Τρίτη 2 Μαΐου 2017

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Το ζήτημα με την τροπολογία του υπουργείου, για την αλλαγή του καταστατικού της ΜΟΔ με την οποία, στην πρώτη εκδοχή της, άνοιγε το παράθυρο για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στην εταιρεία καθώς και η αντίδραση των συναδέλφων που ανάγκασε σε αναδίπλωση την κυβερνητική πλευρά, οδηγούν σε κάποια σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα τα οποία συμπυκνώνουν και τις πολιτικοσυνδικαλιστικές αντιλήψεις και απόψεις των παρατάξεων που αντιπαρατίθενται στις επερχόμενες εκλογές του ΣΕΜΟΔ.
Αντιλήψεις και συμπεριφορές που χαρακτήρισαν την προηγούμενη πορεία του Συλλόγου, δικαιώνουν τόσο την ανάλυση όσο και τις πάγιες θέσεις της ΑΠΕ ΜΟΔ. Η επικράτηση της μιας ή
της άλλης αντίληψης είναι κρίσιμη και θα σηματοδοτήσει την πορεία του ΣΕΜΟΔ, το επόμενο διάστημα.
Συνοψίζοντας την εμπειρία από αυτή την τελευταία κινητοποίηση του Συλλόγου, κατά την άποψη μας, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
1) Τίποτα δεν είναι δεδομένο για τους εργαζόμενους, σε σχέση με τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα στη ΜΟΔ, τόσο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και με μια ενδεχόμενη μελλοντική κυβέρνηση ΝΔ (με τους συμμάχους της), η οποία στο παρελθόν έχει δείξει συγκεκριμένα δείγματα γραφής.
2) Η συσπείρωση στο σωματείο και η μαζική κινητοποίηση είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να υπερασπίσει τα δικαιώματά μας, κόντρα στους αυτόκλητους «σωτήρες» και την αντίληψη του «διαδρομισμού» στα κυβερνητικά γραφεία, που καλλιεργούν.
3) Δικαιώνονται οι διαχρονικές θέσεις της ΑΠΕ ΜΟΔ για: α) υπογραφή ΣΣΕ, με εξομάλυνση ανισοτήτων και αυξήσεις β) μετατροπή των συμβάσεων Ορισμένου χρόνου σε Αορίστου όλων των συναδέλφων γ) συσπείρωση στο σωματείο και μαζική κινητοποίηση όλων των συναδέλφων, ως απάντηση στην κυβερνητική πολιτική δ) την αντιπαράθεση μας ενάντια στον κυβερνητικό συνδικαλισμό (παλιό και νέο).
4) Αποκαλύφθηκε ο ρόλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού, τόσο του παλιού (ΜΟΔ Συλλογικά και Εναλλακτική Πρωτοβουλία) που ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα υπέσκαπτε τις διεκδικήσεις του ΣΕΜΟΔ θυμήθηκε όψιμα και υποκριτικά, ενόψει εκλογών, να διεκδικεί ΣΣΕ και να κόπτεται για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, όσο και του νεόκοπου (Αυτόνομη Παρέμβαση) που με την ανακοίνωσή της στήριξε την κυβέρνηση και ταυτίστηκε με τις απόψεις του προέδρου της ΜΟΔ.
5) Οι πάγιες θέσεις της παράταξής μας, έστω και με αυτό τον «παράδοξο» τρόπο, έγιναν διεκδικητικό πλαίσιο του συλλόγου όπως φάνηκε από την υιοθέτησή τους, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, από το σύνολο των παρατάξεων.
6) Πρέπει να στεκόμαστε απέναντι στις συντεχνιακές λογικές, του «διαίρει και βασίλευε», που καλλιεργούνται στο σύλλογο, όπως υπονοούνται και στην ανακοίνωση της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας και διαιρούν τους εργαζόμενους στο ΣΔΕ, σε ΔΥ και ΜΟΔιτες, σε ορισμένου χρόνου και αορίστου, ενδεχομένως στο μέλλον σε «παλιούς και νέους», διαιωνίζοντας μια αντισυναδελφική αντίληψη και "δικαιώνοντας" την τοποθέτηση του προέδρου της ΜΟΔ.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Τίποτα δεν είναι δεδομένο για τα εργασιακά μας δικαιώματα. Μπροστά στο νέο αντεργατικό - αντιλαϊκό «συμπληρωματικό» μνημόνιο της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο σωματείο για την απόκρουση των νέων μέτρων και για τη διεκδίκηση και επανακατάκτηση των δικαιωμάτων που μας έχουν αφαιρέσει.
Συσπειρωθείτε στο ΣΕΜΟΔ – Συμμετέχετε μαζικά στην εκλογική διαδικασία
Στηρίξτε τις δυνάμεις της αντίστασης, της διεκδίκησης και του αγώνα
Ψηφίστε Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων ΜΟΔ (ΑΠΕ ΜΟΔ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: