Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΕ ΜΟΔ: To «Αριστερό» Μισθολόγιο της συγκυβέρνησης Τσίπρα

15/12/2015
To «Αριστερό» Μισθολόγιο της συγκυβέρνησης Τσίπρα
Ακόμη μια  δεξιά στροφή σημειώνεται στο ΝΣ που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και βάζει ταφόπλακα στις προσδοκίες  ορισμένων (λίγων μάλλον) που ανέμεναν ένα φιλολαϊκό νόμο που θα αποκαθιστά τις δραματικές μειώσεις των μισθών. Φευ! Σκληρή λιτότητα εσαεί περιγράφεται και σε αυτό το νομοθέτημα των συριζοανέλ.
Αναμενόμενη στάση από την κυβέρνηση που υλοποιεί με γοργό βήμα τις υποχρεώσεις τις απέναντι στους δανειστές και στους μεγαλοκαρχαρίες αφήνοντας πίσω της, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα- που έταξαν πρωθυπουργός και νυν υπουργοί του περί ΣΣΕ και άρσης αδικιών- και ενταφιάζοντας τα ελάχιστα που είχαν απομείνει σε μισθούς και διεκδικήσεις των εργαζόμενων.
Αναλυτικά τα άρθρα που κυρίως μας αφορούν:
  • Άρθρο 26 παράγραφος 3: «Τα θέματα αυτού του Νόμου δεν είναι αντικείμενο συλλογικών διαπραγματεύσεων και η χορήγηση οποιωνδήποτε  παροχών και αποζημιώσεων πέραν όσων προβλέπονται στο νόμο αυτό επιτρέπεται μόνο με τροποποίηση των διατάξεων του». Δηλαδή με άλλα λόγια η διακήρυξη από τα χείλη του ίδιου του Τσίπρα για επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων ήταν απλά ένα ψέμα για να υφαρπάξει την ψήφο του απεγνωσμένου λαού. Εκτός αν ο πρωθυπουργός εννοούσε ΣΣΕ που θα είχαν ως μόνο αντικείμενο διαπραγμάτευσης τις άδειες ….Εξόχως αριστερό και αντιμνημονιακό
  • Άρθρο 26 παράγραφος 1: Παγώνουν οι μισθοί όλων των εργαζομένων, μέχρι 1-1-2018 οι οποίοι επανακατατάσσονται σε νέα κλιμάκια, ενώ στις ελάχιστες των περιπτώσεων που μπορεί να προκύπτει αύξηση του βασικού μισθού αυτή θα δοθεί σε βάθος τεσσάρων χρόνων. Mετά την επανακατάταξη στις 31/12/2015, την επόμενη ημέρα ξαναπαγώνουν οι μισθοί για 2 ολόκληρα χρόνια, μέχρι τις 31/12/2017! Μάλιστα, σε 2 χρόνια, όταν θα ξαναγίνει επανακατάταξη, δε θα συνυπολογιστούν αυτά τα 2 χρόνια που θα έχουν περάσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η 2ετια 2016-2017 δεν θα υπολογισθεί για την μισθολογική εξέλιξη από το 2018 και μετά (άρθρα 26 & 27). Κοινώς με απλή αριθμητική μας κλέβουν ένα κλιμάκιο ακόμη. Ειδικότερα για τους εργαζόμενους στην ΜΟΔ δεν προβλέπεται καμία αύξηση σχεδόν μέχρι την σύνταξη με δεδομένη την προσωπική διαφορά..
  • Ταφόπλακα στη χορήγηση του 13ο & 14ο μισθού, που είχαν καταργηθεί με το μεσοπρόθεσμο 2013-2016 και που τυπικά με την λήξη του έπρεπε να επανέλθουν. (Δείτε τις καταργούμενες διατάξεις).
  • Άρθρο 14: Οι βασικοί μισθοί που θα ισχύσουν είναι αυτοί που ψηφίστηκαν (και τώρα εδραιώνονται)  από το 2011 με το νόμο του ΠΑΣΟΚ (λέγε με και μισθολόγιο ΠΑΣΟΚ).
  • Άρθρο 9 παράγραφος 3β: Εισάγονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για την αναγνώριση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών
  • Άρθρο 12 παράγραφος 1: Γίνεται σύνδεση μισθού με την αξιολόγηση με ευφημισμούς του τύπου «προωθημένη μισθολογική εξέλιξη»  δημιουργώντας νέες κατηγοριοποιήσεις μεταξύ των εργαζομένων στη λογική της αξιολόγησης που ήθελε να φέρει ο Μητσοτάκης με το 5-15% των αρίστων για 3 συνεχόμενες χρονιές που θα παίρνουν ως επιβράβευση ένα Μισθολογικό Κλιμάκιο. Τυράκι! για εκβιασμούς, δημιουργία αντιθέσεων και πειθήνιους εργαζόμενους που θα λένε «ναι» σε όλα για να πάρουν κατιτίς. Αλλά ακόμη κι αυτοί θα περιμένουν μετά το 2018…
  • Άρθρο 17: Αμοιβή με αξιολόγηση (για να γλυκάνουμε τους δανειστές μας) αμοιβή που συνδέεται με την «περιγραφή και την αξιολόγηση των θέσεων εργασίας» δημιουργώντας  προϋποθέσεις για την αναβίωση της αλήστου μνήμης «επιδοματικής πολιτικής» στα ασφυχτικά πλαίσια του νέου μισθολογίου, με σκοπό την διαμόρφωση ενός στρώματος δημοσίων υπαλλήλων που θα εφαρμόζει πειθήνια την κυβερνητική πολιτική, αφού θα είναι ευάλωτο σε κάθε είδους εκβιασμούς της πολιτικής ηγεσίας, ενώ παράλληλα θα οξυνθούν οι αντιθέσεις τόσο ανάμεσα σε μεμονωμένους εργαζόμενους, όσο και ανάμεσα σε ολόκληρους κλάδους εργαζομένων ή ακόμη και ανά υπουργείο ή υπηρεσία.
  • Άρθρο 21  παράγραφος 2: Και ενώ οι επιτροπές ήταν από το 2011 μη αμειβόμενες, «εξαιρετικά» και μόνο για τα συγχρηματοδοτούμενα – αφού μόνο στο ΕΣΠΑ υπάρχει χρήμα για να ασκήσουμε μικροπολιτική- (εδώ κάποιος κλείνει το μάτι σε κάποιους) θα μπορούν να είναι αμειβόμενες και μάλιστα για να ικανοποιήσουμε όσους περισσότερους μπορούμε θα συμμετάσχουν και ιδιώτες. Δηλαδή, δημιουργία ενός νέου κομματικού στρατού… 
  • Άρθρο 27: Προσωπική διαφορά, μεγάλη φάκα. Δεν κόβεται – άρα είμαστε και «φιλολαϊκοί»- αλλά σε απλά ελληνικά αυξήσεις θα δείτε …ποτέ! Θυμίζουμε ότι η  «προσωπική διαφορά» είναι παροχή η οποία από την στιγμή  που δεν εντάσσεται στον βασικό μισθό μπορεί πολύ εύκολα να κοπεί στο μέλλον ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η σύνταξη του υπαλλήλου θα υπολογίζεται με βάση τον μισθό και όχι με την άθροιση του μισθού και της «προσωπικής διαφοράς». Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η αύξηση από την φυσιολογική μισθολογική εξέλιξη που θα υπήρχε αν οι μισθοί δεν είχαν παγώσει το 2011 θα ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση που δίνεται τώρα με το νέο μισθολόγιο η οποία αύξηση- για ελάχιστους- θα χορηγηθεί σε 4 ισόποσες δόσεις σε διάστημα 4 χρόνων. Για παράδειγμα αν ένας δημόσιος υπάλληλος δικαιούται αύξηση 80 ευρώ θα τα λάβει σε 4 δόσεις των 20 ευρώ τον χρόνο!
Όλως τυχαίως όλα αυτά θα ισχύσουν μέχρι το 2018. Και όλως τυχαίως το 2018 (αν αντέξει η κυβέρνηση μέχρι εκεί) είναι και προεκλογική χρονιά. Οπότε εφαρμόζουμε τις γνωστές τακτικές (γνωστό και ως ανέκδοτο του Χότζα) όπου τα 3 ½ χρόνια σας κόβουμε τα πάντα και προεκλογικά σας τάζουμε (?) μερικά ψίχουλα  για να μας ξαναψηφίσετε. Παλιό και δοκιμασμένο κόλπο.
Αυτή η κυβέρνηση ευτελίζοντας για άλλη μία φορά κάθε έννοια δημοκρατίας, μετατρέποντας την βουλή σε πρωτοκολλητή των απαιτήσεων των δανειστών, με το νέο πακέτο μέτρων ανοίγει την πόρτα των χρηματοπιστωτικών κορακιών για την «διαχείριση των κόκκινων δανείων» και με το ενιαίο μισθολόγιο παγώνει τους ήδη πετσοκομμένους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καταργεί και τυπικά το 13ο και 14ο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Μπροστά στο νέο μισθολόγιο επέκτασης της φτώχειας οι εργαζόμενοι στην ΜΟΔ δεν πρέπει να συρθούν στην λογική του μικρότερου κακού, στο ψαλίδισμα των διεκδικήσεων τους και την προσαρμογή τους στη κυβερνητική πολιτική της απάτης και της διαχείρισης της μιζέριας.
  Μαζί με όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα παλεύουμε και διεκδικούμε:
- Ανατροπή των αντιλαικών μνημονιακών πολιτκών
-  Αυξήσεις στους μισθούς και ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών από το 2009 έως σήμερα.
-  Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για όλους τους όρους. Μισθολογικό, παροχές, άδειες.
-  Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
-  Όχι στους τεχνητούς διαχωρισμούς μεταξύ των εργαζομένων.
 
Καλούμε το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ να πάρει απόφαση σήμερα, για τη συμμετοχή του σωματείου μας στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στις 18.00 στην Κλαυθμώνος ενάντια στο ΝΣ για το φτωχολόγιο της κυβέρνησης.
 
Η ΑΠΕ ΜΟΔ καλεί όλους τους συναδέλφους να συστρατευτούν με όλους τους  εργαζόμενους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και να αγωνιστούμε για να μην εφαρμοστούν ποτέ αυτά τα μέτρα επάνω μας
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
 
 
Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων ΜΟΔ (ΑΠΕ ΜΟΔ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: