Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Η ΑΠΕ ΜΟΔ ευχαριστεί όσες και όσους τη στήριξαν στις πρόσφατες εκλογές του ΣΕΜΟΔ και κατοχύρωσαν την σταθερή της παρουσία, ως μια συνδικαλιστική δύναμη που υπερασπίζεται τέσσερα χρόνια τώρα τα συμφέροντα των εργαζομένων, με την εκλογή ενός μέλους στο ΔΣ και ενός αντιπροσώπου στο συνέδριο του ΕΚΑ. Παρά τις όποιες μεθοδεύσεις, που χαρακτήρισαν την πρόσφατη εκλογική διαδικασία, η ΑΠΕ ΜΟΔ διατήρησε την εκπροσώπησή της στον σύλλογο, δείγμα πραγματικών δυνατοτήτων για την παραπέρα διεύρυνση της απήχησής της με την ενεργή συμμετοχή και άλλων συναδέλφων οι οποίοι μέχρι τώρα παρακολουθούσαν τα κοινά από κάποια απόσταση και με διαφορετική οπτική.
Οι πρόσφατες εκλογές στο σύλλογο διεξήχθησαν σε ένα δυσμενές περιβάλλον για τις δυνάμεις που αναφέρονται στην ταξική-αγωνιστική πτέρυγα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη υποχώρηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, τόσο στη ΜΟΔ όσο και ευρύτερα και από την απογοήτευση που δημιούργησε η κατάρρευση των αυταπατών, για την εύκολη και ανέξοδη ανατροπή των αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων, που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την κατάσταση αυτή επιδεινώνει η κυριαρχία στα σωματεία, τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα και τις ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) που καλλιεργούν τη μοιρολατρία στους εργαζόμενους για την αναποτελεσματικότητα των αγώνων και την υπονόμευση των μαζικών δημοκρατικών διαδικασιών.
Πάνω σε αυτό το έδαφος καλλιεργήθηκαν και αναπτύχθηκαν και στον ΣΕΜΟΔ, από τις συνδικαλιστικές αυτές δυνάμεις (που κρύβουν επιμελώς την κομματική τους προέλευση), οι συντεχνιακές αντιλήψεις, ο τεχνητός διαχωρισμός των εργαζομένων, ο «ελιτισμός», η λογική των συνδικαλιστών «σωτήρων», η λογική της ατομικής «εξυπηρέτησης» μέσω των κομματικών προσβάσεων, καθώς επίσης και οι αυταπάτες για το «θετικό» ρόλο της ΕΕ και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Κόντρα σε αυτά τα ιδεολογήματα παρενέβη η ΑΠΕ ΜΟΔ στις εκλογές διατυπώνοντας το σύνολο της πολιτικο-συνδικαλιστικής της γραμμής, συγκρουόμενη συνολικά με αυτές τις βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Η πρόσφατη εκλογική διαδικασία χαρακτηρίστηκε από έντονη αντιπαράθεση, λόγω της αλλοίωσης των εκλογικών καταλόγων από την παράταξη ΜΟΔ Συλλογικά, με τη συμπερίληψη σε αυτούς των διαγραμμένων μελών μετά την εκλογοαπολογιστική συνέλευση και τη συμμετοχή των «μυημένων» στην εκλογική διαδικασία, γεγονός που στήριξε και η Εναλλακτική Πρωτοβουλία. Η συμπερίληψη μεθοδεύτηκε μετά από ένσταση που κατέθεσε η ΜΟΔ Συλλογικά προς την ΚΕΕ, η οποία είχε φυσιολογικά καταρτίσει τους εκλογικούς καταλόγους χωρίς διαγραμμένα μέλη. Ένσταση που δεν κοινοποιήθηκε στις υπόλοιπες παρατάξεις και έγινε δεκτή από την πλειοψηφία της ΚΕΕ με το ίδιο σκεπτικό που χρησιμοποιήθηκε για την απόρριψη των επόμενων ενστάσεων τεσσάρων παρατάξεων την παραμονή των εκλογών στην Αθήνα, ότι δηλαδή «δεν έχει διαγραφεί κανείς από μέλος του συλλόγου, αλλά έχει καταστεί προσωρινά “μη ενεργό” μέλος- που ενεργοποιείται με την εξόφληση των οφειλών του»! Τα επί διετίας μηνύματα της ταμία Σαμουελιάν για τα διαγραμμένα μέλη, σε συνάρτηση με όσα ακολούθησαν, υποτιμούν ξεκάθαρα τη νοημοσύνη όλων των μελών του συλλόγου. Κυρίως, καταστρατηγούν την αρχή της ισονομίας των μελών, καθώς τα διαγραμμένα μέλη που εξόφλησαν τις οφειλές τους μετά την εκλογοαπολογιστική συνέλευση και ψήφισαν στις εκλογές, θεωρήθηκαν μεν «μη ενεργά», αλλά πλήρωσαν βάσει του διακανονισμού των διαγραμμένων, δηλαδή ελάχιστα σε σχέση με τις πραγματικές οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο σωματείο.
Οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν σχετικά, απορρίφθηκαν από την ελεγχόμενη από την παράταξη ΜΟΔ Συλλογικά πλειοψηφία της εφορευτικής επιτροπής και τον δικηγόρο που προέδρευε της διαδικασίας, χωρίς να εξεταστούν επί της ουσίας όπως αποτυπώνεται και στο από 24/5 πρακτικό αρχαιρεσιών. Επίσης, η ανεπάρκειά (;) τους ή και η βιασύνη να κλείσουν την υπόθεση των εκλογικών καταλόγων, οδήγησε σε επιπλέον διαδικαστικά ζητήματα για την εγκυρότητα των εκλογών, αφού διαπιστώθηκε αναντιστοιχία στον αριθμό των ψηφισάντων για το ΕΚΑ με τον αριθμό των φακέλων της κάλπης (βρέθηκαν συνολικά 335 φάκελοι έναντι 330 του καταλόγου ψηφισάντων). Κατά την καταμέτρηση, διαπιστώθηκε σωρεία και άλλων παρατυπιών όπως π.χ. βρέθηκαν 77 ανυπόγραφοι φάκελοι στην κάλπη για το ΔΣ και 75 για το ΕΚΑ, αριθμημένοι φάκελοι ή φάκελοι άλλου είδους από τους επίσημους της εφορευτικής επιτροπής.
Αυτά τα φαινόμενα είναι αποτέλεσμα της αλαζονείας της ΜΟΔ Συλλογικά, η οποία χρησιμοποίησε όλα τα αθέμιτα μέσα προκειμένου να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ για να την περιφέρει ως τρόπαιο σε κομματικά γραφεία, παρόλο που σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης διετίας συνέπλεε αρμονικότατα με την συνδικαλιστική «ουρά» της, την Εναλλακτική Πρωτοβουλία, ελέγχοντας από κοινού το ΔΣ του Συλλόγου. Είναι αποτελέσματα του ελλείμματος δημοκρατίας που υπάρχει στον σύλλογο και της ιδιοκτησιακής αντίληψης που έχουν οι συγκεκριμένες παρατάξεις για τον ΣΕΜΟΔ και τα οποία αναδεικνύουμε και αντιπαλεύουμε σαν παράταξη με όλες μας τις δυνάμεις. Κατά συνέπεια μόνο τιμή περιποιούν οι αναφορές της ΜΟΔ Συλλογικά για τη στάση μας κατά την εκλογική διαδικασία.
Ως ΑΠΕ ΜΟΔ θεωρούμε ότι είναι υπόθεση των εργαζομένων να αντιστρέψουμε τους αρνητικούς συσχετισμούς με την ενεργητική συμμετοχή μας.
Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι για όλες τις μεθοδεύσεις στις οποίες επιδόθηκαν οι συγκεκριμένες παρατάξεις και η εφορευτική επιτροπή. Θεωρούμε ότι μέσα από αυτήν την απαράδεκτη διαδικασία ο ΣΕΜΟΔ βγαίνει αποδυναμωμένος, αφού υπάρχει βεβαιότητα για την αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στη διαδικασία συγκρότησης προεδρείου του ΣΕΜΟΔ, ούτε σε κινήσεις ανέξοδης αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση θα κρίνουμε την συμμετοχή μας στο ΔΣ με γνώμονα την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των συναδέλφων, τη διαφύλαξη της ενότητας και του κύρους του συλλόγου και την προώθηση του αιτήματος για σύναψη ΣΣΕ σύμφωνης με τις ανάγκες μας.
Δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε «μαϊντανός» νομιμοποίησης των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων και εξυπηρέτησης των μικροσυνδικαλιστικών επιδιώξεων των παρατάξεων που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, ούτε των προσωπικών στρατηγικών των κομματικών στρατιωτών. Δεν θα τους ακολουθήσουμε στον ολισθηρό δρόμο της απαξίωσης του συλλόγου.
Σε ότι αφορά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΜΟΔ θεωρούμε ότι αυτή έχει νόημα μόνο αν αποτελέσει, τίποτα λιγότερο από τη ρητή διατύπωση αιτήματος για τη σύναψη ΣΣΕ και την άμεση έναρξη της σχετικής διαδικασίας. Με δεδομένη αυτή την διαμορφούμενη κατάσταση στον ΣΕΜΟΔ, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συγκληθεί το συντομότερο Γενική Συνέλευση, στην οποία να συζητηθούν όλα τα  εκκρεμή ζητήματα του συλλόγου.

ΥΓ:  Προς αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με την ανακοίνωση της ΜΟΔ Συλλογικά: Οι ίδιοι οι δικηγόροι αποφάσισαν μετά το κλείσιμο της κάλπης να γραφτεί αναλυτικό πρακτικό, το οποίο ενώ είχε ολοκληρωθεί μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, ακολουθήθηκε από την «παραίτηση» τους. Εν συνεχεία προτάθηκε από έναν από τους δικηγόρους η ανάκληση της παραίτησης του υπό τον όρο της «εξαφάνισης» του εν λόγω πρακτικού, γεγονός το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από την ΑΠΕ ΜΟΔ. Άρα τα περί «παρελκυστικής τακτικής» και περί αποδοχής από όλες τις παρατάξεις της συγγραφής νέου πρακτικού είναι, μεταξύ άλλων,  ανυπόστατα.
Σε ότι αφορά δε, το επιχείρημα για την αύξηση της συμμετοχής των συναδέλφων στην εκλογική διαδικασία, με την αποδοχή των διαγραμμένων συναδέλφων, που υπερασπίζεται η ΜΟΔ Συλλογικά, μόνο σκωπτικά μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, από την παράταξη της μιάμισης γενικής συνέλευσης σε έναν ολόκληρο χρόνο. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς να πάρουν λίγους ψήφους για να εξασφαλίσουν την «πολυπόθητη» απόλυτη πλειοψηφία και ουδόλως τους απασχολεί η παγιωμένη πλέον αποχή από τις εκλογές, που φθάνει πάνω από το 40% των εργαζομένων στη ΜΟΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: