Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση ΑΠΕ ΜΟΔ για το νομοσχέδιο για τις απολύσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα

Η παραπαίουσα συγκυβέρνηση Σαμαρά που σέρνεται στις απαιτήσεις των τροϊκανών εκπροσώπων των δανειστών, κάνει τάχα μου πως διαπραγματεύεται, ενώ για μια ακόμη πουλάει φούμαρα φορά ότι τελειώνουν τα μνημόνια και τα νέα μέτρα.
Την ώρα που επίκεινται οι πρώτες απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα μετά από 100χρόνια, την ίδια στιγμή νομοθετεί ένα ακόμη εργατοκτόνο νόμο που επιβάλει τον τρόμο της απόλυσης στο δημόσιο διαμέσου της αξιολόγησης με την από τα πριν τοποθέτηση του 15% του συνόλου των εργαζομένων στην χαμηλότερη βαθμολογία, καταργεί 23 ΝΠΙΔ με την άμεση απόλυση των εργαζομένων και προχωρά στην επαναξιολόγηση όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και την άμεση απόλυση, χωρίς μάλιστα αποζημίωση, όλων όσων κριθούν ότι «κατά το χρόνο μετατροπής
δεν συνέτρεχαν οι προβλεπόμενες κατά περίπτωση νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν τηρήθηκε ή νόμιμη διαδικασία». Εφαρμόζοντας μάλιστα μια εξευτελιστική ανακριτική διαδικασία για τον εξεταζόμενο υπάλληλο.
Παράλληλα επίκειται η αξιολόγηση της ΜΟΔ και η αποδοχή από το ΔΣ της ΜΟΔ του πλέον αντιδραστικού πειθαρχικού κανονισμού εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Συνάδελφοι/ισσες
Οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων στη ΜΟΔ που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου είναι καθόλα νόμιμες είτε κρίθηκαν θετικά είτε αρνητικά (επειδή δεν είχαν συμπληρώσει 24μήνες προϋπηρεσία) από το ΑΣΕΠ ή δεν είχαν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο Π/Δ 164/2004. Ειδικότερα για τους 300 περίπου συναδέλφους που προσλήφθηκαν με τον διαγωνισμό του 2003 και οι οποίοι είχαν σε ισχύ 24μηνη σύμβαση, οι συμβάσεις μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου, όπως και σε όλους τους εργαζόμενους στην ΜΟΔ, τον Ιούλιο του 2005, κατόπιν απόφασης του ΔΣ της ΜΟΔ σε εφαρμογή του άρθρου 7 του νόμου 3336/05.
Το άρθρο αυτό καταργούσε την «παρ. 2 του άρθρου 8 του Καταστατικού της «Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης» (Μ.Ο.Δ.), που ορίσθηκε με το άρθρο τρίτο του Ν. 2372/1996 (ΦΕΚ 29/Α΄) «Σύσταση φορέων για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας και άλλες διατάξεις».
Το άρθρο αυτό καταργούσε την υποχρέωση την ΜΟΔ να προσλαμβάνει μόνο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Έτσι και οι συνάδελφοι που θα προσλαμβάνονταν με τον επόμενο διαγωνισμό που διενεργούσε η εταιρεία να ήταν με αορίστου χρόνου συμβάσεις. Η πρόβλεψη αυτή, για πρόσληψη προσωπικού με αορίστου χρόνου συμβάσεις από την ΜΟΔ αποτυπώθηκε στην επόμενη τροποποίηση του καταστατικού της νόμου που έγινε με το άρθρο 33 του νόμου 3614/07.
Συνάδελφοι/ισσες
Ζούμε σε πολύ σκοτεινές περιόδους για τον κόσμο της εργασίας όσο και αν θέλει η κυβέρνηση και οι προστάτες της να μας πείσουν ότι βγαίνουμε στο «φως της ανάπτυξης και της ευημερίας». Όσο εφαρμόζονται αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές που υπαγορεύονται από μνημόνια, τις συνθήκες της ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα υπάρχει καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων. Ο νέος νόμος που προωθεί η κυβέρνηση είναι ένας ακόμη κρίκος στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην διάλυση αυτού που μέχρι πρόσφατα γνωρίσαμε ως κοινωνικό κράτος. Μόνο ο ενιαίος πανεργατικός αγώνας μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια τους.
Καλούμε το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ να πάρει απόφαση για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 12 Μαρτίου για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, καθώς και για συντονισμό απεργιακών κινητοποιήσεων με άλλους φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Απαιτούμε:
Ø      Καμιά απόλυση συναδέλφου. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
Ø      Με ευθύνη της ΜΟΔ και του υπουργείου να μην βρεθεί κανένας συνάδελφος απολογούμενος ή ανακρινόμενος για την μετατροπή της σύμβασής του.
Ø      Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό σχέδιο πειθαρχικού κανονισμού.
11-03-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: