Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΕ ΜΟΔ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΜΟΔ/ 7.11.2016



7/11/2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΕ ΜΟΔ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΜΟΔ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Εδώ και καιρό βιώνουμε την απόλυτη παραλυσία στο σύλλογο μας. Η πάγια τακτική και πολιτική βούληση των δυνάμεων στο ΣΕΜΟΔ που κατέχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ με αυταρχισμό οι μεν και με μεθόδους «νίπτω τας χείρας» η δε, προωθούν μόνο όσα θέματα εξυπηρετούν τις πολιτικές τους σκοπιμότητες που δεν είναι άλλες από τη γραμμή του κόμματος που υπηρετούν, τις προσωπικές επιδιώξεις και την πρακτική του «ρουσφετιού» και των «διευκολύνσεων».
Στα τόσα χρόνια του ΣΕΜΟΔ είναι η πρώτη φορά που σε διάστημα ενός έτους έχει γίνει μισή ΓΣ, η τακτική ετήσια απολογιστική, αλλά ακόμη και αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Συνάδελφοι, αυτά δεν μας ξενίζουν είναι γνωστές οι μέθοδοι που μετέρχονται άνθρωποι που δεν έχουν κανένα σεβασμό στις συλλογικές διαδικασίες και θεωρούν τον εαυτό τους αυθεντία.
Μετά από πίεση και συστηματικές ενέργειες μας,  ενός και πλέον εξαμήνου, μια χλιαρή δήλωση της ΜΟΔ Συλλογικά ότι τάχα δεν συζητήσαμε στο ΔΣ για την ημερομηνία ΓΣ προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις, αλλά μόνο αυτές, γιατί η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και καιρό ζητάμε επίμονα να αποφασίσει το ΔΣ για τον ορισμό ημερομηνίας ΓΣ. Το θέμα συνεχώς  παραπέμπονταν στις καλένδες μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ ή και όταν αποφασίστηκε (βλ. Απόφαση ΔΣ 24/6) αυτή ουδέποτε συγκλήθηκε από το προεδρείο του ΔΣ. Ευτυχώς υπάρχουν και τα πρακτικά των συνεδριάσεων στα οποία μπορεί κανείς να ανατρέξει.

Ο αυταρχισμός, η παντελής έλλειψη σεβασμού στις δημοκρατικές διαδικασίες, η όξυνση του κλίματος δεν μας κάνουν καμία εντύπωση και ούτε είναι ικανά να μας κάνουν να σωπάσουμε και να μας κάμψουν. Άλλωστε για μας σημασία έχει η συλλογική έκφραση των συναδέλφων μέσα από τη Γενική Συνέλευση που είναι το ανώτατο όργανο του συλλόγου και η από κοινού αντιμετώπιση των καυτών ανοικτών θεμάτων που έχουμε μπροστά μας.
Αναφορικά με επιμέρους θέματα που απασχολούν το Σύλλογο το τελευταίο διάστημα ή θέματα τα οποία θα πρέπει να αναδειχθούν επειγόντως:

1.       ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΥΑ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ
Η ΑΠΕ ΜΟΔ είχε τοποθετηθεί για το θέμα και αυτή η στάση δικαιώνεται από το σχέδιο της ΥΑ Προϊσταμένων που τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση. Δυστυχώς η εκτίμηση που είχαμε βάσει των προβλέψεων του Ν. 4314 (άρθρο 39) επιβεβαιώθηκε. Μεταφέρουμε αυτολεξεί την από 8/3/2016 ανακοίνωση της ΑΠΕ ΜΟΔ για το θέμα της τοποθέτησης των προϊσταμένων με ημερομηνία 8/3/2016:
«Σαν παράταξη έχουμε κατά καιρούς εκφράσει τη διαφωνία μας με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας να πορεύεται, πάνω από ένα χρόνο με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 59 του Ν. 4314/14. 
Επίσης έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τη διαφωνία μας  με το να υπάρχει μαζί με τα τυπικά προσόντα και τη γραπτή διαδικασία, η προφορική συνέντευξη ως κριτήριο επιλογής προϊσταμένων, όπως προβλέπει το άρθρο 39 του Ν. 4314/14, αλλά και γενικά με τη φιλοσοφία του νόμου που έχει ως επιπλέον κριτήριο επιλογής την πριμοδότηση της προϋπηρεσίας σε θέση ευθύνης, ειδικά με τις ενστάσεις που έχουν εκφραστεί για τη διαδικασία κατάληψης αυτών των θέσεων μέχρι τώρα. Γεγονός που θεωρητικά και ο Ν. 4314/14 αναγνωρίζει ως πρόβλημα και θέλει να βελτιώσει.
Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη και τη λογική της ανακοίνωσης του ΣΕΜΟΔ, που προτάθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ που ουσιαστικά διαχωρίζει τους προϊσταμένους πριν και μετά τη ψήφιση του Ν. 4314/14, κατηγοριοποιώντας τους συναδέλφους, απείχαμε από τη διαδικασία σύνταξης της ανακοίνωσης, διαφωνώντας με το πνεύμα της. Επομένως η ανακοίνωση αυτή δεν είναι ομόφωνη.
Θεωρούμε ότι δεν μπορεί το σωματείο από τη μία να καταγγέλλει αδιαφανείς διαδικασίες στην επιλογή προϊσταμένων, ζητώντας εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου (αντί της διαδικασίας του Ν. 3614/07, θεωρώντας τη διαβλητή) και από την άλλη να δέχεται την μοριοδότηση μόνο αυτών που κατέχουν θέση ευθύνης με το προηγούμενο καθεστώς (δηλαδή με το Ν. 3614/07), που παράλληλα το θεωρεί «προβληματικό». Ή μάλλον κάτι λάθος συμβαίνει εδώ ή κάποια συμφέροντα και σκοπιμότητες θέλει να εξυπηρετήσει η συγκεκριμένη ανακοίνωση».

Στο ίδιο πάντα πνεύμα, θεωρούμε ότι το υπό διαβούλευση σχέδιο ΥΑ επιβεβαιώνει ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες αποσκοπούν στον πλήρη έλεγχο της διοικητικής διαδικασίας επιλογής προϊσταμένων με βασικό κριτήριο την πολιτική τοποθέτηση και αυτό αποτυπώνεται στο σχέδιο ΥΑ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη βαρύτητα της συνέντευξης, την πριμοδότηση της προϋπηρεσίας σε θέση ευθύνης και την πρόβλεψη γραπτών εξετάσεων μόνο στις μεταβατικές διατάξεις.
Επιπροσθέτως, η «τύποις» διαβούλευση της κυβέρνησης για να περιβληθεί το μανδύα και συνάμα το άλλοθι «δημοκρατίας» είναι επίπλαστη. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε ούτε και να διευκολύνουμε καμία κυβέρνηση στο σχεδιασμό της. Είναι προφανές ότι οι «αρεστοί» διαχρονικά καταλαμβάνουν αυτές τις θέσεις.

2.       ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ - ΣΣΕ
Γνωρίζετε όλοι και όλες ότι αυτός ο μήνας είναι καυτός. Η όξυνση του πολιτικού κλίματος και οι πανταχόθεν πιέσεις θα ξεσπάσουν πάλι στο κεφάλι των εργαζομένων. Η αξιολόγηση που περιλαμβάνει ως κυρίως θέμα τα εργασιακά είναι ανοικτή και δεν θα είναι αναίμακτη. Για αυτό το λόγο απαιτείται προετοιμασία και εγρήγορση.
Προτείνουμε:
·         Άμεση σύγκληση ΓΣ με βασικό θέμα την έναρξη των διαδικασιών υπογραφής νέας ΣΣΕ. Σε αυτή τη Γενική Συνέλευση πρέπει να κατατεθούν, να συζητηθούν  και να ψηφιστούν οι βασικές αρχές - θέσεις για την κατάρτιση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς και οι προτάσεις για το τι θέλουμε να περιλαμβάνει η ΣΣΕ (μισθολογικά αιτήματα, παροχές και θεσμικά αιτήματα που κατά καιρούς έχει διατυπώσει ο σύλλογος), καταφέρνοντας έτσι να ανακόψουμε το σχεδιασμό των δυνάμεων της πλειοψηφίας για αέναη κωλυσιεργία ώσπου να έρθει η νέα – ακραία φιλελεύθερη- κυβέρνηση την οποία υποστηρίζουν. Επίσης με αυτό τον τρόπο σειρά θεμάτων που αντιμετωπίζονται μονομερώς από τη διοίκηση της ΜΟΔ στο πλαίσιο κατάρτισης νέου κανονισμού, θα τεθούν και αυτές στο τραπέζι. Η επαναφορά της διεκδίκησης ΣΣΕ από την μεριά του συλλόγου αποτελεί σημαντικό βήμα στην επανάκτηση δικαιωμάτων και στη συσπείρωση των συναδέλφων.
·         Επίσης πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την διαρκή ετοιμότητα του συλλόγου ώστε, ανά πάσα στιγμή, μαζί με άλλα σωματεία και συλλογικότητες να αντιπαλέψουμε τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών και να διεκδικήσουμε όσα μας έχουν πάρει.
Η ΑΠΕ ΜΟΔ, έχει επεξεργαστεί προτάσεις για τη διαδικασία σύναψης νέας ΣΣΕ και θα τις αποστείλει στο σύλλογο πριν τη ΓΣ.
Σε άλλη περίπτωση, καλούμε το ΣΕΜΟΔ-δηλαδή όλους του συναδέλφους- σε συλλογή υπογραφών, ενεργοποιώντας διάταξη του καταστατικού, για τη σύγκληση της ΓΣ.

 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΔ    (ΑΠΕ ΜΟΔ)
: //apemou.blogspot.gr    Email: apemou@gmail.com       : www.facebook.com/groups/804710252954971/

Δεν υπάρχουν σχόλια: