Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ανακοίνωση για τις θέσεις ευθύνης με αφορμή την απόσπαση του Οικονομικού Διευθυντή της ΜΟΔ


Η διαδικασία που δρομολογείται από τη μεριά της διοίκησης της ΜΟΔ, σύμφωνα με τη πληροφόρηση που έχουμε μέσω της ανακοίνωσης εργαζομένων στο ΤΟΔΥ της ΚΥ της ΜΟΔ, σε ότι αφορά την απόσπαση του Προϊσταμένου Τομέα Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών (ΤΟΔΥ) της ΜΟΔ, έρχεται να επιβεβαιώσει τη σταθερή θέση της παράταξης μας, σχετικά με την κατάληψη των θέσεων ευθύνης και κυρίως αυτών που βρίσκονται πολύ ψηλά στη θέση της ιεραρχίας της εταιρείας.
Η όλη εξέλιξη μας θυμίζει την παροιμία του λαού που λέει ότι: «όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια».
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι διαχρονικά η κατάληψη των -υψηλά αμειβόμενων- θέσεων διευθυντών, στο σύστημα διαχείρισης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων άλλα και ευρύτερα στο
δημόσιο τομέα, ήταν και είναι αποτέλεσμα πολιτικών και κομματικών επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων και των διορισμένων από αυτές διοικήσεων. Στην περίπτωση των ΠΕΠ είναι επιλογή των περιφερειαρχών.
Κανένα «διαφανές» σύστημα, καμία «αξιοκρατική» διαδικασία (ιδιαίτερα όταν περιλαμβάνει βαθμολογούμενη συνέντευξη)  δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό το γεγονός, αλλά απεναντίας σκοπό έχει να σκορπίσει σύγχυση, να παραπλανήσει και να κάνει συμμέτοχους τους εργαζόμενους, δίνοντας άλλοθι στις κυβερνητικές πολιτικές επιλογές.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε κρατήσει ξεκάθαρη στάση ως ΑΠΕ απέναντι τόσο στη διοίκηση της εταιρείας όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι οποίοι ακολουθούν την πεπατημένη των  προηγούμενων κυβερνήσεων, σε ότι αφορά τη στελέχωση του διευθυντικού μηχανισμού στο ΣΔΕ και στην ΚΥ της ΜΟΔ.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται η αυτονόητη στήριξη που πρέπει να παρέχει ο  Σύλλογος και κάθε συνάδελφος, σε όποιο εργαζόμενο (Μοδίτη ή δημόσιο υπάλληλο), διώκεται για την πολιτική, συνδικαλιστική ή εργασιακή του στάση, από πολιτικούς ή υπηρεσιακούς προϊσταμένους, με τα μικροκομματικά και μικροπολιτικά παιχνίδια εξουσίας, που κύριο σκοπό έχουν τελικά την κατάληψη των υψηλά αμειβόμενων θέσεων εξουσίας στο σύστημα των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Ο εκάστοτε Οικονομικός Διευθυντής της ΜΟΔ, εκ της θέσεως του παρά της Διοίκησης, δεν μπορεί παρά να υλοποιεί αποφάσεις που είναι απέναντι στους εργαζομένους ενδεικτικά αναφέρονται: εισηγείται και εφαρμόζει την αντεργατική μισθολογική πολιτική (πολλές φορές με το δυσμενέστερο τρόπο για εμάς τους εργαζόμενους όπως πολλάκις έχουμε καταγγείλει ως ΣΕΜΟΔ), εκπροσωπεί τη διοίκηση σε εργατικές διαφορές και σε διαπραγμάτευση για ΣΣΕ, παίρνει αποφάσεις περί των αδειών μας κλπ.
Παράλληλα θεωρούμε υποκριτική και υποβολιμαία τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ η οποία έχει αναλώσει την δυναμική του συλλόγου, σχεδόν σε όλη τη τρέχουσα θητεία, σε μάχη χαρακωμάτων για την υπεράσπιση του προηγούμενου καθεστώτος στις θέσεις ευθύνης στο μηχανισμό του ΕΣΠΑ, για κομματικούς ή και προσωπικούς λόγους.
Να τους υπενθυμίσουμε τη στάση τους επί της προηγούμενης κυβέρνησης και της διοίκησης της ΜΟΔ όταν σε καμία περίπτωση δεν στήριξαν ουσιαστικά συναδέλφους που διώκονταν, αλλά απεναντίας ασκούσαν υπόγειες πιέσεις για την αποδοχή των τετελεσμένων ή και ζητούσαν «τεκμήρια» για να τους υπερασπίσουν.
Η πλειοψηφία του ΔΣ του συλλόγου αντί να διεκδικεί την επίλυση των ζωτικών αιτημάτων των εργαζομένων (μισθός, άδειες, θεσμικά αιτήματα) που θα πρέπει να αποτυπωθούν σε ΣΣΕ, αντί να προετοιμάζει την αντίστασή μας, με σύγκληση γενικής συνέλευσης, ενάντια στην επερχόμενη αντεργατική επίθεση, κωλυσιεργεί και επιδίδεται σε ένα χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων με επίκεντρο τις διαδικασίες για τη στελέχωση των θέσεων ευθύνης.
Αν και αναγνωρίζουμε την ανησυχία των συναδέλφων του ΤΟΔΥ για ενδεχόμενες δυσλειτουργίες, με αφορμή την απόσπαση του διευθυντή τους, που σε τελική ανάλυση η ευθύνη βαρύνει τον πρόεδρο και το ΔΣ της ΜΟΔ και όχι τους εργαζόμενους, διαχωρίσαμε την θέση μας από την ανακοίνωση του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ και την καταψηφίσαμε, γιατί δεν θέλαμε με την στήριξη μας να μετατρέψουμε το σύλλογο, για άλλη μία φορά, σε εργαλείο μικροκομματικής και μικροπολιτικής αντιπαράθεσης.
Ξεκαθαρίζουμε ότι τη στάση αυτή θα έχουμε για οποιοδήποτε διευθυντικό στέλεχος, ανεξάρτητα από την πολιτική ή κομματική του τοποθέτηση, πράγμα για το οποίο δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι θα κάνει και η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: