Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015-2017


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΕ ΜΟΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΜΟΔ ΣΤΙΣ  28/3/2017
Συνάδελφοι,
Ακριβώς δύο χρόνια μετά την εκλογοαπολογιστική ΓΣ του ΣΕΜΟΔ στις 27/3/2015, είμαστε εδώ για να αποτιμήσουμε την πορεία του σωματείου τα δύο αυτά χρόνια μέσα στο συνολικό πολιτικό, οικονομικό και συνδικαλιστικό πλαίσιο. Είναι χρήσιμο και κρίσιμο να θυμηθούμε τι συνέβη αυτό το διάστημα και τι ανοικτά ζητήματα υπάρχουν μπροστά μας.
ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

7 χρόνια μνημονιακών δεσμών που χάλκευσαν μια σειρά κυβερνήσεων, έχουν καταβαραθρώσει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και του λαού. Τρόικα – «θεσμοί» και ντόπιες κυβερνήσεις (σε όλους του πιθανούς συνδυασμούς) έχουν τσακίσει μισθούς και καταργήσει ΣΣΕ, έχουν διαλύσει την
υγεία, την παιδεία, την πρόνοια. Στο όνομα της «σωτηρίας» της χώρας και του «εθνικού» στόχου της παραμονής στην ΕΕ/ΟΝΕ έχουν ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία και υποθηκεύσει το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων και του λαού, την ώρα που παρέχουν αφειδώς νέα προνόμια στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αφού δημαγώγησε με την «περήφανη» διαπραγμάτευση, αφού έσυρε το λαό σε ένα κάλπικο όπως αποδείχθηκε δημοψήφισμα, μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ προσχωρώντας πλέον στο μνημονιακό στρατόπεδο και φορτώνοντας μας με το 3ο μνημόνιο. Δημαγωγώντας στο όνομα της «αριστεράς» έχει γίνει ο πιο πιστός υπηρέτης των δανειστών και του κεφαλαίου υλοποιώντας πιστά τις πιο σκληρές μνημονιακές απαιτήσεις (ασφαλιστικό, φορολογικό, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, δημοσιονομικός «κόφτης» κλπ). Με την δεύτερη αξιολόγηση του 3ου μνημονίου, παζαρεύει και αποδέχεται νέο πετσόκομμα συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα όρια της φτώχειας, παγίωση και επέκταση του εργασιακού μεσαίωνα με απελευθέρωση των απολύσεων, χτύπημα των ΣΣΕ (παρά την περί του αντιθέτου προπαγάνδα), επιβολή του Lock Out (ανταπεργία) κλπ.
Με την δημαγωγία για τη δήθεν «αριστερή» - «αντιμνημονιακή» της διακυβέρνηση, δίνει τις καλύτερες υπηρεσίες στο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο, αφού υποσκάπτει την μοναδική διέξοδο που υπάρχει για τον λαό και τους εργαζομένους. Την αντιπαράθεση με την μνημονιακή πολιτική, την μαζική εργατική και λαϊκή κινητοποίηση και πάλη, τον αγώνα για το σπάσιμο όλου αυτού του πλέγματος της επιτροπείας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας και τον εργαζόμενο λαό από τα μνημονιακά δεσμά. Βέβαια άξιο στήριγμα της σε αυτή την πολιτική έχει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (ιδιαίτερα των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ) που δεν οργανώνουν αλλά αντίστοιχα υπονομεύουν την αντίσταση των εργαζομένων.
Με την πολιτική της η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για την επαναφορά των ξεσκολισμένων μνημονιακών δυνάμεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, με τα εξαπτέρυγα του Ποταμιού και της Εν. Κεντρώων, στην διακυβέρνηση. Τις δυνάμεις εκείνες  που πιέζουν για την ταχύτερη «συμφωνία» με τους δανειστές και την πλήρη και άμεση εφαρμογή των πλέον αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων.
Η κυβέρνηση την ώρα που υπογράφει την κατάπτυστη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, για τον έλεγχο των προσφύγων, που έρχονται στην χώρα μας, ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, στοιβάζοντάς τους σε στρατόπεδα «συγκέντρωσης»  και βάζει το ΝΑΤΟ και την Frontex σαν υπερασπιστές των συνόρων και της κυριαρχίας της χώρας, την ίδια στιγμή επιδίδεται σε ανέξοδους εθνικιστικούς λεονταρισμούς παρέα με τους Χρυσαυγίτες βουλευτές στο Καστελλόριζο, «ξεπλένοντάς» τους για την φασιστική και ρατσιστική τους πολιτική. Την ώρα που το δικαστήριο της εγκληματικής οργάνωσης κωλυσιεργεί, τα φασιστοειδή της Χ.Α χύνουν το ρατσιστικό τους μίσος.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
Από την συγκρότησή του παρόντος ΔΣ του ΣΕΜΟΔ σε σώμα, με εκλογή προεδρείου από τις παρατάξεις ΜΟΔ Συλλογικά και Εναλλακτική Πρωτοβουλία, αυτό που κυριάρχησε στις πολιτικοσυνδικαλιστικές σκοπιμότητες τους ήταν:
α) η αδρανοποίηση των μαζικών δημοκρατικών διαδικασιών του ΣΕΜΟΔ (Γενικές συνελεύσεις, μαζικές κινητοποιήσεις, συσκέψεις – ενημερώσεις κλπ),
β) η μετατροπή του συλλόγου σε δεκανίκι της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των λοιπών πολιτικών δυνάμεων, της μνημονιακής αντιπολίτευσης,
γ) η μετάλλαξή του ΣΕΜΟΔ σε γραφείο πολιτικών και συνδικαλιστικών «εξυπηρετήσεων» στο «σύστημα εξουσίας» του ΣΔΕ και
δ) η περιχαράκωση και εσωστρέφεια του ΣΕΜΟΔ με τις αρνήσεις της πλειοψηφίας να συμπορευτεί ή έστω να εκφράσει την αλληλεγγύη της σε εργατικές και κοινωνικές διεκδικήσεις της περιόδου.
Αντί για μια ουσιαστική ανάδειξη των ζωτικότερων προβλημάτων των συναδέλφων που αφορούν το μεροκάματο και τις συνθήκες εργασίας, την οργάνωση της μάχης απέναντι στα νέα αντεργατικά μέτρα, επιδίδονταν σε ένα «χαρτοπόλεμο» ανακοινώσεων και επιστολών προς τη ΜΟΔ και το Υπουργείο, αποσπασματικά και χωρίς καμία στόχευση, μόνο και μόνο είτε για να δημιουργήσουν αντιπολιτευτικό ζήτημα, είτε για να στηρίξουν κάποιο διευθυντικό στέλεχος στο ΣΔΕ.
Είναι ενδεικτική ακόμη η στάση τους στην περίοδο του δημοψηφίσματος, που στοιχήθηκαν πίσω από τους υποταγμένους του «Μένουμε Ευρώπη», υποστηρίζοντας ουσιαστικά όλο το μνημονιακό πλαίσιο και επιδιώκοντας να σύρουν το ΣΕΜΟΔ σε μια τέτοια κατάπτυστη θέση. Ευτυχώς που και με την σταθερή στάση της ΑΠΕ ΜΟΔ αποφεύχθηκε μια τέτοια απόφαση, όνειδος για το σύλλογο μας.
Ακόμη και η μοναδική «κατάκτηση» που είχε ο ΣΕΜΟΔ τα δύο τελευταία χρόνια, η ρύθμιση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις, αυτή έγινε διεκδίκηση και σημείο πάλης του συλλόγου μόνο κάτω από την δική μας πίεση. Η πλειοψηφία του ΔΣ αντιμετώπισε τη συγκεκριμένη διεκδίκηση εντελώς διεκπεραιωτικά, αφήνοντας την απόφαση για αποχή από τις εκτός έδρας μετακινήσεις, χωρίς ουσιαστική στήριξη, οδηγώντας τη να φυλλορροήσει.
Συγκεκριμένα αυτό που χαρακτήρισε την δράση των παρατάξεων ΜΟΔ Συλλογικά και Εναλ. Πρωτοβουλία ήταν: 
  • Έλλειψη δημοκρατικών και συλλογικών διαδικασιών
Μέσα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία τα δύο αυτά χρόνια  βρεθήκαμε για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε όλοι μαζί σε 2 ½ ΓΣ! Είναι απολύτως ενδεικτικό αυτό το γεγονός για τον τρόπο με τον οποίο οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της πλειοψηφίας αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία, το συνδικαλισμό και τη συλλογικότητα. Οι «επαΐοντες» αποφασίζουν για όλα και το ανώτατο σώμα που είναι η ΓΣ, δηλαδή όλοι εμείς, απλά παραγκωνίζεται. Χαρακτηριστικό του πως αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή των συναδέλφων στα τεκταινόμενα του Συλλόγου, η πλειοψηφία του ΔΣ, είναι το γεγονός ότι η Απολογιστική για το 2015 και Προγραμματική για το 2016 Γενική Συνέλευση, που έπρεπε να γίνει αρχές του 2016, έγινε στο τέλος της χρονιάς!
Μήπως δεν υπήρχαν σοβαρά ζητήματα για να συζητηθούν και άρα δεν χρειαζόταν σύγκληση ΓΣ; Υπήρχαν και μάλιστα πολύ σοβαρά όπως τα ακόλουθα:
ü  το πόρισμα της ΕΔΕΛ που έθετε υπό αμφισβήτηση θέσεις εργασίας, κλιμάκια, τρόπο πρόσληψης και επέβαλε οριζόντιες δημοσιονομικές διορθώσεις (περικοπές),
ü  ζητήματα με τις συμβάσεις συναδέλφων μας ΙΔΟΧ, τον διαφορετικό τρόπο μισθοδοσίας ΙΔΟΧ-ΙΔΑΧ,
ü  διαβλητό και αδιαφανή τρόπο αποσπάσεων εργαζομένων,
ü  περικοπή – και δια νόμου - μη μισθολογικών παροχών,
ü  απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση,
ü  τιμωρητικό καθεστώς μετακινήσεων εκτός έδρας,
ü  και πολλά ακόμη μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα, με κυριότερο τη λήξη της ΣΣΕ και την τεχνητή κωλυσιεργία της πλειοψηφίας ώστε να μην ξεκινήσει ο διάλογος για νέα ΣΣΕ.
  • Προσχηματική δημιουργία Ομάδων Εργασίας  (ΣΣΕ – Καταστατικού)
Με περσινή απόφαση της  ΓΣ αποφασίστηκε η δημιουργία Ομάδων Καταστατικού και ΣΣΕ. Υπό την πίεση της ΑΠΕ ΜΟΔ που διαρκώς έθετε το θέμα σε κάθε ΔΣ ώστε να λειτουργήσουν οι Ομάδες και να παράξουν αποτέλεσμα η μεν πρώτη συνεδρίασε δύο φορές (Απρίλη 2016 και Φεβ. 2017) ενώ η Ομάδα επεξεργασίας ΣΣΕ συνεδρίασε ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΦΟΡΑ (Απρίλη 2016).
Σε ότι αφορά την Ομάδα Καταστατικού που υποτίθεται ότι θα έλυνε και το πρόβλημα της εκπροσώπησης των συναδέλφων από την περιφέρεια, η οποία ήταν βασική προεκλογική εξαγγελία των παρατάξεων του προεδρείου του ΔΣ, αυτές δεν αξιωθήκαν να καταθέσουν 2 χρόνια τώρα, καμία επεξεργασμένη πρόταση.
Σε ότι αφορά στην Ομάδα ΣΣΕ με ευθύνη της συντονίστριας – ταμία του ΔΣ, δεν συγκλήθηκε ακόμη κι όταν τα 7 από τα 13 άτομα που την απαρτίζουν συμφώνησαν να συναντηθούν!
Όταν η ΑΠΕ ΜΟΔ ζήτησε επιτακτικά η Ομάδα ΣΣΕ, αφενός μεν να έχει λόγο στη μορφή και το είδος των στοιχείων μισθοδοσίας που αφορούσαν στην προσωπική διαφορά και τον τρόπο υπολογισμού της, αφετέρου δε να γνωστοποιηθούν άμεσα στην Ομάδα, η συντονίστρια διαφώνησε. Τελικά αυτά εστάλησαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση στα μέλη της Ομάδας και μετά από πίεση που ασκήσαμε, αφού ζητήθηκαν από τη Διοίκηση μέσω του ΔΣ (πριν ένα μήνα περίπου). Έκτοτε δεν έχει συνεδριάσει η Ομάδα, ώστε να αποσαφηνιστεί ο τρόπος υπολογισμού. Θεωρούμε ότι υπάρχει τεράστια παρεμπόδιση και κωλυσιεργία της Ομάδας ΣΣΕ από το ίδιο το Προεδρείο του ΔΣ, εν γνώσει του οποίου ήταν όλες αυτές οι πρακτικές και το οποίο αρνούνταν να συζητηθεί το θέμα της ΣΣΕ στα τακτικά ΔΣ με διάφορες προφάσεις, όπως η έλλειψη χρόνου.
Πιστεύουμε ότι η σύσταση και των δύο ομάδων ήταν εμφανώς προσχηματική με ευθύνη της πλειοψηφίας που είναι αλλεργική στη δημοκρατία και στις συλλογικές διαδικασίες, αλλά και στην εμπλοκή περισσότερων συναδέλφων σε καίρια και κρίσιμα ζητήματα.
  • Απαξίωση του ΣΕΜΟΔ και σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης
Το έλλειμμα Δημοκρατίας στη λειτουργία του ΔΣ και στο ΣΕΜΟΔ - με ευθύνη της πλειοψηφίας - είναι τεράστιο:
1.      Οι αποφάσεις των ΔΣ καθυστερούν πλέον των 15-20 ημερών να ανακοινωθούν στο ΣΕΜΟΔ.
2.      Η Πρόεδρος δεν ενημερώνει το ΣΕΜΟΔ για τα τεκταινόμενα στις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΜΟΔ και ούτε γνωρίζουμε επακριβώς τις τοποθετήσεις που κάνει.
3.      Υπάρχουν - υπήρχαν εν κρυπτώ συναντήσεις και συζητήσεις τόσο με τη Διοίκηση της ΜΟΔ όσο και με το Υπουργείο για πολύ σοβαρά ζητήματα όπως το πόρισμα της ΕΔΕΛ για το οποίο τόσο εμείς ως παράταξη εντός του ΔΣ όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι αγνοούσαν και μόνο όταν τα πράγματα έφτασαν στην κόψη του ξυραφιού δια στόματος Καμχή (που ήθελε να κάνει το ΣΕΜΟΔ συνένοχο) μάθαμε ότι όλο εκείνο το διάστημα η Διοίκηση  και η πλειοψηφία γνώριζαν όλα όσα διαμείβονταν.
  • ΣΣΕ και μεθοδεύσεις. Μισθολόγιο – τέρας στη ΜΟΔ
Δεχθήκαμε και δεχόμαστε αήθεις και ανήκουστες επιθέσεις ως παράταξη, ακόμη και επί προσωπικού, επειδή διαφωνήσαμε στα σχέδια της πλειοψηφίας. Εδώ και δύο χρόνια σε κάθε ΔΣ ζητάμε την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη ΣΣΕ που έχει λήξει από το 2012. Δεν έγινε ποτέ καμία ουσιαστική συζήτηση επ’ αυτού. Αντίθετα συγκλήθηκε προσχηματικά μια ομάδα για να επεξεργαστεί τη ΣΣΕ με πλαίσιο που όρισε η συντονίστρια της ομάδας η ταμίας του ΔΣ που ανήκει στη ΜΟΔ Συλλογικά, το οποίο εν ολίγοις αποδέχεται το σύνολο των μνημονιακών νόμων, σε ότι αφορά τους μισθούς και τις παροχές μας, όπως φαίνεται και από την επιστολή της πλειοψηφίας προς το Χαρίτση (Ιούνιο 2016), γεγονός που έκανε την ΑΠΕ ΜΟΔ να διαφωνήσει ρητά (βλ. Ανακοίνωση ΑΠΕ ΜΟΔ 13/6/2016).
Γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία του ΔΣ καπηλεύτηκε συνδικαλιστικά και οικειοποιήθηκε τη μισθολογική ρύθμιση του 2013 εμφανίζοντάς τη ως αποτέλεσμα του συνδικαλισμού των διαδρόμων που εφάρμοσαν και όχι σαν αντανάκλαση και κεφαλαιοποίηση των αγώνων μας. Όμως τα στοιχεία που ήρθαν σε γνώση μας για τον τρόπο που εφαρμόσθηκε αυτή η ρύθμιση, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η εφαρμογή της ρύθμισης είναι σκανδαλώδης, άδικη και αήθης.  Ανισότητες που κατακερμάτιζαν τόσα χρόνια τους μισθωτούς στο Δημόσιο μεταφέρθηκαν στην πλάτη μας (χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας) θέτοντας σε κίνδυνο τη συνοχή μας ως εργαζόμενοι. Φτάσαμε σήμερα να έχουμε πλειάδα διαφορετικών μισθών για εργαζόμενους που κάνουν την ίδια δουλειά και ανήκουν στο ίδιο κλιμάκιο.
Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο υπολογισμού των μισθών μας και πρέπει να δοθούν απαντήσεις στη ΓΣ από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας και τα μέλη του Προεδρείου του ΣΕΜΟΔ για τις συνεννοήσεις τους με την τότε πολιτική ηγεσία και  Διοίκηση της ΜΟΔ. Κάποιοι για να εξυπηρετήσουν πολιτικές και προσωπικές συνδικαλιστικές σκοπιμότητες διέσπασαν το σύλλογο, σε συνεννόηση με την τότε πολιτική και διοικητική ηγεσία και καυχώνται κι από πάνω, ότι ουσιαστικά διαμόρφωσαν το μισθολογικό καθεστώς τέρας στη ΜΟΔ. Οι ίδιοι μάλιστα όταν ήταν να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στο πετσόκομμα των μισθών μας με το περίφημο 65% του μισθολογικού κόστους το 2011 και το χάσιμο των κλιμακίων για το 1/3 του προσωπικού της ΜΟΔ σφύριζαν αδιάφορα.
Η παρούσα πλειοψηφία πολλάκις και χωρίς ντροπή έχει υιοθετήσει τις πιο αντεργατικές και αντιδραστικές απόψεις του νεοφιλελευθερισμού, του πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχονται και τα μέλη της. Δεν θέλει ΣΣΕ καθώς αυτό είναι μια «εμμονική ιδεοληψία», θεωρεί ότι πρέπει γίνουν ομαδικές απολύσεις σε ποσοστό 10% (τοποθέτηση Σαμουελιάν) αλλά και να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος ώστε να μην γίνονται απεργίες.

  • Αντιδραστική και αντεργατική θέση  για τις ανανεώσεις συμβάσεων των ΚΤΓ
Δεν πρέπει να παραλείψουμε και τη θέση που πήρε η πλειοψηφία του ΔΣ για την ανανέωση των συμβάσεων των συναδέλφων ΙΔΟΧ όταν εμείς ζητούσαμε την ανανέωση τους χωρίς βλαπτικές μεταβολές και την εξομοίωση των μισθών τους με τους ΙΔΑΧ . Αρχικά υιοθέτησαν αντιδραστικές θέσεις που έφταναν μέχρι και την απόλυση και μόνο κάτω από την κατακραυγή μας και τις πιέσεις που ασκήσαμε τελικά καταφέραμε να περάσουμε μια ισορροπημένη θέση απέναντι στη διοίκηση - που μάλιστα έθεσε το ερώτημα προς το σωματείο λέγοντας «αναρωτιέμαι γιατί ποτέ δεν υιοθετήσατε το αίτημα της μετατροπής των ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ τόσα χρόνια». Ένα αίτημα που έχει προτείνει η ΑΠΕ ΜΟΔ από το Μάρτιο του 2013  αλλά πότε το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ δεν υιοθέτησε, αφού το τότε προεδρείο του ΔΣ (που αποτελούνταν από τις ίδιες με σήμερα παρατάξεις) μιλούσε απαξιωτικά για τους συναδέλφους ορισμένου χρόνου.
  • Συλλογικές αποφάσεις  που εφαρμόζονται “a la carte 
Δεν μπορεί εξάλλου να παραληφθεί - με αφορμή την υλοποίηση της απόφασης του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ στις 8/1/2016 για την αποχή των εργαζομένων της ΜΟΔ από τις εκτός έδρας μετακινήσεις, που επικυρώθηκε με την ΓΣ στις 28/1/2016 και επαναβεβαιώθηκε στο ΔΣ στις 22/3/016 - ότι 2 μέλη του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ δεν πειθάρχησαν σε αυτές τις αποφάσεις και τέλεσαν εκτός έδρας μετακίνηση ενώ είναι σε ισχύ ακόμη αυτή η απόφαση.
Κατά την άποψη μας αυτό ήταν μείζον συνδικαλιστικό ζήτημα που άπτεται των καταστατικών προβλέψεων για τα μέλη του ΔΣ  και του κώδικα δεοντολογίας της λειτουργίας του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ . Η επισήμανση μας αυτή δεν εκκινεί από κάποιου είδους προσωπική ή συνδικαλιστική εμπάθεια αλλά γιατί θεωρούμε ότι είναι θέση αρχής της λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος, ότι οι συλλογικές αποφάσεις πρέπει πρώτα και κύρια να είναι σεβαστές και να υλοποιούνται από τα μέλη του ΔΣ, τα οποία και καλούν τους υπόλοιπους συναδέλφους να τα εφαρμόσουν, πολλές φορές με προσωπικό ή οικονομικό κόστος. Υλοποίηση αποφάσεων a la carte δεν μπορεί να υπάρχει.
  • Απραξία του ΣΕΜΟΔ με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ (Ενιαίο Μισθολόγιο – Υπερωρίες)
Άλλο κρούσμα που καταγγείλαμε (βλ. Ανακοίνωση ΑΠΕ ΜΟΔ 16/12/2015) για τον υπονομευτικό ρόλο των συνδικαλιστικών δυνάμεων του προεδρείου του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ (ΜΟΔ Συλλογικά και Εναλλακτική Πρωτοβουλία) που λειτουργώντας σε ρόλο κυβερνητικού συνδικαλισμού έκαναν ότι μπορούσαν για να κρατήσουν  τους συναδέλφους στην «γωνιά» και το σύλλογο σε πλήρη αγωνιστική απραξία, ήταν η στάση τους απέναντι στο νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο που καθηλώνει και μειώνει τους μισθούς στο διηνεκές, κατηγοριοποιεί και διαιρεί τους εργαζόμενους, συνδέοντας την αξιολόγηση με την μισθολογική εξέλιξη, καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και παγιώνει την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Πάρα τις επανειλημμένες προτροπές της παράταξής μας, τόσο δημόσια όσο και στο πλαίσιο του ΔΣ για να πάρει ο ΣΕΜΟΔ θέση καταγγελίας απέναντι στην κυβερνητική κοροϊδία, που έφθασε στο σημείο να μιλάει και για αυξήσεις στους μισθούς, η μεν ΜΟΔ Συλλογικά επέλεξε την σιωπή, η δε εκπρόσωπος της Εναλ. Πρωτοβουλίας έφθασε στο σημείο να αναγνωρίζει και θετικά στοιχεία στο πολυνομοσχέδιο, σε μια προσπάθεια να τορπιλίσει την δυνατότητα έκδοσης ανακοίνωσης, εξισώνοντας την πλήρη διάλυση των μισθολογικών δικαιωμάτων και συλλογικών διαπραγματεύσεων, με μια αμφίβολής ποιότητας ρύθμιση των υπερωριών!!!
Αλλά και στο θέμα της διεκδίκησης των υπερωριών υπάρχει απύθμενη υποκρισία από την πλευρά της παρούσας διοίκησης του ΣΕΜΟΔ. Αφού σκιαμάχησαν το Δεκέμβρη του 2015 όταν υπήρξε ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για προσφυγή στην επιθεώρηση εργασίας, θυμήθηκαν τέλος του 2016 αρχές του 2017 και λίγους μήνες πριν τις εκλογές του ΣΕΜΟΔ να κάνουν αυτή την προσφυγή, για προεκλογική κατανάλωση χωρίς   ενημέρωση και παράλληλη κινητοποίηση των συναδέλφων. Χάθηκε έτσι ένας ολόκληρος χρόνος για ουσιαστική διεκδίκηση της αποζημίωσης για υπερωριακή απασχόληση.
Συνάδελφοι,
Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η διολίσθηση του ΔΣ με συνέπεια την αδρανοποίηση του συλλόγου σε μια οξυμένη εποχή με πολλά προβλήματα για τους εργαζόμενους έχει υπεύθυνους που μόνο η ενεργός συμμετοχή όλων μας μέσα από συλλογικές ανοικτές διαδικασίες χωρίς επαΐοντες και αποκλεισμούς μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση που έχει σχεδόν παγιωθεί στο ΣΕΜΟΔ. Γι αυτό σας καλούμε να καταψηφίσετε σήμερα τον απολογισμό της πλειοψηφίας του ΔΣ και να αντιληφθείτε ότι χωρίς μαζικούς, συλλογικούς αγώνες  δεν μπορούμε όχι μόνο να πάρουμε, αλλά ούτε καν να διασφαλίσουμε τα ελάχιστα από τα κεκτημένα που μας έχουν απομείνει.
Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων ΜΟΔ (ΑΠΕ ΜΟΔ)
: //apemou.blogspot.gr       *: www.facebook.com/groups/804710252954971

Δεν υπάρχουν σχόλια: