Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ, ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΓ, ΣΕ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΜΟΔ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΔ (Α.Π.Ε. ΜΟΔ)
Blog συνδυασμού: apemou.blogspot.gr

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Με αφορμή το θέμα των συμβάσεων των συνάδελφων ορισμένου χρόνου στις Κοινές Γραμματείες αναδείξαμε ως παράταξη, για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα για οριστική λύση αυτού του χρονίζοντος προβλήματος,
Πάνω σε αυτό έχουμε τοποθετηθεί από το 2013, όταν ανέκυψε το πρόβλημα και δηλώσαμε ότι η μοναδική  πραγματική λύση είναι η μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων σε αορίστου χρόνου. Τότε βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την σαφή αρνητική τοποθέτηση των παρατάξεων της πλειοψηφίας του ΔΣ, πάνω σε αυτό το αίτημα, που έφθανε έως και την απαξιωτική αντιμετώπιση για τους συναδέλφους αυτούς.
Δυστυχώς, το  ζήτημα της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου για τους συναδέλφους που εργάζονται στις ΚΓ παρέμενε μέχρι το τελευταίο ΔΣ της ΜΟΔ, για τις πλειοψηφούσες δυνάμεις στο ΔΣ του ΣΕΜΟΔ θέμα ταμπού. Όχι όμως για την ΑΠΕ και όπως αποδεικνύεται είχαμε δίκιο από την πρώτη στιγμή που προέκυψαν διάφορα ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι διαφορετικές αμοιβές ή ακόμη η παράταση- ανανέωση συμβάσεων. Η λύση που προτείναμε- αλλά μόλις την Πέμπτη 15/9/2016 υιοθετήθηκε ως απόφαση του ΣΕΜΟΔ - ήταν η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου χωρίς περιστροφές. Ξεκάθαρα.
Τι κι αν ακόμη, αυτή τη στιγμή που προσπαθούν το ξήλωμα των εργασιακών μας κατακτήσεων και δικαιωμάτων από τους πιο ευάλωτους, τους σ/φους ορισμένου χρόνου- και ενώ η πολιτική ηγεσία για άλλα δεσμεύτηκε και άλλα κάνει για το εν λόγω θέμα- εκλεγμένοι συνάδελφοι στο προεδρείο του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ που θεωρητικά εκπροσωπούν «χωροταξικά» και τους συναδέλφους των ΚΓ, δεν  έβλεπαν τη λύση, καθώς αυτή πήγαινε κόντρα είτε στα πολιτικά τους πιστεύω, είτε στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίζονται οι συνάδελφοι ορισμένου χρόνου σαν μόνιμο πεδίο αντιπολιτευτικής αντιπαράθεσης. Τη μόνη οριστική λύση για να πάψουν τα μπαλώματα της τελευταίας στιγμής.
Ακόμη και στο τελευταίο ΔΣ του ΣΕΜΟΔ της 15/9/2016 υπήρξαν φωνές της πλειοψηφίας που διαφώνησαν ρητά με την υιοθέτηση αυτού του αιτήματος ψελλίζοντας επιχειρήματα που δεν χωράνε στο στόμα συνδικαλιστών- και γι αυτό δεν τα αναφέρουμε-  αλλά στο στόμα εργοδοτών. Από ιδεολογικό συντηρητισμό; από άγνοια; από συνδικαλιστική ένδεια, ή από προσωπική εμπάθεια; Άγνωστο.
Παρόλα αυτά κάτω από την πίεση των γεγονότων, καταφέραμε ως ΑΠΕ, με την σταθερή μας στάση αλλά και την ισχυρή στήριξη της απόφασης της ΤΣΕ της ΚΥ, που είχε συνεδριάσει την προηγούμενη μέρα για 3 ώρες για το ίδιο θέμα, να  υιοθετηθεί κατά πλειοψηφία αυτό το αίτημα από το ΣΕΜΟΔ.
Παρά όμως τις παλινωδίες του προεδρείου του ΣΕΜΟΔ, όλο αυτό το διάστημα,  στο πρόσφατο ΔΣ της ΜΟΔ βρεθήκαμε μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη που προήλθε και μένει να υλοποιηθεί  από τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΜΟΔ ο οποίος δήλωσε, μπροστά σε όλα τα μέλη του ΔΣ της ΜΟΔ και του ΣΕΜΟΔ ότι:
«…συμφωνώ ότι η λύση σε πρώτο χρόνο είναι η μετατροπή των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου, δεν ξέρω γιατί ήταν Ορισμένου χρόνου…».
Αυτή η τοποθέτηση προερχόμενη από την εργοδοσία που πάει ένα βήμα παρακάτω και είναι καταγεγραμμένη πλέον παρουσία μας, δεν μπορεί να παρθεί πίσω. Πολλοί συνάδελφοι μας του ΔΣ σοκαρίστηκαν και μάλλον δεν πίστευαν στα αυτιά τους και γι αυτό ζήτησαν διευκρινίσεις. Για μας την ΑΠΕ όμως είναι το δίκαιο και το προφανές καθώς ήδη στην Ανακοίνωση μας με ημερομηνία 12/9/2016 γράφαμε: «….Ως ΑΠΕ ΜΟΔ χωρίς να κομπορρημονούμε από το Μάρτιο του 2013 τόσο σε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τους συναδέλφους μας εκεί, όσο και σε κάθε ευκαιρία διατυπώσαμε χωρίς περιστροφές ότι η μόνη λύση για τις ΣΟΧ είναι  η μετατροπή των σε Αορίστου χρόνου. Βεβαίως αυτό ποτέ δεν υιοθετήθηκε σαν αίτημα του ΣΕΜΟΔ μέχρι σήμερα. Ότι  αυτό «δεν είναι εφικτό» άρα να «ζητάμε το εφικτό». Λάθος συνάδελφοι. Είναι εφικτό. Συνέβη στη  ΜΟΔ το 2004 όταν οι συμβάσεις πολλών εξ υμών μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου. Τώρα γιατί άραγε δεν μπορεί αυτό να ξανασυμβεί;».
Θα πρέπει επίσης πολλά μέλη του προεδρείου του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ να ένιωσαν ντροπή όταν ρωτήθηκαν από  μέλη του ΔΣ της ΜΟΔ : «Γιατί τόσο καιρό που υπήρχε το πρόβλημα δεν ζητήσατε ποτέ αλλά έρχεστε τώρα και ζητάτε την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου;».
ΝΑΙ  ντροπή έπρεπε να νοιώθουν γιατί αυτά που πρέπει να διεκδικούν και παλεύουν οι εργαζόμενοι τα λέει η εργοδοσία.
Αυτός είναι ο συνδικαλισμός που θέλουμε;
 Αυτός ο συνδικαλισμός τώρα που έχουμε μπροστά μια δύσκολη συγκυρία και πρέπει να παλέψουμε για ΣΣΕ, θα ζητάει το «εφικτό» και θα «λαμβάνει υπόψη την συγκυρία» θυσιάζοντας και πάλι τα δικαιώματα μας;
Ο συνδικαλισμός που περνάει μέσα από τα πολιτικά γραφεία και τις «πλάτες» της κυβερνητικής εξουσίας και όχι μέσα από την ενωτική διεκδικητική συνδικαλιστική δράση;
Ας γίνει λοιπόν μάθημα σε όλους όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές !
Είμαστε ρεαλιστές κι αν δεν υπάρχει μονοπάτι θα το χαράξουμε εμείς.*
Κάτι τελευταίο. Τίποτε δεν τέλειωσε. Τώρα όλα αρχίζουν. Από την προφορική τοποθέτηση του Προέδρου μέχρι την υπογραφή Συμβάσεων Αορίστου χρόνου, υπάρχει μακρύς και κοπιαστικός δρόμος και για να γίνει πραγματικότητα πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να παλέψουμε γι αυτό μέσα από το σωματείο.
Κι αν κάποιοι δεν πείστηκαν ή δεν πειστούν ποτέ γιατί άλλα συμφέροντα εξυπηρετούν ας τους απομονώσουμε  Είναι υπόθεση όλων μας και όχι μόνο όσων είναι ορισμένου χρόνου. Ίδια δουλειά, ίδιες αμοιβές ΚΑΙ ΙΔΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  για όλους.
Καλούμε το προεδρείο του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ να συγκαλέσει άμεσα την δεύτερη εξ αναβολής ΓΣ που δεν θέλει να καλέσει από τον Ιούνιο που πέρασε.
Εκεί πρέπει να συζητηθούν όλα και να πάμε αποφασιστικά για να συζητήσουμε για τα ανοιχτά θέματα στο πλαίσιο μιας ΣΣΕ που θα άρει όλες τις ανισότητες που υπάρχουν σήμερα μεταξύ των εργαζομένων που κάνουν την ίδια δουλειά και πληρώνονται διαφορετικά.


*Ε. Τσε Γκεβάρα

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΔ (ΑΠΕ ΜΟΔ)
: //apemou.blogspot.gr       



Δεν υπάρχουν σχόλια: