Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΑΠΕΡΓΙΑ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΔ (Α.Π.Ε. ΜΟΔ)
12/2/2020
Ενάντια στο νέο «ασφαλιστικό» νομοσχέδιο
24ωρη απεργία την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου

​Το σχέδιο νόμου για την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» αποτελεί μια νέα επίθεση σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτελεί συνέχεια και εμβάθυνση της αντιασφαλιστικής μνημονιακής πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με «κορωνίδα» τον νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016, τον οποίο προεκλογικά η νυν κυβέρνηση διακήρυττε ότι θα καταργήσει. Έρχεται τελικά να τον θωρακίσει και να τον εφαρμόσει με πιο επιθετικό τρόπο, προσθέτοντας και νέες αντιασφαλιστικές διατάξεις
Φυσικό και αναμενόμενο θα έλεγε κανείς, αφού η πολιτική της «δημοσιονομικής σταθερότητας», που αντιμετωπίζει την Κοινωνική Ασφάλιση ως «κόστος», συνδέεται με τις δεσμεύσεις για μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης από το 17,3% του ΑΕΠ το 2016 στο 13,4% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, καθώς και για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο 4,8% του ΑΕΠ, που από το 2025 θα καλύπτει μόνο το τμήμα της «εθνικής σύνταξης», δηλ. το πενιχρό επίδομα των 384 ευρώ μεικτά!

Με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση:

·         Ενσωματώνει τις μνημονιακές μειώσεις των συντάξεων κύριων και επικουρικών (ν. 3863/10-  4024/11 – 4051/12 – 4093/12), που μαζί με τις μειώσεις του ν. 4387/2016 μείωσαν τις συντάξεις από 20% έως 60%.
·         Συνεχίζει με τον διαχωρισμό της σύνταξης σε Εθνική (384€ εγγυημένα για τουλάχιστον 20 χρόνια εισφορών) και ανταποδοτική, που οδηγεί στην παροχή μιας βασικής σύνταξης φτώχειας από το κράτος και στην απόσυρση της εγγύησής του από την ανταποδοτική σύνταξη.
·         Διατηρεί τα πετσοκομμένα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για όσους έχουν έως 30 χρόνια δουλειάς (9.000 ένσημα), για την συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία των ασφαλισμένων. Διατηρεί την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που οδήγησε σε ποσοστά αναπλήρωσης κάτω από το 40% του συντάξιμου μισθού (από 80% περίπου που ήταν την προηγούμενη δεκαετία) και οδηγεί με ακρίβεια στη μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδώρημα, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.
·         Διατηρεί τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους, άντρες και γυναίκες (ή 62 με 40 χρόνια ασφάλισης). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων. Στο στόχαστρο μπαίνουν ξανά τα ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά)
·         Σπρώχνει εκτός του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος μεγάλες κατηγορίες νέων εργαζομένων που δουλεύουν με τους όρους τις ευελιξίας των χαμηλών μισθών, εποχικότητας και κινητικότητας, χωρίς ΣΣΕ, ρίχνοντας από τώρα τις παραγωγικές ηλικίες στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Ποιος εργαζόμενος θα έχει 30 και 40 χρόνια εργασίας;
·         Συνεχίζει ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού να αφορά στο σύνολο των αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου και λογιστικά από το 2002 μέχρι την έξοδο από την εργασία, ενώ πριν από το νόμο Κατρούγκαλου ήταν η καλύτερη 5ετία της τελευταίας 10ετίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και η τελευταία πενταετία για τους δημόσιους υπαλλήλους.
·         Παραμένει η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης, συνεχίζεται η κατάργηση των κατώτερων ορίων της σύνταξης, διατηρείται η αφαίρεση της μιας «εθνικής» σύνταξης από τους διπλοασφαλισμένους και απαγορεύονται οι αυξήσεις μέχρι το 2023.
·         Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του και την ολοκληρωτική λεηλασία των αποθεματικών του (7δις).
·         Εφαρμόζονται πλήρως οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40% και η νοητή κεφαλαιοποίηση για τον υπολογισμό του συνολικού χρόνου ασφάλισης για τους ασφαλισμένους από 1-1-2014 και εντεύθεν. Συνεχίζεται η εναρμόνιση του ασφαλιστικού συστήματος με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου, ώστε να απαλλαχτούν σταδιακά το κράτος και οι εργοδότες από το λεγόμενο κόστος στην Κοινωνική Ασφάλιση, να μειωθεί το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος και να προωθηθεί η δημιουργία των τριών πυλώνων και το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις.
·         Διατηρείται η ρήτρα βιωσιμότητας των Ταμείων, καταδικάζοντας για τα επόμενα 50 χρόνια στη φτώχεια και την εξαθλίωση τους σημερινούς συνταξιούχους και τους σημερινούς εργαζόμενους – αυριανούς συνταξιούχους.
·         Διατηρείται η διαχρονική λεηλασία στα Ασφαλιστικά Ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων. Μόνο με το PSI το κούρεμα των Ταμείων του Σαμαρά – Βενιζέλου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλάπηκαν 17,5 δις.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με απόφασή του στις 5/2, καλεί τα σωματεία να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει για την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου. Η πλειοψηφία του ΣΕΜΟΔ, σταθερά στο ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλισμού, αγνοεί τα καλέσματα των σωματείων. Ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τη σύναψη του πανάκριβου ιδιωτικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου (που αφορά μόνο στο 25% των μελών), αγνοώντας τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που αδυνατούν να συμμετέχουν και αρνείται να επαναφέρει ως αίτημα στη νέα ΣΣΕ υπό διεκδίκηση, την κάλυψη του κόστους του ιδιωτικού ασφαλιστηρίου από τη ΜΟΔ. Παράλληλα, μεθοδεύει τη μη παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών στην προσωπική διαφορά, χαρακτηρίζοντάς την μη σταθερή παροχή και ανοίγοντας το δρόμο για την κατάργησή της, την ώρα που υπονομεύει το αίτημα για μισθολογική ισότητα στη ΜΟΔ. Η πλειοψηφία του ΔΣ, πιστή στις ιδεολογικές εμμονές της για είσοδο των ιδιωτικού τομέα στην κοινωνική ασφάλιση, διακινεί επιχειρήματα περί αβεβαιότητας στο μέλλον του συνταξιοδοτικού συστήματος και άρα, ευκαιρίες σύναψης ιδιωτικής ασφάλισης με τα ποσά που θα απομένουν στους εργαζόμενους από τη μη παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών επί της προσωπικής διαφοράς. Οχυρώνεται πίσω από την ισχύ αμφιλεγόμενων εγκυκλίων, χωρίς νομοθετική βάση (όπως παραδέχεται το ίδιο το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ) και τις αποφάσεις της διοίκησης της ΜΟΔ και μπλοκάρει από τον Οκτώβρη την αποστολή σχετικού ερωτήματος προς τον ΕΦΚΑ που αποφάσισε το ΔΣ.

Η πλειοψηφία του ΔΣ «ξεχνάει» εντελώς την ομόφωνη απόφαση της ΓΣ της 28/9/2019 που ανέφερε ότι διεκδικούμε: Την Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στον μισθό, ώστε να έχουμε πραγματικές αυξήσεις από δω και πέρα και να υπολογίζεται το σύνολο των αποδοχών μας στις συντάξιμες αποδοχές...

Καλούμε το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ να πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία της 18ης/2

Διεκδικούμε:
  • Απόσυρση του νομοσχεδίου Βρούτση. Άρση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Κατάργηση του Νόµου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών νόµων. Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία όλα τα κλεμμένα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν τράπεζες, κράτος, εργοδότες. Έκτακτες δημόσιες επιχορηγήσεις για τα ταμεία.
  • Πλήρη σύνταξη στο 30 χρόνια δουλειάς ή στα 55 έτη- ίση με τον τελευταίο μισθό. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια εργασίας για όλους, Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, του 13ου και 14ου μισθού.
  • Αποκλειστικά ∆ηµόσιο, Καθολικό και Αναδιανεµητικό Σύστηµα Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους, που θα λειτουργεί µε κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες
  • Σύστημα υγείας, ασφάλισης και σύνταξης  αποκλειστικά Δημόσιο. Δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δηµόσιο υγειονοµικό σύστηµα, σε κάθε πολίτη που διαµένει στη χώρα, Έλληνα ή µετανάστη, εργαζόµενο ή άνεργο. Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών.
  • Αποκατάσταση όλων των εισοδηματικών απωλειών σε μισθούς και συντάξεις και επαναφορά στα προ μνημονίων επίπεδα.
  • Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας εφ’ όλης της ύλης σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: