Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Ανακοίνωση για την τροπολογία που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις στη ΜΟΔ

Σε μια χρονική στιγμή που ο ΣΕΜΟΔ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και είναι εξ αντικειμένου δυσχερής η δυνατότητα οργάνωσης της αντίδρασης των εργαζομένων, η κυβέρνηση και το υπουργείο  προχωρά σε μια αντιδημοκρατική μεθόδευση, καταθέτοντας την τελευταία στιγμή για ψήφιση διάταξη που τροποποιεί το καταστατικό της ΜΟΔ, ανοίγοντας το παράθυρο για κατάργηση των συμβάσεων αορίστου χρόνου στη ΜΟΔ. Συγκεκριμένα στο άρθρο 8 του καταστατικού νόμου της ΜΟΔ αφαιρείται η αναφορά για το ότι οι προσλήψεις στη ΜΟΔ γίνονται αποκλειστικά με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Δεν πρόκειται για λάθος ή προχειρότητα του συντάκτη της νομοθετικής παρέμβασης.

Απεναντίας η κυβέρνηση πιστή στις μνημονιακές της δεσμεύσεις αποδέχεται πλήρως την μνημονιακή πρόβλεψη για προσλήψεις 1/10 στο δημόσιο (1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις) και γι' αυτό προετοιμάζει το νομοθετικό έδαφος για προσλήψεις στη ΜΟΔ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δημιουργώντας μια νέα φουρνιά συμβασιούχων και κατακερματίζοντας τις εργασιακές σχέσεις στην εταιρεία, με εργαζομένους με λιγότερα δικαιώματα και ευάλωτους στις πολιτικές και υπηρεσιακές πιέσεις.
Η αλλαγή αυτή του καθεστώτος των εργασιακών σχέσεων σε καμία περίπτωση δεν αφήνει ανεπηρέαστους τους ήδη εργαζόμενους στην ΜΟΔ. Από την μια αδυνατίζει το διεκδικητικό μέτωπο των εργαζομένων, δημιουργώντας ανισότητες ανάμεσα σε συναδέλφους που θα εργάζονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες και από την άλλη, σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΜΟΔ (όπως έγινε προσπάθεια στο παρελθόν ή μπορεί να ξαναγίνει στο μέλλον) θα αποτελέσει μοχλό πίεσης για τη συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.
Ακόμη, με αυτή την νομοθετική παρέμβαση το υπουργείο βγάζει από πάνω του το αγκάθι για τη μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων ορισμένου χρόνου, που απασχολούνται στις ΚΤΓ, σε αορίστου, παρά τελικά τη δημόσια δήλωση του προέδρου της ΜΟΔ ότι αυτή θα ήταν η μοναδική ριζική λύση στο πρόβλημα. Με την τροπολογία αυτή οι συνάδελφοι των ΚΤΓ δέχονται επί πλέον και άλλη μια κοροϊδία από την κυβέρνηση αφού για αυτούς δεν προβλέπεται μισθολογική εξομοίωση με το σύνολο πλέον των εργαζομένων στο ΣΔΕ.
Ζητούμε:
·         Το υπουργείο να αποσύρει τώρα την τροπολογία.
·         Να μετατραπούν οι συμβάσεις των συναδέλφων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Καμία σύμβαση ορισμένου χρόνου στη ΜΟΔ.
·         Να υπογραφεί ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, χωρίς «τεχνητές» ανισότητες ανάμεσα στους εργαζόμενους.
Θεωρούμε υποκριτική τη στάση των παρατάξεων του προηγούμενου προεδρείου του ΣΕΜΟΔ (ΜΟΔ Συλλογικά και Εναλ. Πρωτοβουλία) που  κωλυσιεργούσαν στις προτάσεις μας για έναρξη διαδικασιών για υπογραφή ΣΣΕ και αποδοχής του αιτήματος για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου των συναδέλφων, στις ΚΤΓ.

Καλούμε όλες τις παρατάξεις που διεκδικούν τη ψήφο των συναδέλφων να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτά τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: