Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Ανακοίνωση για την εκλογοαπολογιστική "συνέλευση" και τις ηλεκτρονικές εκλογές




Η έγκριση της ΣΣΕ από το ΓΛΚ, αφού είχε «ξεχαστεί» για ένα μήνα στο ΥΠΑΕ, ήλθε πάλι αργά, μέσα στον Δεκέμβρη, όπως μας έχει «συνηθίσει» τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση. Άραγε εντάσσεται η τακτική αυτή στην άτυπη στάση πληρωμών που έχει επιβληθεί στο ΕΣΠΑ, ώστε η όποια δαπάνη της ΣΣΕ να γίνει το 2022; Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσα στις γιορτινές μέρες θα επιβληθεί για ακόμη μια φορά, επιπλέον φόρτος εργασίας στους συναδέλφους της ΚΥ της ΜΟΔ, που είναι υπεύθυνοι για την διεκπεραίωση των προνοιών της ΣΣΕ. 

Η ΣΣΕ εγκρίθηκε με την εξαφάνιση της παροχής για κάλυψη μισθού σε περίπτωση ασθένειας, που είχε υποτίθεται συμφωνηθεί με το ΓΛΚ και τη διαβεβαίωση της προέδρου ότι και αυτή η παροχή θα συμπεριληφθεί στο μεγάλο «κουβά» του άρθρου 8.2, χωρίς όμως ισόποση αύξηση του προϋπολογισμού του. «Κερδίσαμε» λοιπόν μια μεγαλύτερη ασάφεια στη ΣΣΕ μας, που προστίθεται στο διαφαινόμενο πεδίο συνδιαλλαγής μεταξύ εργαζομένων, ΜΟΔ και ΣΕΜΟΔ, που ντε φάκτο δημιουργεί η λογική των «κουβάδων»


«Πέπλο ομίχλης», καλύπτει εδώ και ένα μήνα, την πορεία εξέλιξης της νομοθετικής ρύθμισης για τη μισθολογική εξομάλυνση. Την ίδια στιγμή που, ο ΓΓ ΕΣΠΑ δείχνει να μη θεωρεί προτεραιότητα την εξομάλυνση, αλλά να προκρίνει τα συνδεδεμένα με τη στοχοθεσία μπόνους. Ταυτόχρονα, καθόλου βέβαιη δεν είναι η κατοχύρωση της εργασίας των συναδέλφων στο INTERREG, στη νέα προγραμματική περίοδο, παρά τις θολές διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας.


Όμοια και η μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, η οποία περιλαμβάνεται στο προσχέδιο νόμου, βρίσκεται σε «αοριστία» ως προς τον χρονικό όριο κατοχύρωσης του δικαιώματος, αλλά και ως προς τη συμπερίληψη στη ρύθμιση του συνόλου των εργαζομένων στις ΚΓ. 


«Εκκωφαντική» είναι η σιωπή του ΣΕΜΟΔ για το προσχέδιο νόμου που έχει έρθει σε γνώση μας, το οποίο:

  • παρουσιάζει σημαντικές ασάφειες (δε γίνεται αναφορά στην επέκταση του χρόνου λειτουργίας της ΜΟΔ που λήγει το 2026, αφήνονται «ξεκρέμαστοι» οι συνάδελφοι που απασχολούνται σε έργα εκτός ΕΥ ΕΣΠΑ, πχ ΕΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Αναπτυξιακοί Οργανισμοί, είναι ασαφής η διατήρηση θέσεων προϊσταμένων σε ΕΥ που συνεχίζουν στη νέα ΠΠ),
  • δημιουργεί ερωτηματικά για την λειτουργικότητα του ΣΔΕ της επόμενης περιόδου (πχ συγχώνευση ΕΥΘΥ και ΕΥ ΟΠΣ, σαρωτικές συγχωνεύσεις επιτελικών δομών, πέταγμα εκτός ΣΔΕ των ΕΥ διαχείρισης ειδικών προγραμμάτων)
  • δημιουργεί νέες θέσεις ευθύνης μέσω της σύστασης δυο (!) νέων Γενικών Διευθύνσεων στην ΕΑΣ  αντί μίας  και νέας Ειδικής Υπηρεσίας (Υποστήριξης και Παρακολούθησης ΠΕΠ) αμφίβολης χρησιμότητας βάσει των αρμοδιοτήτων των υπολοίπων Υπηρεσιών της ΕΑΣ.


Αντί το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ να εντείνει την πίεση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, ακολουθεί, με ευθύνη των παρατάξεων ΜΟΔ Συλλογικά και Εναλλακτική Πρωτοβουλία, μια «παρακολουθητική» τακτική των εξελίξεων, που δίνει περιθώρια στην πολιτική ηγεσία να καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού, εκτονώνοντας την ανησυχία των συναδέλφων.


Αντίθετα, οι συγκεκριμένες παρατάξεις αναλώνουν όλη τη «δυναμική» του ΔΣ στην «πρωτοπόρα» εφαρμογή του αντεργατικού, αντισυνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη. Με πρόσχημα και όχημα την πανδημία έχουν εξοβελίσει κάθε μαζική διαδικασία από τη λειτουργία του Συλλόγου, έχουν επιβάλει μια απρόσωπη τηλε-«Δημοκρατία», δημιουργώντας συνθήκες «συνδικαλιστικής καραντίνας» στο διηνεκές.


Πατώντας πάνω στις εγκυκλίους του Covid και στις κυβερνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις που παρεμβαίνουν ευθέως στις δημοκρατικές λειτουργίες των σωματείων επιδιώκουν να επιβάλουν και τις ηλεκτρονικές εκλογές μέσω από κρατικά ελεγχόμενες πλατφόρμες κατά παράβαση του καταστατικού, που έχει γίνει «κουρελόχαρτο».


Ουσιαστικά, να μετατρέψουν το μητρώο του ΣΕΜΟΔ σε «βάση δεδομένων» της εργοδοσίας, της κυβέρνησης, του «βαθέως» κράτους, αποθηκευμένο σε κάποιους  Server «δια πάσα χρήση». Δυνητική πηγή νοθείας, συνδιαλλαγής, εκβιασμού και παρέμβασης στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού κινήματος.


Ως παράταξη διαφωνήσαμε και καταγγείλαμε την υπαναχώρηση από την απόφαση του ΔΣ της 22ας Οκτωβρίου για τη σύγκληση «υβριδικής» ΓΣ, με δια ζώσης συμμετοχή στην Αθήνα, τη μόνη που εξασφάλιζε στοιχειωδώς τις προβλέψεις του καταστατικού. Η ανατροπή αυτή της απόφασης, με υπαναχώρηση της εκπροσώπου της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας, και την επιβολή της πλήρους ηλεκτρονικής διαδικασίας δημιούργησε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα υποτίθεται ότι θα έλυνε.


Αν και διαφωνούμε με τον τρόπο απολογισμού της θητείας του ΔΣ που επιλέχθηκε, θα συμμετέχουμε στη διαδικασία της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου, για να διαφυλάξουμε την καταστατική λειτουργία του Συλλόγου.


Σε καμία περίπτωση δε θα νομιμοποιήσουμε την επιβολή από το "παράθυρο" των ηλεκτρονικών εκλογών με την ανάδειξη εφορευτικής επιτροπής μέσω Ζευς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: