκε το Πρόγραμμα Δράσης του Συλλόγου για το 2016 …. λίγο πριν την εκπνοή του !!!, δεν υπήρξε καμία ενέργεια από το Προεδρείο του Συλλόγου στην κατεύθυνση της υλοποίησης της σχετικής απόφασης που να αφορά την προετοιμασία της πρότασης του ΣΕΜΟΔ για ΣΣΕ και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Διοίκηση. Αντιθέτως διαφαίνεται ότι μπαίνουμε σε προεκλογικούς ρυθμούς, με παραπομπή βεβαίως όλων αυτών των θεμάτων στις καλένδες μετά την καθυστέρηση τουλάχιστον 2 ετών, που έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά περίοδο συνεχών μειώσεων των μισθών μας.
Η κωλυσιεργία της πλειοψηφίας του ΔΣ (ή αλλιώς κατενάτσιο) παρατηρείται σε όλα τα επίπεδα:
·         Δεν λειτούργησε η Ομάδα για τη ΣΣΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ακόμα και όταν ζητήθηκαν γραπτά από τα μέλη της ΑΠΕ που συμμετέχουν στη σχετική Ομάδα, στοιχεία για την προσωπική διαφορά τα οποία έχει μνημονεύσει πολλάκις ότι έχει στη διάθεση της η συντονίστρια της Ομάδας και Ταμίας του Συλλόγου, προκειμένου να συνταχθεί πρόταση προς την Ομάδα για νέο μισθολογικό σύστημα με εξομάλυνση των διαφορών, η απάντηση που πήραμε ήταν ανεκδιήγητη! Συγκεκριμένα μας διαμηνύθηκε προφορικά σε προσωπικό επίπεδο (και όχι σε όλη την Ομάδα) ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν ... «προσωπική εργασία της συναδέλφου» και συντονίστριας της Ομάδας και της παράταξης της!!! Εν συνεχεία, όταν το θέμα αυτό τέθηκε εκ νέου και στο ΔΣ του ΣΕΜΟΔ στις 7/12/2016 πάρθηκε απόφαση να ζητηθούν τα στοιχεία αυτά από τη Διοίκηση της ΜΟΔ. Μέχρι σήμερα (πάνω από ένα μήνα μετά) δεν έχει σταλεί ούτε αυτή η απλή επιστολή, ενδεικτικό των προθέσεων και των προτεραιοτήτων του Προεδρείου, ενώ έχει τεθεί από το ΔΣ («για τα μάτια του κόσμου») ως καταληκτική ημερομηνία για την προετοιμασία πρότασης από την Ομάδα, το τέλος Ιανουαρίου.
·         Δεν λειτούργησε η Ομάδα για την τροποποίηση του Καταστατικού που είχε σαν στόχο τη διατύπωση προτάσεων για την καλύτερη εκπροσώπηση των συναδέλφων της περιφέρειας. Η ΑΠΕ ΜΟΔ συμμετείχε σε αυτή την ομάδα εργασίας και συνέβαλε καταθέτοντας ένα πλαίσιο για την ευρύτερη ενεργή συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων  συναδέλφων.
·         Αντιθέτως, για άλλη μια φορά η πλειοψηφία του ΔΣ όλο το προηγούμενο διάστημα επιδόθηκε στον γνωστό «χαρτοπόλεμο» ανακοινώσεων για διεκδικήσεις του σωματείου χωρίς όμως ποτέ να πιέζει κινηματικά, να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει ουσιαστικά. Ακολούθησαν  την πάγια τακτική του διαδρομισμού αλλά και τις κορώνες για θέματα που ενδιαφέρουν μονάχα μια  πολύ μικρή μερίδα συναδέλφων και που αποτελούν τον προνομιακό χώρο άσκησης «συνδικαλισμού» (όπως τον εννοούν), με διευκολύνσεις και ρουσφέτια.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΕ ΜΟΔ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΝΕΑΣ ΣΣΕ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΣΕΜΟΔ
Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων της ΜΟΔ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσαρμοστούν στη λογική της «νομιμότητας» των μνημονιακών νόμων, της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας που προτάσσει την εξόφληση των χρεών στα τοκογλυφικά γεράκια έναντι των κοινωνικών αναγκών, των «διαπραγματεύσεων» με τους θεσμούς πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας.
Οι διεκδικήσεις μας θα πρέπει να αφορούν εκτός από τα αιτήματα του χώρου μας, αιτήματα που μας ενώνουν με τους υπόλοιπους εργαζομένους για να αποτελέσουν κοινά σημεία πάλης καθώς συνδέονται άμεσα με τις πολιτικές επιλογές τόσο της παρούσας κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων.
Θα αφορούν μισθολογικά αιτήματα, παροχές σε είδος και θεσμικά αιτήματα που αν και έχουν τροποποιηθεί από αποφάσεις της εταιρείας, πρέπει να τεθούν εκ νέου στο τραπέζι και να συζητηθούν σε άλλη κατεύθυνση.
Με βάση τα παραπάνω, το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΣΕΜΟΔ στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης νέας ΣΣΕ που προτείνει η ΑΠΕ ΜΟΔ αναλυτικότερα είναι:
      Αύξηση στους μισθούς 5%+5% ανά έτος
      Άμεσο ξεπάγωμα των ωριμάνσεων και τριετιών
      Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού
      Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στο μισθό και θέσπιση κλιμακίων με στόχο την εξομάλυνση μισθολογικών διαφορών και στρεβλώσεων που προέκυψαν από την εφαρμογή του Ν. 4205/13 χωρίς μείωση μισθού σε κανέναν εργαζόμενο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μας παρασχεθούν στοιχεία από τη Διοίκηση για τον τρόπο υπολογισμού της μισθοδοσίας μας και συγκεκριμένα της προσωπικής διαφοράς ανά εργαζόμενο
      Καθορισμός διαδικασίας για την καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών των εργαζομένων
      Έκτακτη οικονομική βοήθεια στους εργαζομένους σε στιγμή έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης (όπως ασθένεια με σημαντικά ιατρικά έξοδα κλπ)
      Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μη μισθολογικές παροχές (ασφαλιστήριο συμβόλαιο για τους εργαζόμενους και τα προστατευόμενα μέλη, παιδικές κατασκηνώσεις, βρεφονηπιακοί σταθμοί, κάλυψη μεικτής ασφάλισης στους μετακινούμενους με τα προσωπικά ΙΧ για υπηρεσιακούς λόγους κλπ)
      Επαναδιαπραγμάτευση του συνολικού πλαισίου αδειών με διεκδίκηση βελτιωμένων όρων όπως έως 12 μήνες άδεια ασθένειας με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, άδειες για ασθένεια παιδιών.
      Όλοι οι εργαζόμενοι -υφιστάμενοι και όσοι πιθανά προσληφθούν- ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας ΣΟΧ/ ΣΑΧ να έχουν τον ίδιο μισθό με τους υπόλοιπους εργαζομένους αντίστοιχης κατηγορίας.
Η διεκδίκηση της ΣΣΕ πρέπει να προκύψει μέσα από αγωνιστικές κινηματικές διαδικασίες τόσο των εργαζομένων στην ΜΟΔ όσο και ευρύτερα. Εργαζόμαστε μέσα και έξω από το σύλλογο οικοδομώντας τους όρους που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε το μέγιστο των διεκδικήσεων μας, διαμορφώνοντας τις συνέργειες που απαιτούνται. Κινούμαστε μαχητικά και αποφασιστικά οικοδομώντας όρους κινήματος και με άλλους εργαζόμενους για την ανατροπή των αντεργατικών μνημονιακών νόμων, για να κερδίσουμε αυτά που μας ανήκουν.
Υπερασπιζόμαστε και διεκδικούμε το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στη μόνιμη και σταθερή εργασία, κόντρα στους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και δανειστών.
Καταγγέλλουμε την πλειοψηφία του ΔΣ για το παιχνίδι που παίζει στις πλάτες μας, «χαρίζοντας» ουσιαστικά το δίκαιο αίτημα του ΣΕΜΟΔ για νέα ΣΣΕ στα αφεντικά των κομμάτων τους, που σε καμιά περίπτωση (όπως έχει δείξει και η πρόσφατη κυβερνητική τους θητεία) δεν τη θέλουν.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΝΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΔ (ΑΠΕ ΜΟΔ)
: //apemou.blogspot.gr       : www.facebook.com/groups/804710252954971  


Δεν υπάρχουν σχόλια: