Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

«Στο ίδιο έργο θεατές»…



9/12/2019
«Στο ίδιο έργο θεατές»…
… με τον περασμένο Ιούλη βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την έγκριση της ΣΣΕ, μετά τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ της διοίκησης της ΜΟΔ, της προέδρου του ΣΕΜΟΔ και του υφυπουργού Οικονομικών.
Από τις «ρητές διαβεβαιώσεις» της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΕ για έγκριση της ΣΣΕ, που έχει τις υπογραφές της προηγούμενης και της νυν διοίκησης της ΜΟΔ, βρισκόμαστε στην κατάσταση όπου πρέπει να πείσουμε το «κακό» ΓΛΚ για την αναγκαιότητα απόδοσης των παροχών της ΣΣΕ. Ιδιαίτερα αυτών που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, που ενώ δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος, σηματοδοτούν ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας της ΣΣΕ, έστω και περιορισμένο, σε συναδέλφους που έχουν αυξημένες ανάγκες, λόγω ιδιαίτερων κοινωνικών συνθηκών ή οικογενειακής κατάστασης.

Φαίνεται ότι τέτοιες παροχές αποτελούν «κόκκινο πανί» για την κυβερνητική πολιτική τόσο της προηγούμενης όσο και της νυν κυβέρνησης, αφού είναι οι πρώτες που μπαίνουν στο «κρεβάτι του Προκρούστη» του κόφτη του Υπ.Οικ. Δεν χωρούν στην Ελλάδα της μεταμνημονιακής επιτροπείας, της περικοπής των κοινωνικών δαπανών και της ιδιωτικοποίησης της ασφάλειας και της πρόνοιας.

Εμείς δεν αναγνωρίζουμε διαφορές ανάμεσα στους «κακούς» υπηρεσιακούς και στην «καλή» πολιτική ηγεσία. Για μας το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και αφορά στην υπονόμευση του θεσμού των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.
Αντί λοιπόν για την άμεση έγκριση της ΣΣΕ όπως συνομολογήθηκε στο πλαίσιο της μακρόχρονης διαπραγμάτευσης του ΣΕΜΟΔ με τη Διοίκηση της ΜΟΔ, άρχισαν πάλι οι ψίθυροι και οι διαρροές ότι δεν έγινε και τίποτα αν χαθούν «2-3 παροχές» ή και για το ύψος της δαπάνης που θα πρέπει να κοπεί, ώστε να περάσουν οι «χοντρές» δαπάνες.

Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν αποδεχόμαστε καμία νέα «άτυπη» διαπραγμάτευση του ΣΕΜΟΔ με το ΥπΟικ σχετικά με τις παροχές της ΣΣΕ. Η διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ έχει ολοκληρωθεί με τη διοίκηση της ΜΟΔ από τον περασμένο Απρίλιο και η ΣΣΕ έχει εγκριθεί με απόφαση της ΓΣ των εργαζομένων στη ΜΟΔ.
Θυμίζουμε ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων «ξεκλείδωσε» μετά από απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να δοθούν επιπλέον 300.000 € ως «αντιστάθμισμα» για την υπαναχώρηση στο ζήτημα της μισθολογικής εξομάλυνσης. Με αυτά  τα χρήματα προστέθηκαν οι κοινωνικές δαπάνες της ΣΣΕ και κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Ο ΣΕΜΟΔ τον Ιούλιο, με ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων, επέστρεψε ως απαράδεκτο το αίτημα της προηγούμενης ηγεσίας του ΥπΟικ προς το σωματείο,  που το καλούσε να αποδεχθεί το πετσόκομμα των περισσότερων άρθρων της ΣΣΕ, με την υπογραφή νέου σχεδίου ΣΣΕ με τη διοίκηση της ΜΟΔ.
Ένα τέτοιο αίτημα είναι απαράδεκτο να επιστρέφει ξανά, σχεδόν με την ίδια μορφή, με τη μόνη διαφορά πλέον ότι με το «χρυσωμένο χάπι» της απόδοσης (;) των «μεγάλων παροχών» μάς ζητούν να πετάξουμε οικειοθελώς στον Καιάδα τους συναδέλφους που έχουν ανάγκη την άμεση προνοιακή στήριξη της ΣΣΕ (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, στήριξη ατόμων με αναπηρία, στήριξη σε περίπτωση αναπηρίας, θανάτου κλπ).

Δεν αποδεχόμαστε εντός του ΣΕΜΟΔ λογικές «κοινωνικού αυτοματισμού» προς τους πιο ευάλωτους συναδέλφους, ώστε να εγκριθεί η ΣΣΕ, προκειμένου να μη δημιουργηθούν διεκδικήσεις από άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Απεναντίας δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αποτελέσει η ΣΣΕ στη ΜΟΔ αφετηρία διεκδίκησης και για άλλους εργαζόμενους, όπως και εμείς «πατήσαμε» σε ΣΣΕ άλλων ΔΕΚΟ (στις οποίες υπάρχουν τέτοιες παροχές) για να συγκροτήσουμε την πρότασή μας προς τη διοίκηση της ΜΟΔ.

Υ.Γ. Όσο δε για την πρόταση του υφυπουργού (για την οποία δεν μας ενημέρωσε η πρόεδρος του ΣΕΜΟΔ) ότι οι «μικρές» παροχές μπορούν να δίνονται από τη διοίκηση της ΜΟΔ με άλλο τρόπο, υπενθυμίζουμε ότι κάθε μη μισθολογική παροχή άνω των 5.000€ ετησίως, χρειάζεται έγκριση του ΓΛΚ, είτε αυτή δίνεται μέσω ΣΣΕ, είτε με απόφαση του ΔΣ της εταιρίας ή του προέδρου της. Όταν μάλιστα το 2018 προέκυψε τέτοιο ζήτημα (για την υποστήριξη οικογένειας εκλιπόντος συναδέλφου), το ΓΛΚ απέρριψε το αίτημα της ΜΟΔ και πρότεινε στον τότε πρόεδρο, αυτές οι πρόνοιες να συμπεριληφθούν στην υπό διαπραγμάτευση ΣΣΕ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: