Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΕ ΜΟΔ 27/1/2014



                                                                                        27.1.2014

Συνάδελφοι/ισσες,

H Διοίκηση της ΜΟΔ προχώρησε σε μια σειρά μονομερών ενεργειών - σε ότι αφορά ζητήματα προσωπικού-  με την τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού της ΜΟΔ, χωρίς να ενημερώσει και να διαβουλευτεί με το Σύλλογο, δημιουργώντας ένα αρνητικό προηγούμενο για δυσμενείς ανατροπές στην εργασιακή προοπτική των εργαζομένων στην  ΜΟΔ, την ώρα που επίκειται η αξιολόγηση των ΝΠΙΔ. Στη συνέχεια, και χωρίς να έχει ενημερωθεί σχετικά ο Σύλλογος ότι η διοίκηση προτίθεται να συντάξει πειθαρχικό κανονισμό, παρουσίασε ένα «δρακόντειο» σχέδιο κανονισμού 45 σελίδων, στις 13/1 και ζήτησε μέσα σε 10 μέρες,  έως 24/1 να τοποθετηθούμε ώστε να εγκριθεί στις 30/01.  Επ αυτού καλούμε την εταιρεία να απαντήσει γιατί δεν μας ενημέρωσε για τις προθέσεις της όταν από το Μάρτιο του 2013 έχει προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών νομικής υποστήριξης για την τροποποίηση / επικαιροποίηση των διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου του Εσωτερικού Κανονισμού της ΜΟΔ ΑΕ που κατακυρώθηκε στο Δικηγορικό Γραφείο ΑΛΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ με απόφαση του Προέδρου της ΜΟΔ Α.Ε. στις 10 Ιουνίου 2013 (Αρ. Πρωτ. 3040/13/ΜΚ/ΘΔ/κχ βλέπε συνημμένο στο παρόν).

Για το Σχέδιο Πειθαρχικού Κανονισμού , όπως μας επιδόθηκε από τη Διοίκηση της ΜΟΔ είναι απαράδεκτο και το επιστρέφουμε πάραυτα.


Οποιαδήποτε τροποποίηση εσωτερικού κανονισμού περιλαμβανόμενου του πειθαρχικού προϋποθέτει τουλάχιστον αποδοχή των νέων όρων εργασίας  και από το άλλο μέρος (τους εργαζόμενους). Ιδιαίτερα  όταν ανακύπτουν σοβαρότατα σημεία που τροποποιούν την εργασιακή σχέση μας με τη ΜΟΔ καθώς πλέον καταστρατηγούνται βασικοί όροι της ΣΣΕ (όπως το ζήτημα της δεύτερης εργασίας που έχει ρυθμιστεί στα πλαίσια της ισχύουσας ΣΣΕ).

Πρόκειται για ένα αντιδραστικό σχέδιο πειθαρχικού κανονισμού που απειλεί την εργασιακή μας ασφάλεια καθώς θεωρούμε ότι συνδέεται άμεσα με την επικείμενη αξιολόγηση των ΝΠΙΔ, από την οποία θα προκύψει το επόμενο κύμα απολύσεων.

Είναι ένα σχέδιο που ποινικοποιεί την πολιτική και συνδικαλιστική δράση και την δημοκρατία στους χώρους δουλειάς. Επιβάλει το «νόμο της σιωπής» και ζητάει έμμεσα Πιστοποιητικά Κοινωνικών Φρονημάτων. 


Συνάδελφοι/ισσες,

Δεν πρέπει ποτέ να αποδεχτούμε, μεταξύ άλλων, όρους όπως :

• "κάθε πράξη με την οποία εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία".

•  "η απείθεια ή άρνηση σε εντολή ιεραρχικώς προϊσταμένου, η άρνηση ή παρέλκυση εκτέλεσης υπηρεσίας, η αμέλεια ή ατελής εκπλήρωση υπηρεσιακού καθήκοντος". 

•  "η παράβαση της υποχρέωσης εχεμύθειας, για θέματα που χαρακτηρίζονται ως απόρρητα από τις κείμενες διατάξεις, για γεγονότα ή πληροφορίες των οποίων λαμβάνει γνώση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή επ' ευκαιρία αυτών". 

•  Την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων (αλήθεια τι σημαίνει αυτό;) ως αιτία για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης.

•  Τις διατάξεις για βαριές πειθαρχικές διώξεις για την «μη δικαιολογημένη απουσία ή αποχή» από την εργασία, όταν αυτές οι διατάξεις μπορούν να συσχετιστούν με την ποινικοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων. (Κήρυξη απεργίας παράνομης και καταχρηστικής).

•   Η δικαιοδοσία που δίνεται σε άμεσα προϊστάμενους να είναι μέλη πειθαρχικών συμβουλίων.

•   Την ποινικοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης των εργαζομένων στην κατεύθυνση της επιβολής σκληρότερου συστήματος αξιολόγησης.



Ως ΑΠΕ ΜΟΔ θεωρούμε ότι:

Για  την ΥΑ που αφορά  τη ρύθμιση της λήψης των αδειών

Πέρα από το περιεχόμενό της ή τα ενδεχόμενα συνταγματικά της κολλήματα, τροποποίησε τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της ΜΟΔ, εν κρυπτώ χωρίς να ενημερώσει το αντιπροσωπευτικό όργανο των εργαζομένων, αν και είχαν προηγηθεί αρκετές συναντήσεις μεταξύ της Διοίκησης της ΜΟΔ και του ΔΣ του Συλλόγου. Παράλληλα εφάρμοσε όλο το προηγούμενο διάστημα μια εκβιαστική τακτική για την χορήγηση των αδειών, θέλοντας  να αποποιηθεί τις ευθύνες της για το «μπάχαλο» που είχε διαμορφωθεί,  γνωρίζοντας ότι πολλοί συνάδελφοι είχαν προγραμματίσει άδειες μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Για το συγκεκριμένο θέμα έγινε πολλή κουβέντα – δυστυχώς ηλεκτρονική και όχι δια ζώσης – χωρίς όμως να αναδειχτεί το ουσιαστικό διακύβευμα παρά μονάχα το περιεχόμενο αυτής που κάποιους βολεύει και κάποιους  ξεβολεύει. Πάντως προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η ευκολία με την οποία  παρακάμφτηκε η εφαρμογή ενός νόμου (Ν 3302/2004) με μια ΥΑ. Φαίνεται ότι στην κυβέρνηση μετά τις Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περάσανε σε «άλλη διάσταση».

Η ΥΑ που εκδόθηκε τροποποιεί με μονομερείς ενέργειες τον εσωτερικό κανονισμό και το σχετικό Νόμο. Συναρτά επομένως ένα κακό προηγούμενο που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για οτιδήποτε μονομερώς θελήσουν ή έχουν ήδη στο μυαλό τους να καταργήσουν.



Για την ΥΑ των αδειών :

1.     Η απόφαση της ΓΣ είναι νόμιμη σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφο V  του Καταστατικού του ΣΕΜΟΔ

2.     Πολιτικά και συνδικαλιστικά είναι ανήθικο όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται να «αφορίζονται» στη συνέχεια από μέλη του ΣΕΜΟΔ που συστηματικά είναι απόντα και με αυτό τον τρόπο να «αδικούνται» όσα μέλη πιστεύουν στη συλλογικότητα, στη συμμετοχή και στο δημοκρατικό διάλογο. Άλλωστε θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η τελευταία  Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε 30/9/2013 και έκτοτε οι όποιες απόπειρες για σύγκληση  Γ.Σ. (4/10/2013 & 17/12/2013)  δεν είχαν τον απαιτούμενο από το καταστατικό αριθμό μελών, αυτών που τώρα αναγορεύονται σε τιμητές των «νόμιμων διαδικασιών» σε βάρος αυτών που συνειδητά και συστηματικά συμμετέχουν

3.     Πολιτικά μια απόφαση που λαμβάνεται όχι μόνο με χαμηλή πλειοψηφία αλλά εν γένει με χαμηλή συμμετοχή οφείλει να προβληματίσει όλους ως μέλη μιας συλλογικότητας διότι είναι ντροπιαστικό να μην συμμετέχουμε σε ένα όργανο που παλεύει για τα δικαιώματα μας και να του ασκούμε κριτική κι από πάνω (παρά το ότι τήρησε τις προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες).

4.     Η προάσπιση των Νόμων και των Δημοκρατικών διαδικασιών δεν είναι a la carte.

5.     Η νομική και δικαστική οδός για την ΑΠΕ δεν είναι ο μόνος τρόπος να παλεύεις για τα δικαιώματα ως εργαζόμενος. Η μαζική και συλλογική δράση είναι η λύση που πρέπει να προκρίνουμε. Με συλλογικές και μαζικές κινητοποιήσεις, με συνείδηση πολιτική και ταξική μπορούμε να αντιπαλέψουμε τον Καιάδα που μας έχουν ρίξει.



Συνάδελφοι/ισσες,


Έχουμε παρατηρήσει και γίναμε μάρτυρες αρρυθμιών, αντιφάσεων και κακής λειτουργίας των  συλλογικών οργάνων. Αντίληψη  έχουμε όλοι και ας αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Όμως εδώ πρέπει να βγούμε μπροστά και να αναλάβει ο καθένας και η καθεμιά τις ευθύνες που του/της αναλογούν. Γι’ αυτό και καλούμε  όλους τους συναδέλφους να εγγυηθούν - με την παρουσία τους, τη συμμετοχή τους, τις απόψεις τους - τις συλλογικές διαδικασίες.

Ως εργαζόμενοι οφείλουμε να αντιπαλέψουμε το αντιδημοκρατικό σχέδιο πειθαρχικού κανονισμού που είναι ένα σκαλοπάτι πάνω στο οποίο θα πατήσουν η αξιολόγηση και οι απολύσεις.

Να υπερασπιστούμε τη ΣΣΕ, και τις δημοκρατικές ελευθερίες στο χώρο δουλειάς.



ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΔ

(Α.Π.Ε. ΜΟΔ)

apemou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: