Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΠΕ ΜΟΔ -22/8/2014- Ματωμένο Μεροκάματο

Η είδηση:
Τραγικό εργατικό ατύχημα στο ορυχείο Ψαθίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη συνέβη το απόγευμα της Κυριακής 17/8/2014 με θύμα τον εργαζόμενο Θανάση Αναστόπουλο που στην προσπάθεια του να αποκαταστήσει βλάβη σε διακόπτη εκσκαφέα κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα 6KV. Ο ηλεκτρολόγος- εργοδηγός- πολύ έμπειρος σύμφωνα με τους συναδέλφους του- και συνδικαλιστής κατέληξε ακαριαία. Είναι το πολλοστό επεισόδιο που έρχεται να προστεθεί στα ατυχήματα και θανατηφόρα δυστυχήματα που συμβαίνουν στη ΔΕΗ. 
Συγκεκριμένα από πέρυσι μέχρι φέτος έχουν συμβεί τα ακόλουθα:
Κυριακή 3/8/2014 τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, εργάτης στο ΛΚΔΜ και συγκεκριμένα στο Νότιο Πεδίο. Ο νεαρός σε ηλικία εργάτης οδηγούσε φορτηγό όχημα τύπου Dumper (θηριώδη φορτηγά που μεταφέρουν υπερκείμενα από τις εξορύξεις) το οποίο ανετράπη συνέπεια καθίζησης του εδάφους. Ο εργάτης, που εργάζεται στα οχτάμηνα (συμβάσεις οκτώ μηνών αντί μόνιμου προσωπικού) είναι πολυτραυματίας με πολλαπλά κατάγματα και ρήξη σπλήνας στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαίδας.
28/8/2013: Νεκρός ο εργάτης καθαριότητας σε εργολαβία του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου
14/2/2014: Νεκρός εργάτης από πνιγμό στην τεχνητή λίμνη του ΛΚΔΜ
2/3/2014 : Βαριά τραυματισμένος εργάτης, με σπασμένα πλευρά από πτώση του χειριστηρίου στο Ορυχείο Αμυνταίου
13/3/2014: Νεκρός εργάτης στην αρχαιολογική ανασκαφή του Ορυχείου Αμυνταίου, από παθολογικά αίτια, ενώ το ασθενοφόρο της ΔΕΗ που τον μετέφερε δεν είχε γιατρό και εξοπλισμό
19/3/2014: Ημιφορτηγό τύπου UNIMOG έπεσε από ύψος 8 μέτρων ενώ την τελευταία στιγμή πρόλαβε και το εγκατέλειψε ο οχταμηνίτης οδηγός του και σώθηκε με μικρό τραυματισμούς
Οι συνθήκες εργασίας στα ορυχεία και ιδίως στα οχτάμηνα:
Τα οχτάμηνα και τα δίμηνα, είναι εφευρέσεις όλων των κυβερνήσεων που αντί να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά, να τους εκπαιδεύουν προκειμένου να αναλάβουν επικίνδυνες εργασίες, για πάνω από είκοσι χρόνια, «βουλώνουν» τα κενά με ανειδίκευτους εργάτες για δύο (!) και οκτώ μήνες…κρατώντας την εκλογική τους πελατεία σε εγρήγορση με υποσχέσεις διορισμού κάποια στιγμή στη ΔΕΗ! Είναι προφανές ότι οι άνεργοι της περιοχής, δεν έχουν και μεγάλες επιλογές και τελικά καταλήγουν στα δίμηνα και οκτάμηνα ή στα νύχια των ιδιωτών υπεργολάβων, για μισθούς που σπανίως ξεπερνούν τα 700 κατοστάρικα (όταν τα πληρωθούν) για 12ώρα και εξαήμερη εργασία και με κίνδυνο τη ζωή τους, όπως φαίνεται και από τα πολύ συχνά θανατηφόρα ατυχήματα.
Απόλυτη σκλαβιά, σε συνθήκες που κανείς μας δεν έχει φανταστεί. Αρκεί μόνο να περάσει κάποιος μια μέρα μέσα σε ένα ορυχείο για να καταλάβει τι θα πει «έρημος». Πάνω από 45ο βαθμούς θερμοκρασία το καλοκαίρι και ορατότητα τα δύο μέτρα από την πυκνή τέφρα, σκόνη και κάρβουνο που γίνονται συνονθύλευμα. Αντί λοιπόν το «κράτος» που κόπτεται για την «ανάπτυξη» να υποστηρίξει μια δημόσια και παραγωγική επιχείρηση (τώρα βέβαια που την «αξιοποίησε» δια του ξεπουλήματος σιγά μη ιδρώσει το αυτί της), ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ και ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ για πάνω από δεκαπέντε χρόνια ενώ παράλληλα αδιαφορεί για τις συνθήκες ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ που διαρκώς παραβιάζονται κυρίως εξαιτίας της εντατικοποίησης και της έλλειψης προσωπικού. Η απάντηση πρέπει να έρθει από τους εργαζόμενους, από τη βάση των εργαζομένων και όχι τους συνδικαλιστές γραφειοκράτες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (που κατεβαίνουν υποψήφιοι ευρωβουλευτές αλλά ταυτόχρονα βγαίνουν και στο αντάρτικο!). Η απάντηση οφείλει να δοθεί από όλη την κοινωνία, μαζικά και αλληλέγγυα, που βλέπει τα παιδιά της, την υγεία και το περιβάλλον, χρόνια τώρα να χάνονται στις υποσχέσεις των βο(υ)λευτάδων και των Υπουργών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: