Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΔ



13/6/2016
Οι δυνάμεις του προεδρείου του συλλόγου (ΜΟΔ Συλλογικά και Εναλλακτική Πρωτοβουλία) ανακάλυψαν όψιμα (μετά από 7 μήνες από τη ψήφισή του)  ότι το νέο μισθολόγιο επιφέρει μειώσεις των βασικών μας μισθών με επανακατάταξή μας στις νέες μειωμένες κλίμακες στις 31-12-2015, παγώνοντας παράλληλα τη μισθολογική μας εξέλιξη από 1-1-2016 έως 31-12-2017, ενώ για τους περισσότερους δεν θα υπάρξει αύξηση ούτε μετά το 2017 μέχρι να εξαντλήσουν την όποια προσωπική διαφορά (αν δεν την έχει ήδη κλαδέψει ο αυτόματος κόφτης).
Καλώς όρισαν στην μνημονιακή Ελλάδα! Όταν ως παράταξη τους θέταμε αυτά ακριβώς τα ζητήματα, με ανακοίνωσή μας στις 15/12/2015 και καλούσαμε σε κινητοποίηση και εγρήγορση του ΣΕΜΟΔ, η ΜΟΔ Συλλογικά έπασχε από «αφωνία» η δε Εναλλακτική Πρωτοβουλία αναγνώριζε θετικά στοιχεία στο νέο ενιαίο μισθολόγιο, όπως καταγγείλαμε με ανακοίνωση μας στις 16/12/2015. Τις επισημάνσεις αυτές επιβεβαίωνε και η μελέτη μέλους του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ για την πορεία των μισθών μας με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου που αποστείλαμε στους συναδέλφους με ανακοίνωσή μας στις 21-1-2016.

Τώρα που η διοίκηση της ΜΟΔ εφαρμόζει για άλλη μία φορά τους κυβερνητικούς μνημονιακούς νόμους για το μισθολόγιο στο δημόσιο και μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργεί η δική τους αδράνεια -αφού η πρόεδρος του Συλλόγου, ενώ ήταν παρούσα στο ΔΣ της ΜΟΔ της 23/3/2016 που επικύρωσε ομόφωνα τον τρόπο εφαρμογής του από τη ΜΟΔ, δεν αντέδρασε ως όφειλε -, ζητούν εκ των υστέρων «άφεση αμαρτιών» για αυτή τους την στάση.
Η ολιγωρία  της προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου, στο να μην αντιληφθεί τους σχεδιασμούς της ΜΟΔ κατά την εφαρμογή του μισθολογίου, επιβεβαιώνει με τον πιο σαφή τρόπο τις αντιρρήσεις  μας για τη συμμετοχή μονίμου εκπροσώπου του ΣΕΜΟΔ στο ΔΣ της ΜΟΔ, αφού η παρουσία του εκεί θα αποτελέσει νομιμοποιητικό παράγοντα των αντεργατικών αποφάσεων, με δεδομένο τον αρνητικό συσχετισμό που υπάρχει (1 μέλος στα 9).
Η ανακοίνωση που εξέδωσαν κατά πλειοψηφία οι δυνάμεις του προεδρείου επικεντρώνεται κυρίως στο αυτονόητο της καταγγελίας της διοίκησης της ΜΟΔ για τον χρόνο επανακατάταξης στις 31-12-2015 αλλά παρά τους λεκτικούς βερμπαλισμούς δεν θέτει κανένα πραγματικό στόχο πάλης ενάντια στη μισθολογική πολιτική.
Δεν θίγονται ούτε καν ονομαστικά η επαναφορά της  ΣΣΕ, ο 13ος – 14ος  μισθός, η αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών και αδικιών , η υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων, την ώρα που η κυβέρνηση και οι «θεσμοί» ετοιμάζουν νέα ανηλεή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Θέματα που τα αποφεύγουν όπως ο  «διάολος το λιβάνι», με το πρόσχημα του ρεαλισμού και του «σεβασμού» της μνημονιακής υποδούλωσης που έχει επιβληθεί στην χώρα.
Ζητούμε από την διοίκηση της ΜΟΔ να ενημερώσει το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ (το οποίο πρέπει και να τις ζητήσει) όλες τις αποφάσεις που αφορούν τις κατά καιρούς μισθολογικές ρυθμίσεις συνέπεια των οποίων είναι και η τελευταία  απόφαση ΔΣ της ΜΟΔ 443/24-03-2016.
Συγκεκριμένα ζητούμε να μας δοθούν οι αποφάσεις του ΔΣ της ΜΟΔ:  
·         370/29-4-13 περί κατάταξη του προσωπικού της ΜΟΔ στο ενιαίο μισθολόγιο του Ν. 4024/11
·         389/26-11-13 περί προσαρμογή του μισθολογίου στο αρ.9 του Ν.4205/13.
Ζητούμε από το προεδρείο του Συλλόγου να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία για σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας, με την επιτάχυνση των εργασιών της ομάδας ΣΣΕ, που θα πρέπει να περιλαμβάνει και μισθολογικές αυξήσεις, κόντρα στο ενιαίο μισθολόγιο.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΔ (ΑΠΕ ΜΟΔ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: