Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΕ ΜΟΔ ΓΙΑ Γ.Σ 17.12.2013


 
Συνάδελφοι,

εκτός από αυτά που αναφέρονται στην πρόσκληση της Γ.Σ. θεωρούμε ότι πρέπει να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τόσο για την ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος των αδειών, τη διαδικασία των αποσπάσεων μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα αδιαφορίας-αυθαιρεσίας διαφόρων παραγόντων -για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αλλά και την επίλυση -άρση προβλημάτων ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές των ΤΣΕ με μαζικούς και δημοκρατικούς όρους χωρίς να υπάρχει διακριτική αντιμετώπιση απέναντι στους συναδέλφους.

Για την ΑΠΕ ΜΟΔ τα προβλήματα του σωματείου δεν είναι αποκομμένα από τα ευρύτερα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία στους μνημονιακούς χρόνους. Πιστεύουμε σταθερά ότι η  κατοχύρωση των εργασιακών και μισθολογικών μας δικαιωμάτων μας δεν βρίσκεται στην εξαίρεσή μας από την μοίρα των υπολοίπων εργαζομένων και της τάξης μας, αλλά στην ενιαία και μετωπική αντίσταση στην κυβερνητική πολιτική με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους απολυμένους, τους αγωνιστές των κινημάτων, της κοινωνίας που αντιστέκεται στους δρόμους και δεν συμβιβάζεται με το ζόφο που της ετοιμάζουν.
 

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ
Για την ΑΠΕ ΜΟΔ τα προβλήματα του σωματείου δεν είναι αποκομμένα από τα ευρύτερα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία στους μνημονιακούς χρόνους. Πιστεύουμε σταθερά ότι η  κατοχύρωση των εργασιακών και μισθολογικών μας δικαιωμάτων μας δεν βρίσκεται στην εξαίρεσή μας από την μοίρα των υπολοίπων εργαζομένων και της τάξης μας, αλλά στην ενιαία και μετωπική αντίσταση στην κυβερνητική πολιτική με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους απολυμένους, τους αγωνιστές των κινημάτων, της κοινωνίας που αντιστέκεται στους δρόμους και δεν συμβιβάζεται με το ζόφο που της ετοιμάζουν.Μετά από μια σωρεία άδικων και αντεργατικών μέτρων που έχουμε υποστεί, «αποκαταστάθηκε» μερικά μόνο η αδικία που αφορά τη μείωση του μισθού μας, πολύ δε περισσότερο όταν αυτή η «αποκατάσταση» φαίνεται να είναι προσωρινή.  Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Η προσπάθεια οριζόντιας εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου χωρίς εξαιρέσεις είναι σε εξέλιξη και οι εργαζόμενοι στα ΝΠΙΔ και τις ΑΕ του δημοσίου μπαίνουν στη δίνη των απολύσεων.  Εκείνο που έχουμε να υπερασπίσουμε δεν είναι μόνο οι μισθοί αλλά την ίδια τη ζωή που καταστρέφεται σε κάθε επίπεδο κι απαιτεί  τη συνολική πάλη  για την ανατροπή του συστήματος.
ΣΕΣ
Σε ότι αφορά τη νέα αρχιτεκτονική του ΣΕΣ και στον απόηχο τόσο της συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης όσο και της συνάντησης μας με το Γ.Γ. Γιαννούση, οι φόβοι μας δεν καταλάγιασαν ούτε και οι υποψίες για τα σχέδια που απεργάζονται η τρόϊκα και η κυβέρνηση για τη ΜΟΔ και τη δουλειά μας.
Ακριβώς το αντίθετο. Αναδεικνύεται μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων που παραμένουν αναπάντητα μέσα από ένα πλήθος γκρίζων σημείων όπως τα ακόλουθα:
.       Τι είναι και πως θα λειτουργεί η «ΜΟΔ ΙΙ» πως θα γίνει «η  διεύρυνση του στελεχιακού δυναμικού», όταν «δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις»; Πως θα συνδεθούν αυτές οι προσλήψεις με το πρόγραμμα κινητικότητας - απολύσεων στο Δημόσιο; Με τι εργασιακές σχέσεις θα είναι αυτές οι προσλήψεις; Ποιος θα είναι ο ρόλος της ΜΟΔ σε αυτή την περίπτωση; Θα συνδεθεί και με πιθανές αποχωρήσεις υφιστάμενου προσωπικού της ΜΟΔ, μετά την αξιολόγηση που επίκειται;
.       Πως θα γίνει η κατανομή του υφιστάμενου προσωπικού; Με ποιες διαδικασίες; Τι θα γίνει με το προσωπικό που εργάζεται στις υπηρεσίες συντονισμού και εφαρμογής του ΕΣΠΑ;
.       Οι Επιτελικές Μονάδες θα είναι εντός ή εκτός των οργανογραμμάτων των Υπουργείων; Με τι αναλογία προσωπικού θα στελεχωθούν και με ποιες προτεραιότητες;
.       Πως θα λειτουργήσει η ενίσχυση των φορέων υλοποίησης; Απευθείας στους φορείς ή με νέες δομές πχ «σαν τις παλιές ΤΥΔΚ» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, ως παράδειγμα; Θα στελεχωθούν αποκλειστικά από ΜΟΔίτες; Που θα υπάγονται διοικητικά;
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Σε ότι αφορά δε, την περίφημη αξιολόγηση των ΝΠΙΔ, μεταξύ αυτών και της ΜΟΔ ΑΕ. η οποία είναι επί θύρας (ως δομή -όπως διατυπώθηκε) εγείρουμε σταθερές επιφυλάξεις ότι θα χρησιμοποιηθεί ως πολιορκητικός κριός για να τεκμηριωθούν τα προαπαιτούμενα από την τρόικα νούμερα για απολύσεις.
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
Με αφορμή όμως τη νέα περίοδο για την οποία δεν μας απασχολεί πόσα επιχειρησιακά ή πόσες διαχειριστικές θα υπάρχουν αλλά να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας και να πάψουν να γίνονται οι εργαζόμενοι μπαλάκια στα χέρια κάθε ειδικού / γενικού ή προϊσταμένου που κατά το δοκούν αποφασίζει για την απόσπαση / ανανέωση ή μη των αποσπάσεων των  μοδιτών. Αυτές οι διαδικασίες είναι απαράδεκτες και ενώ επανειλημμένα το έχουμε αναδείξει ως σύλλογος είναι σφάλμα να θεωρούμε ότι με προσωπικές παρεμβάσεις και παραινέσεις το πρόβλημα θα λυθεί. Απαιτείται οριζόντια και ξεκάθαρη λύση για όλους.
Είναι λοιπόν ώρα να θέσουμε και να διεκδικήσουμε με αφορμή και το ΣΕΣ που διαμορφώνεται, η όποια διαδικασία μετακίνησης ΜΟΔΙΤΩΝ να υλοποιείται μόνο από τη ΜΟΔ. Είναι άλλωστε πάγιο αίτημα μας. ΟΙ ΜΟΔΙΤΕΣ προσλαμβανόμαστε και πληρωνόμαστε από τη ΜΟΔ άρα αυτή είναι η εργοδότρια εταιρεία και όχι ο οποιοσδήποτε ειδικός/ γενικός. Απαιτείται επομένως να υπάρχει μια και μόνο απλοποιημένη διαδικασία την οποία θα εφαρμόζει από το Α έως το Ω η Δ/νση Διοικητικού της ΜΟΔ.
Είναι διοικητικά, συνδικαλιστικά και ηθικά απαράδεκτο πολλοί συνάδελφοι να ταλαιπωρούνται για πολύ καιρό έως και έξι μήνες κυνηγώντας τους πολιτικούς προϊστάμενους να υπογράψουν μια αυτονόητη διοικητική πράξη την οποία στη συνέχεια την προβάλουν και ως ρουσφέτι. Ο σύλλογος οφείλει να παρέμβει δραστικά με υπεύθυνο συνδικαλιστικά τρόπο και ενόψει του ΣΕΣ να λυθεί ξεκάθαρα το θέμα των μετακινήσεων.
ΑΔΕΙΕΣ
Ενιαία και οριζόντια επίσης πρέπει να είναι και η λύση για τη λήψη των αδειών. Ως  ΑΠΕ ΜΟΔ πιστεύουμε σταθερά ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο Νόμος 3302/2004 για τις άδειες και όχι να συρθούμε από τη Διοίκηση, που γνωρίζοντας ότι έχει παρανομήσει θέλει να μας καταστήσει συνυπεύθυνους με αμφιλεγόμενες πρακτικές, εκβιάζοντας, δίνοντας «χαριστικά» ή μη δίνοντας άδειες κατά το δοκούν και ανάλογα με προσωπικούς χειρισμούς . Και σε αυτό το σημείο θεωρούμε ως εργοδότρια εταιρεία τη ΜΟΔ και άρα και διοικητικό προϊστάμενο μας που οφείλει οριζόντια να εφαρμόσει το νόμο για όλους ανεξαιρέτως και εφόσον με υπαιτιότητα, ολιγωρία ή όποια αιτιολογία δεν έχει δώσει τις άδειες μέχρι και το τέλος του χρόνου  να τις αποζημιώσει σύμφωνα με το νόμο.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ
Για το θέμα του ασφαλιστηρίου συμβολαίου και μετά την απαράδεκτη καταγγελία της ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας Groupama επανέρχεται το ζήτημα του ασφαλιστηρίου.  Πάγια διεκδίκηση και της παράταξης μας είναι η  εφαρμογή της ισχύουσας  ΣΣΕ, η οποία περιλαμβάνει και το ασφαλιστήριο και η οποία από κανένα μνημονιακό νόμο δεν καταργείται όπως πρώιμα έσπευσαν αν θεωρήσουν κάποιοι της διοίκησης αλλά και η συνέχιση και αναβάθμιση των δημόσιων παροχών υγείας για όλους αδιακρίτως,  απέναντι στην  καταστροφή που συντελείται στον χώρο της υγείας η οποία  ξεπερνά μια απλή ακύρωση των κοινωνικών κεκτημένων των εργαζόμενων.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΣΕ
Τέλος, επειδή οι εκλογές των ΤΣΕ  είναι εδώ, καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν και σε αυτή τη διαδικασία μαζικά.
Η ενεργοποίηση του συλλόγου είναι βασικό στοιχείο της συσπείρωσης και της συλλογικότητας. Οι ΤΣΕ ως κατεξοχήν επιτροπές βάσης έχουν ένα πολύ σπουδαίο ρόλο στη συζήτηση και στη ζύμωση των θεμάτων από τα κάτω. Για την ΑΠΕ αυτά είναι βασικά στοιχεία υγείας μιας συλλογικότητας που δεν λειτουργεί δια της ανάθεσης, δεν αποδίδει ρόλους στους εκπροσώπους των ΔΣ που συχνά λειτουργούν με γραφειοκρατικούς όρους και τείνουν να «στρογγυλεύουν» τα γεγονότα. Είναι όρος και προϋπόθεση για να ξεπεραστούν τα τεχνητά εμπόδια που κρατούν τους εργαζόμενους καθηλωμένους και αποκοιμισμένους ενώ τα καλέσματα των καιρών είναι ισχυρά και απαιτείται εγρήγορση, συμμετοχή και συσπείρωση.
Έτσι καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις εκλογές και να δραστηριοποιηθούν στις υπηρεσίες τους ώστε τα προβλήματα να μπορούν να λύνονται από τα κάτω και όχι με οιωνοί αναθέσεις.
 
Με βάση όλα τα παραπάνω, η ΑΠΕ ΜΟΔ καταλήγει και προτείνει προς τη Γ.Σ για ψήφιση τα ακόλουθα:
  1. H Διοίκηση της ΜΟΔ να ξεκαθαρίσει την μεθοδολογία υπολογισμού των μισθών και να αποστείλει ατομικά σε κάθε εργαζόμενο πράξη για τον τρόπο διαμόρφωσης του μισθού του
  2. Να καταθέσει επίσης άμεσα και με αναλυτικό - ατομικό σημείωμα το ποσό των αναδρομικών σε κάθε συνάδελφο
  3. Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του ΣΕΣ και της λειτουργίας της ΜΟΔ απαιτούμε να αλλάξει ο τρόπος μετακίνησης των ΜΟΔΙΤΩΝ και να αρθούν όλες οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Η ΜΟΔ ήταν και είναι η εργοδότρια εταιρεία η οποία θα πρέπει να έχει την διοικητική ευθύνη για την υλοποίηση της μετακίνησης όλων των ΜΟΔΙΤΩΝ από την αρχή έως το τέλος
  4. Απαιτούμε  τη διατήρηση του συνόλου του προσωπικού της ΜΟΔ στις δομές της τρέχουσας και της  επόμενης ΠΠ
  5.  Για το θέμα των αδειών, καλούμε  τη ΜΟΔ να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τον Ν. 3302/2004
  6. Διεκδικούμε την επαναφορά του ασφαλιστηρίου συμβολαίου που παράτυπα στέρησε η διοίκηση από τους εργαζόμενους
  7. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις εκλογές των ΤΣΕ
  8. Συμπορευόμαστε  μας με τους δίκαιους αγώνες των υπολοίπων εργαζομένων.


Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων ΜΟΔ
(Α.Π.Ε. ΜΟΔ)
ape@mou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: