Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣHΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ



Συνάδελφοι/συναδέλφισσες
Η fast track διαδικασία που αποφασίστηκε να ακολουθηθεί από το προεδρείο του ΔΣ για την ψηφοφορία επί των προτάσεων των παρατάξεων, για την «εκπροσώπηση» του συλλόγου στο ΔΣ της εταιρείας, συνιστά παραβίαση του καταστατικού καθώς αυτή η διαδικασία δεν συζητήθηκε και δεν αποφασίστηκε από κανένα όργανο του σωματείου (Διοικητικό Συμβούλιο ή Γενική Συνέλευση).
Απεναντίας είναι μια προσυμφωνημένη απόφαση των παρατάξεων ΜΟΔ Συλλογικά και Εναλλακτική Πρωτοβουλία με βαθύτερο στόχο την υποβάθμιση των συλλογικών διαδικασιών του Συλλόγου και την δημιουργία τετελεσμένων σε ότι αφορά τον τρόπο λήψεις των αποφάσεων.
Παρά την επίφαση της «δημοκρατικότητας» και με την επίκληση, σε αυτή την φάση, της συμμετοχής των συναδέλφων από την περιφέρεια, η πλειοψηφία του ΔΣ με αφορμή την πρόταση για τη ψηφοφορία των Τοπικών συνελεύσεων, επί των προτάσεων των παρατάξεων για το θέμα της εκπροσώπησης των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρείας, θέλει τεχνηέντως να ξεκινήσει/επιβάλει καθολικές ηλεκτρονικές ψηφοφορίες (διακαής πόθος), σε κάθε θέμα που θα πρέπει να τεθεί προς την ΓΣ ή να αποφασιστεί στο ΔΣ.

Ξεκινάει σε αυτή την φάση με μια τύποις «νομιμοποιημένη» διαδικασία που αφορά τη ψηφοφορία στις τοπικές συνελεύσεις για να φτάσει στον διακηρυγμένο στόχο της που είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία και τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, αποστεώνοντας κάθε ζωντανή διαλογική διαδικασία στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης η οποία είναι και το ανώτατο, καταστατικά, όργανο του συλλόγου.
Η επιμονή τους σε αυτό το σχεδιασμό αποκαλύφθηκε, όταν στο αίτημα μας για να διαχωριστεί η διαδικασία και να αφορά μόνο τους συναδέλφους από την περιφέρεια (αφού αυτοί των Αθηνών θα πρέπει να εκφραστούν στην ειδική Γενική Συνέλευση που θα γίνει γι’ αυτό το σκοπό) συναντήσαμε την πλήρη άρνησή τους και με επιμονή ζητούσαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία και οι τοπικές συνελεύσεις των υπηρεσιών της Αθήνας. Μάλιστα όπως φαίνεται από την εισήγηση τους, καλούνται να συμμετάσχουν και οι μη τακτοποιημένοι οικονομικά συνάδελφοι, όταν αυτό αποτελεί κόκκινο πανί για τις παρατάξεις της πλειοψηφίας στην περίπτωση των Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου. Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν από τις παρατάξεις ΜΟΔ Συλλογικά και Εναλλακτική Πρωτοβουλία.
Συνάδελφοι/συναδέλφισσες
Την ώρα που η κυβέρνηση και το «κουαρτέτο» ετοιμάζονται να καταργήσουν τις απεργίες και να μετατρέψουν τα σωματεία σε «νεκροταφεία»-σφραγίδες (νομοθετώντας τις επιστολικές ψήφους, τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, κλπ) ο ΣΕΜΟΔ δεν πρέπει να αποτελέσει τον προπομπό αυτών των αντιδραστικών αλλαγών και τον πρόθυμο συνεργάτη της κυβέρνησης και των «θεσμών» στην επιβολή τους.
Υπενθυμίζουμε ότι ο ζήλος με τον οποίο η πλειοψηφία αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα δεν έχει διαφανεί και σε ότι αφορά τη σύγκληση των ΓΣ, καθώς κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας του παρόντος ΔΣ έχουν συγκληθεί – με ευθύνη του προεδρείου -  μόλις και με τα βίας, 2 Γενικές Συνελεύσεις (εκ των οποίων η μια ήταν η τακτική ΓΣ) οι οποίες πέρασαν μύρια κύματα για να συγκληθούν.
Επίσης τονίζουμε ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τις παρατάξεις για το θέμα του εκπροσώπου ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διεργασιών και διαβουλεύσεων τόσο μεταξύ των παρατάξεων, όσο και στο εσωτερικό τους, πλην της ΑΠΕ που είχε συγκεκριμένη θέση από την αρχή. Αυτό το γεγονός από μόνο του δείχνει τις διάφορες πλευρές που πρέπει να αναλυθούν και να γίνουν γνωστές στους συναδέλφους και αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω μιας παραταξιακής ανακοίνωσης, αλλά μόνο στην Γενική Συνέλευση που θα συγκληθεί γι’ αυτό το λόγο. Σαν παράταξη διαχωρίζουμε τη διαδικασία που προτείνεται, από τη πλειοψηφία, για τον εκπρόσωπο του ΔΣ, από τη ψηφοφορία για την αναστολή ή μη της αποχής από τις εκτός έδρας μετακινήσεις, γιατί αυτή αφορά σε κοινή εισήγηση του ΔΣ, το οποίο θα πάρει την τελική απόφαση.
Με βάση τα παραπάνω και σεβόμενοι τις συλλογικές διαδικασίες του Συλλόγου θεωρούμε ότι οι εισηγήσεις των παρατάξεων πρέπει να τεθούν προς συζήτηση και διαβούλευση στο πλαίσιο των τοπικών συνελεύσεων και όχι προς ψήφιση ανά πρόταση, να ζητηθούν οι σκέψεις και οι απόψεις των συναδέλφων, να διατυπωθούν πιθανόν και άλλες προτάσεις, και όλα αυτά να ανακεφαλαιωθούν στην ειδική Γενική Συνέλευση που θα γίνει γι’ αυτόν το σκοπό.
Γι’ αυτό ζητήσαμε από το προεδρείο του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ να αποσύρει την εισήγησή μας από την ψηφοφορία και να τη θέσει μόνο προς ενημέρωση και συζήτηση στους συναδέλφους των τοπικών συνελεύσεων.
Την πρόταση μας θα την καταθέσουμε προς ψηφοφορία στο μόνο καταστατικά αρμόδιο όργανο, την ειδική Γενική Συνέλευση που θα γίνει γι’  αυτόν το σκοπό και καλούμε το προεδρείο του ΔΣ να ορίσει άμεσα την ημερομηνία διεξαγωγής της.
 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΔ (ΑΠΕ ΜΟΔ)
: //apemou.blogspot.gr       

Δεν υπάρχουν σχόλια: