Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΠΕ ΜΟΔ -20/11/2014-



«…σας καλώ όλους να βγείτε απ’ τα σπίτια σας και να υπερασπιστείτε τις ζωές όλων μας. Όσο μας κρατούν κλεισμένους στο σπίτι, τους επιτρέπουμε να μας ρίξουν λίγο-λίγο, μέτρα μετά από άλλα μέτρα, στην πείνα. ….Αφαιρέστε τη λέξη “φόβος” και τη φράση “και τί θα αλλάξει μ αυτό;” απ’ το μυαλό σας και πάρτε το μέλλον σας στα χέρια σας.…»                                                                       
Ένα μάθημα αντίστασης και αξιοπρέπειας από τον αστουριανό ανθρακωρύχο Juan Jose Fernandes. 25/06/2012
http://www.kaosenlared.net/america-latina/item/22307-carta-de-un-minero-asturiano.html

Alea jacta est * !

Ένας μήνας πέρασε από τη διαρροή του Σχεδίου Νόμου για το Νέο ΕΣΠΑ.
Ας δούμε που είμαστε.

Ο ΣΕΜΟΔ, παρά την αρχική ομόφωνη απόφαση ΓΣ που ζητούσε Ανάκληση του κατάπτυστου Ν/Σ από τους «εμπνευστές» του, αποφάσισε να πάει στη διαβούλευση και να οικοδομήσει συμμαχίες ακόμη και με τους λύκους, παραθέτοντας επιχειρήματα που αφορούν από τις θέσεις εργασίας μας έως και τη νέα αρχιτεκτονική.

Ένας λογικός άνθρωπος θα ισχυριζόταν ότι αυτό έγινε διότι τουλάχιστον ικανοποιήθηκε κάποιο αίτημα του συλλόγου. Αμ δε! Κανένα αίτημα του συλλόγου δεν ικανοποιήθηκε. Τρίπλα έγινε με την έκδοση μιας Απόφασης Υπουργού (και όχι ΥΑ καθώς δεν έχει εκδοθεί ΦΕΚ άρα είναι ένα έγγραφο με πρωτ. Γραφείου Υπουργού) στην οποία καλούνταν περίπου όλοι οι φορείς και «αρχαί» του τόπου να καταθέσουν τη σοφιστεία τους για το ΕΣΠΑ, τη ΜΟΔ και κυρίως για τα φράγκα!
Κάνουμε ένα κόπο και  διαβάζουμε «πίσω από τις γραμμές».

Οι γνωστές πλέον δυνάμεις του κυβερνητικού και φιλοκυβερνητικού συνδικαλισμού επικουρούμενες αυτή τη φορά και από τη διφορούμενη στάση της άλλης πλειοψηφικής παράταξης (ΕΑΣ)- που δεν πριμοδοτούσε τη διαβούλευση μεν αλλά δεν έλεγε και ξεκάθαρα όχι στη διαβούλευση- καλλιέργησαν για άλλη μια φορά αυταπάτες στο σύλλογο με αποτέλεσμα το ΔΣ να πιάνει στασίδι και να μιλάει με τους θύτες (βλ. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και άλλους «προοδευτικούς» λέγε με και Ποτάμι) ενώ άλλα θα έπρεπε να οργανώνει εδώ και ένα μήνα – σύμφωνα με δύο αποφάσεις ΓΣ- τα οποία και βέβαια δεν υλοποιούνται επειδή προκαλούν «αλλεργία» στις γνωστές δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού!

Όλοι όσοι προέβλεψαν ότι η διαρροή του σχεδίου νόμου και η άμεση συνέπειά της, μια μαζική γενική συνέλευση με αποφάσεις σε αγωνιστική κατεύθυνση, οδήγησε σε ένα ντόμινο πολιτικών ελιγμών με σκοπό να μας ρίξει στάχτη στα μάτια, έχουν σήμερα επιβεβαιωθεί.

Ο Υφυπ. Ανάπτυξης κ. Κωνσταντινόπουλος είπε -σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΣ στις 17/11- ότι  «... Δεν γνώριζε παρ όλα αυτά τη διαδικασία με την οποία θα διεξαχθεί η διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων που περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση Δένδια». ενώ σε άλλη αποστροφή του : «…Διευκρίνισε ότι ο εκτιμώμενος χρόνος για τη υποβολή προτάσεων θα είναι περίπου 5 ημέρες και ότι ο στόχος είναι η κατάθεσή του Βουλή περίπου στις 5 Δεκέμβρη».

Ο Δένδιας, μπροστά στην απόφαση της ΓΣ στης 15/10/2014 έκανε μια τρίπλα και πέταξε την μπάλα στην κερκίδα, συστήνοντας μια επιτροπή διαβούλευσης που - όπως είχε προβλέψει η ΑΠΕ ΜΟΔ και επιβεβαίωσε ο Κωνσταντινόπουλος - ο καθένας (είτε φυσικό είτε νομικό πρόσωπο) θα κάνει ότι γίνεται πάντα, δηλαδή θα υποβάλει ηλεκτρονικά ή έγγραφα προτάσεις. Ήταν αυτός σοβαρός λόγος να κάνουμε πίσω από τις αποφάσεις μας; Τόοοσο σημαντικό ήταν ώστε να αναδιπλωθούμε και να μην προχωρήσουμε σε κλιμάκωση; Και βέβαια ήταν! Για την κυβέρνηση και τους παντός είδους εταίρους  της εντός και εκτός, που μας θέλουν αρνιά υποψήφια για σφαγή. Έτσι και έγινε!

Συνάδελφοι, όταν μια ΓΣ με 302 άτομα ομόφωνα είπε ΠΑΡΤΟ ΠΙΣΩ (σ.σ. το Σ/Ν) ανάγκασε τον Δένδια την ίδια μέρα (15/10) να κάνει αναδίπλωση, να κερδίσει χρόνο, να πλευρίσει (;) τις «υπεύθυνες» δυνάμεις και να δώσει την (αμφισβητούμενη) επιτροπή διαβούλευσης κάτι που παρουσιάστηκε ως νίκη (!) ώστε να περιοριστούν-εκμηδενιστούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων.

Σήμερα λοιπόν, μετά από τα μπρος πίσω ενός και πλέον μήνα, με διατυπώσεις όπως «δεν είναι επίσημο το Ν/Σ», «θα γίνει εκτεταμένος διάλογος» και άλλες μπαρούφες, είμαστε μπροστά στο τετελεσμένο, ότι σε 5 μέρες θα βγει στη Διαύγεια το Ν/Σ και κάθε πικραμένος θα λέει περίπου ότι του κατέβει, η κυβέρνηση θα κάνει μικροδιορθώσεις ικανοποιώντας και μερικά μικροκομματικά της «γραμμάτια» και κάπως έτσι θα πάει σε ψηφοφορία και θα ψηφιστεί από τη Βουλή.  Έργο γνωστό και χιλιοπαιγμένο.

Χάσαμε ένα μήνα όπου θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, να οργανώσουμε, να ζυμώσουμε και να οικοδομήσουμε από τα κάτω ένα μαζικό και δυναμικό μέτωπο εντός και εκτός ΜΟΔ που θα αντισταθεί στα νεοφιλελεύθερης εμπνεύσεως σχέδια που απειλούν τη δουλειά μας, τους –ήδη πετσοκομμένους- μισθούς μας, την αξιοπρέπεια μας.

 Χάσαμε ένα μήνα και δεν «στριμώξαμε» κανένα πολιτικό ούτε διοικητικό προϊστάμενο. Αφήσαμε τη διοίκηση της ΜΟΔ να μας λέει κατάμουτρα ότι δεν μας δίνει τις προτάσεις που θα καταθέσει στο Υπουργείο, σε μια καινοφανή απάντηση διοικητικού αμοραλισμού απέναντι στους εργαζόμενους της, και δεν βγάλαμε άχνα. Γιατί; Επειδή κάποιες «σειρήνες» χάιδεψαν τα αυτιά πολλών συναδέλφων μας και τους υποσχέθηκαν ότι χωρίς να ανοίξει μύτη θα τα επιλύσουν όλα με «εποικοδομητικό διάλογο» και «υπεύθυνη στάση».
Και σήμερα τρέχουν στα γραφεία της ΝΔ  και του ΠΑΣΟΚ λες και τα κόμματα που κυβερνούν έχουν άλλη άποψη ή πρόκειται εμείς να τους τουμπάρουμε ώστε να πιέσουν του Υπουργούς- που οι ίδιοι έχουν διορίσει- και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μάς. Ούτε σε παιδικό παραμύθι με δράκους δεν λέγονται τόσο χοντροκομμένα ψέματα.
Θα τρέχουμε στα Ποτάμια να τους ενημερώσουμε, πόσο ικανά στελέχη και περιούσιος λαός είμαστε, σε αυτούς που έχουν αλλεργία  στο συνδικαλισμό ,στη δημόσια διοίκηση και ξεπλένουν στα «καθάρια νερά» τους τη βρώμα όλου του πολιτικού και μιντιακού συστήματος.
Δεν τρέφουμε καμιά αυταπάτη, ότι μπορούν να λυθούν τα ζητήματα των εργαζομένων στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών ανταγωνισμών, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, χωρίς την μαζική αγωνιστική συμμετοχή των εργαζομένων.
Δεν είμαστε και δεν πρόκειται να αποδεχτούμε να γίνουμε η κολυμπήθρα του Σιλωάμ μέσω του προσχηματικού και στημένου διαλόγου που δήθεν θα μπορούσε να πείσει – αστεία πράγματα- το ΣΕΒ, τον ΣΕΤΕ, την ΕΕΤ, για τις θέσεις μας.
Ξέρουμε πολύ καλά, ότι οι θέσεις και οι προτάσεις της ΑΠΕ ΜΟΔ  δεν ηχούν καλά στα αυτιά όσων είναι ταγμένοι με τις κυβερνητικές πολιτικές επιλογές. Δυστυχώς ξεβολεύουν και πολλούς συναδέλφους μας που έμαθαν για χρόνια στη λογική της ανάθεσης. Ωστόσο η  ΑΠΕ ΜΟΔ δεν εξελέγη στο ΔΣ του ΣΕΜΟΔ  για να καλλιεργεί αυταπάτες και να «χαϊδεύει» αυτιά.

Πιστεύουμε ότι μόνο με συλλογική προσπάθεια, με κόπους και με αγώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε όσα μας έκλεψαν όλα όσα μας ανήκουν.
Διάλογος γίνεται μεταξύ ίσων εταίρων και όχι όταν μας αντιμετωπίζουν (τους εργαζόμενους)  σαν  τον τελευταίο τροχό της αμάξης.

Σεβόμαστε τους συναδέλφους μας, τις αρχές και τις  αξίες μας και δεν δεχόμαστε να γίνουμε τα υποχείρια κανενός πολιτικού και των σχεδιασμών τους εναντίον των εργαζόμενων.

Έτσι επιλέγουμε στάση, με μόνο κριτήριο το συμφέρον της τάξης μας και των διεκδικήσεων της.

Είναι ώρα να αναλάβουν όλες οι πλευρές τις ευθύνες τους. Όλοι οι συνάδελφοι οφείλουν να αντιληφτούν την κρισιμότητα των στιγμών. Υπάρχει συλλογική και ατομική ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς σε αυτή την υπόθεση και ουδείς δικαιούται να αναφωνήσει ότι δεν γνώριζε.




*O κύβος ερρίφθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: