Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στη ΜΟΔ

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 5/12
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/12
ΑΜΕΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΣΕ, ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2019, ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Δύο βδομάδες μετά τη διαβίβαση της ΣΣΕ από το ΥπΑΕ στο ΓΛΚ (χωρίς να έχουμε λάβει ποτέ γνώση της εισήγησης) και μια βδομάδα μετά τις «διαβεβαιώσεις» της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης της ΜΟΔ για άμεση έγκρισή της, βρισκόμαστε ακόμη στο σκοτάδι.
Η μη ξεκάθαρη τοποθέτηση του προέδρου της ΜΟΔ, στη συνάντηση με το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ, για την εξασφάλιση χρηματοδότησης της ΣΣΕ από το φετινό προϋπολογισμό της ΜΟΔ, καθιστά άκρως επισφαλή την απόδοση παροχών εντός του 2019, εφόσον βέβαια εγκριθεί εγκαίρως η ΣΣΕ.
Δύο χρόνια μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση της ΜΟΔ για τη διεκδίκηση (έστω και μιας μερικής) ΣΣΕ, μετά την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων από τους απανωτούς αντεργατικούς μνημονιακούς νόμους και  οχτώ μήνες από την υπογραφή της ΣΣΕ από την προηγούμενη διοίκηση της ΜΟΔ, αυτή δεν έχει ακόμη εγκριθεί και ενεργοποιηθεί. Όπως δεν έχει γίνει και το παραμικρό βήμα για τη μισθολογική ισότητα των εργαζομένων στη ΜΟΔ και βρισκόμαστε πάλι στο σημείο που θα πρέπει να πείσουμε, εξ αρχής, τη διοίκηση και την πολιτική ηγεσία για το δίκαιο του αιτήματός μας.
Αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι μόνο ένα καπρίτσιο κάποιον «κακών» στα υπουργεία και στο ΓΛΚ, αλλά είναι συνέπεια του υπονομευμένου περιβάλλοντος, για τους εργαζόμενους, μέσα στο οποίο διεξάγονται οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και το οποίο διατηρεί και εφαρμόζει ακέραιο και η σημερινή κυβέρνηση. Ένα αντεργατικό πλαίσιο, που παρά το γεγονός ότι επιτρέπει στα λόγια την έναρξη διαπραγματεύσεων για ΣΣΕ, επί της ουσίας απαγορεύει τη συζήτηση για μισθολογικά ζητήματα (που είναι ο πυρήνας των συλλογικών συμβάσεων) ενώ πάνω σε κάθε συμφωνημένη ΣΣΕ μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας, επικρέμεται  η τελική «δαμόκλειος σπάθη» του κόφτη του ΥπΟικ. Μια γεύση αυτής της μνημονιακής δέσμευσης πήραμε τον περασμένο Ιούλη (παραμονή των εκλογών) όταν το ΓΛΚ (κατ’ εντολή Χουλιαράκη) κατακρεούργησε την υπογεγραμμένη ΣΣΕ, εκβιάζοντας παράλληλα το σωματείο να την αποδεχθεί ως τετελεσμένο, ειδάλλως να αναμένει την επόμενη κυβέρνηση.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Ενώ ολοκληρώνεται η τρέχουσα χρονιά, εγείρονται ζητήματα για το αν θα υπάρχουν περικοπές των παροχών από το ΓΛΚ ή ακόμη και για την αναδρομική απόδοση παροχών. Δυστυχώς το προεδρείο του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ και ιδιαίτερα η παράταξη ΜΟΔ Συλλογικά, καλλιεργεί κλίμα αναμονής και εφησυχασμού, λειτουργώντας ως «ασπίδα προστασίας» προς τη διοίκηση της ΜΟΔ και την κυβέρνηση.
Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ έχει προκηρυχθεί για αύριο 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, το ΔΣ δεν έχει κάνει τίποτα για την οργάνωση και την επιτυχία της. Την αντιμετωπίζει διεκπεραιωτικά, περισσότερο ως μια εκτονωτική διαδικασία. Καμιά συζήτηση σήμερα για δυναμικές κινητοποιήσεις όπως αυτές του Ιουλίου. Η απόφαση για παράσταση στο ΔΣ της ΜΟΔ το απόγευμα της Πέμπτης ως μορφή κινητοποίησης στο πλαίσιο της απεργίας, αντί για συγκέντρωση στο ΥπΑΕ ή/και στο ΥπΟικ, μόνο ως κοροϊδία και υπονόμευση μπορεί να εκληφθεί. Τι έχει να μας απαντήσει το ΔΣ της ΜΟΔ εκτός από το ότι εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις τους και υπέγραψε τη ΣΣΕ;
Παρά τη στάση της ηγεσίας του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ, θα πρέπει οι εργαζόμενοι στη ΜΟΔ να πάρουμε στα χέρια μας την επιτυχία της απεργίας. Να απεργήσουμε μαζικά για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, να απαιτήσουμε άμεση έγκριση της ΣΣΕ (χωρίς περικοπές), να αποδοθούν οι παροχές εντός του 2019, να διεκδικήσουμε τη μισθολογική ισότητα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: