Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΜΟΔ


Συνάδελφισσες, συνάδελφοι
Το προεδρείο του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ, προχωράει «με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω».
1ον. Αποδέχεται επί της αρχής την αξιολόγηση άρα και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης (καταγγέλλοντας  το συγκεκριμένο σχέδιο ΥΑ όχι επί της ουσίας, αλλά με αφορμή διαδικαστικές προφάσεις), όταν πριν λίγες μέρες με αφορμή την ΥΑ αναδιάρθρωσης της ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ, καλούσε σε στάση εργασίας και κινητοποίηση καταγγέλλοντας το υπουργείο για αυταρχισμό και προσχηματικές διαδικασίες.
2ον. Τρία χρόνια τώρα δεν έχει εξαγγείλει μια κινητοποίηση για την διεκδίκηση ΣΣΕ ή άλλων παροχών (πχ θερινού/κατασκηνωτικού προγράμματος, ασφαλιστήριο) αλλά δεν φείδεται να εξαγγείλει κινητοποιήσεις, αναγορεύοντας τα  δευτερεύοντα ζητήματα σε πρωτεύοντα, με σκοπό να χρησιμοποιήσει το ΣΕΜΟΔ ως εργαλείο αντιπολιτευτικής πίεσης, για την εξυπηρέτηση των κομματικών τους συμφερόντων.
 Ως ΑΠΕ ΜΟΔ θεωρούμε ότι ο ΣΕΜΟΔ δεν πρέπει να μπλέξει σε αυτή τη διελκυστίνδα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Πρέπει να χαράξει την δική του αυτόνομη και ανεξάρτητη πορεία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ΜΟΔ.
Γι’ αυτό στο ακόλουθο κείμενο αποτυπώνουμε την άποψη μας για τα σημαντικά επίδικα του συλλόγου στη τρέχουσα περίοδο.
Αξιολόγηση
Η υιοθέτηση επί της αρχής από την πλειοψηφία του ΣΕΜΟΔ της αξιολόγησης των εργαζομένων, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις, είναι μια απόφαση που, όπως θα αποδειχθεί στο μέλλον, αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των εργαζομένων στην ΜΟΔ καθώς βάζει οικειοθελώς στο κρεβάτι του μνημονιακού Προκρούστη, τα εργασιακά μας δικαιώματα. Είναι μια απόφαση που αντίκειται στη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων που γύρισαν την πλάτη στην ψευδεπίγραφη διαδικασία της «διαβούλευσης», αφού σε αυτή συμμετείχαν μόνο μια Τοπική Συνέλευση και 14 συνάδελφοι στον Δίαυλο.
Αποτελεί μια απόφαση-μνημείο συνδικαλιστικής εθελοδουλίας στις επιταγές της κυβέρνησης του 3ου και 4ου Μνημονίου, της μνημονικής αντιπολίτευσης, των δυναστών – δανειστών της χώρας και της περίφημης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, που επιτάσσουν την ψευδεπίγραφη αξιολόγηση σε όλο το δημόσιο τομέα, την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των σωματείων των συναδέλφων Δ.Υ. απέχουν από αυτή τη διαδικασία καταγγέλοντάς την σε όλους τους τόνους.
Κύριος στόχος της «αξιολόγησης» είναι η μεταφορά των ευθυνών για την κατάσταση του δημοσίου στις πλάτες των «ανεπαρκών» δημοσίων υπαλλήλων, η εξυπηρέτηση της στρατηγικής του μικρού «επιτελικού» κράτους που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, το περαιτέρω χτύπημα των ΣΣΕ με τη σύνδεση μισθού παραγωγικότητας, την δημιουργία ελιτίστικου στρώματος Δ.Υ. και εντέλει τη δημιουργία «δεξαμενής» των δυνητικά προς απόλυση «απροσάρμοστων» υπαλλήλων.

ΥΑ Επιλογής Προϊσταμένων
Από όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του ΣΕΜΟΔ με την ηγεσία του υπουργείου και αναφέρονται στην ενημέρωση του ΔΣ του Συλλόγου, προκύπτει ότι στο σχέδιο ΥΑ για την επιλογή προϊσταμένων παραμένει ο πλήρης έλεγχος της πολιτικής ηγεσίες στην όλη διαδικασία. Με το σχέδιο ΥΑ υπονομεύεται η οποιασδήποτε αξιοκρατία και αντικειμενικότητα μπορεί να υπάρξει, αφού το ποσοστό του εντελώς υποκειμενικού κριτηρίου της προφορικής συνέντευξης παραμένει στο 35% και μάλιστα, σύμφωνα με τον ΓΓ, είναι απαίτηση των «θεσμών».
Αυτή η απαίτηση είναι ενδεικτική της σκληρής επιτροπείας που έχει περιέλθει η χώρα κάτω από την επιβολή των μνημονίων την οποία αποδέχθηκαν και ψήφισαν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις, αφού ακόμη και για μια στοιχειώδη ΥΑ ή για να αλλάξει το ποσοστό που θα καταλαμβάνει η προφορική συνέντευξη, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την έγκριση των "θεσμών".
Το προεδρείο του ΣΕΜΟΔ, λαλίστατο κατά τ’ άλλα όταν πρόκειται να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση σε επουσιώδη ζητήματα, το συγκεκριμένο γεγονός το αφήνει ασχολίαστο. Αυτό έχει την εξήγησή του, αφού οι παρατάξεις που το αποτελούν έχουν αναδειχθεί σε βασικό απολογητή της μνημονιακής υποδούλωσης, και των πολιτικών ταγών τους που την υπηρετούν και οι οποίοι στο όνομα τάχα της "σωτηρίας της πατρίδας" έχουν εκχωρήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ξεφτιλίσει την αξιοπρέπεια του λαού και των εργαζομένων της.

Διεκδικήσεις ΣΕΜΟΔ (Ασφαλιστήριο – Κατασκηνώσεις – ΣΣΕ).
Η πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ για την απεμπόληση της διεκδίκησης Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου από την διοίκηση της ΜΟΔ και την πολιτική ηγεσία, με την επιλογή για ιδιωτικό ασφαλιστήριο που θα βαρύνει αποκλειστικά τους συναδέλφους, όταν ακόμη είναι νωπές οι συνέπειες από την κατάληξη της προηγούμενης προσπάθειας, αποτελούν ένδειξη για την διεκπεραιωτική αντίληψη και την προσαρμογή στον μνημονιακό «μονόδρομο», που έχει το προεδρείο του Συλλόγου σε ότι αφορά τη διεκδίκηση των βασικών αιτημάτων μας.
Αντίστοιχη είναι και η πρακτική που ακολουθείται και στην περίπτωση του θερινού/κατασκηνωτικού προγράμματος, η οποία έχει αφεθεί στην τύχη της και στις «καλές προθέσεις» -εάν βέβαια υπάρχουν- της διοίκησης της ΜΟΔ, χωρίς καμία πίεση από την μεριά του συλλόγου.
Αυτές οι αντιλήψεις αντανακλούν και στην κορυφαία διεκδίκησή μας που είναι η υπογραφή ΣΣΕ, η οποία παραπέμπεται συνέχεια στις καλένδες, αφού όπως τελικά αποδεικνύεται δεν αποτελεί πραγματικό στόχο διεκδίκησης, παρά τις ψεύτικες προεκλογικές διακηρύξεις των παρατάξεων ΜΟΔ Συλλογικά και Εναλ. Πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα οι συμβάσεις μας να είναι πλέον ατομικές και να τροποποιούνται κατά το δοκούν με αποφάσεις της διοίκησης (όπως η χορήγηση αδειών).
Ως ΑΠΕ ΜΟΔ έχουμε αναδείξει το θέμα της ΣΣΕ σαν την σημαντικότερη διεκδίκηση του συλλόγου, χωρίς να παραβλέπουμε και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο χώρο εργασίας μας. Θέλοντας να ανοίξουμε αυτό το δρόμο για την υπογραφή ΣΣΕ, τόσο κόντρα στην κυβερνητική πολιτική, όσο και στην υπονομευτική στάση του προεδρείου του Συλλόγου, προβάλαμε, μαζί με την παράταξη ΑΚΕ ΜΟΔ, ως κομβική διεκδίκηση την παροχή θερινού/κατασκηνωτικού προγράμματος από αυτό το καλοκαίρι.
Απέναντι σε αυτό το αίτημά μας αντιμετωπίσαμε αφενός την κωλυσιεργία της διοίκησης της ΜΟΔ και αφετέρου την υπονομευτική τακτική του προεδρείου του συλλόγου, αφού ούτε στη συνάντηση με το ΓΓ ΕΣΠΑ έθεσαν, έστω ακροθιγώς, αυτή μας τη διεκδίκηση.
Επιμένοντας, θεωρούμε ότι ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΜΟΔ θα πρέπει το θέμα να ξανατεθεί μετ’ επιτάσεως, από την μεριά του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ, καλώντας παράλληλα σε παράσταση διαμαρτυρίας τους συναδέλφους. Καλούμε τη διοίκηση της ΜΟΔ να πάψει την κωλυσιεργία και να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: