Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΕ ΜΟΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΔ


07/12/2016

Συνάδελφοι,
 Το σχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΜΟΔ α.ε. που τέθηκε υπόψη των εργαζομένων από τη Διοίκηση της εταιρείας, έχει προκαλέσει μια σειρά από αντιδράσεις και σχόλια ένθεν κακείθεν.
 Η αναδιοργάνωση της  εταιρείας είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και αντιπαραθέσεων μεταξύ αντίπαλων δυνάμεων. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί για πολλοστή φορά η προσέγγιση των πλειοψηφικών δυνάμεων του ΣΕΜΟΔ που αντιγράφουν άκριτα και με απίστευτη προχειρότητα  – την οποία καυτηριάζουν στους άλλους-  τις θέσεις όσων εδώ και καιρό εποφθαλμιούν το αντικείμενο της ΜΟΔ και θέλουν να τη διαλύσουν. Ίσως διότι προφανώς ταυτίζονται περισσότερο με την πολιτική βούληση του
νεοφιλελεύθερου χώρου που υπηρετούν και τα συμφέροντα του και όχι με το ρόλο του συνδικαλιστή που εκλέχτηκε για να παλεύει για το δικαίωμα στη δουλειά και τη βελτίωση των όρων εργασίας. Αλλά δεν πέφτουμε από τα σύννεφα! Είναι παγιωμένη πλέον η εικόνα που έχουμε σχηματίσει για τους υπέρμαχους του «υγιούς ανταγωνισμού».
 Διαπιστώνουμε σε αυτό το σχέδιο- το οποίο είναι αρκετά πρώιμο και χρήζει διευκρινίσεων ως προς την σαφή περιγραφή των καθηκόντων κάθε τομέα/ τμήματος/ ομάδας –σημαντική αύξηση των θέσεων ευθύνης (προϊσταμένων και συντονιστών ή όπως θα αποκαλούνται). Αναρωτιόμαστε αν αυτό είναι πραγματικά αναγκαίο για την οργάνωση της εταιρίας ή είναι μέρος μιας πολιτικής διαχείρισης αντιδράσεων και δημιουργίας νέων ισορροπιών; 
 Θεωρούμε ότι η απόφαση της ΤΣΕ της ΚΥ (28/11/2016) αναφορικά με την αναδιοργάνωση της ΜΟΔ, κινείται στη σωστή κατεύθυνση και συνάδει με την πάγια θέση της ΑΠΕ ΜΟΔ.  Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε συνδιαχειριστές της εταιρείας. Δεν τη διοικούμε. Ακόμη κι αν ορισμένοι συνάδελφοί μας μπερδεύονται συχνά - πιθανά και λόγω του αντικειμένου εργασίας τους- και θεωρούν ότι μπορούν να συνδιοικήσουν, αυτή είναι μια εσφαλμένη επιλογή τουλάχιστον στις παρούσες συνθήκες οργάνωσης της εργασίας στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος.
 Πιστεύουμε σταθερά ότι η όποια αναδιοργάνωση θα πρέπει οπωσδήποτε  να διασφαλίζει την κάλυψη όλων των θέσεων εργασίας και να μην επιφέρει την παραμικρή βλαπτική μεταβολή είτε σε μισθούς είτε σε εργασιακές συνθήκες, αλλά και ούτε να συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με οποιασδήποτε μορφής αξιολόγηση προσωπικού.
 Καλούμε επομένως τη διοίκηση της εταιρείας να λάβει υπόψη της αυτή τη θέση και να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα επιφέρουν βλαπτικές μεταβολές στους εργαζόμενους διότι θα μας βρει απέναντί της. Η ΜΟΔ είναι μια δημόσια εταιρεία και το κεφάλαιο της είμαστε εμείς  και οι υπηρεσίες που προσφέρουμε. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αλαζονικές συμπεριφορές και ερασιτεχνισμούς από καμία πλευρά. Σε αυτό το πνεύμα καλούμε και τις πλειοψηφικές δυνάμεις του ΣΕΜΟΔ να πάψουν την προπαγάνδα υπέρ των συμφερόντων της αγοράς, που από όσο βλέπουμε μέχρι σήμερα στηρίζουν με τόση ζέση και επιτέλους να ενεργοποιηθούν για τη σύναψη νέας ΣΣΕ που θα βελτιώνει τους όρους εργασίας όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: